Milanski teden mode: Modni crème de la crème

Modni tedni po svetu si septembra sledijo drug za drugim, končno pa smo dočakali tudi najtežje pričakovanega, milanskega.

1.10.2023 ob 10:30 | Foto: Profimedia

Slika avtorja - Ajda  Janovsky Piše:

Ajda Janovsky

ajda.janovsky@delo.si

Milanski teden mode: Modni crème de la crème

Milanski modni teden velja za najbolj izbrani modni dogodek na svetu, poznavalci pa pravijo, da tudi letos ni razočaral. Na brveh smo si lahko ogledali, kakšno pomlad in poletje 2024. nam prerokujejo najbolj eminentna italijanska modna imena, kot so Gucci, Prada in Versace, pa tudi številne kreacije perspektivnih novih oblikovalcev.

Gledalci, med katerimi ni manjkalo zvezdniških imen, so se lahko na lastne oči prepričali, da bo topli del leta 2024 še kako modno raznolik in da bo vsak, ne glede na osebni slog, lahko našel nekaj zase.

Med revijami, ki so bile še posebno odmevne, je bila revija znamke Fendi, na kateri so se poklonili dinamični, sodobni ženski, ki je vedno v gibanju, s praktičnimi oblačili z minimalističnimi geometrijskimi izrezi in vzorci. Romantiki se že veselijo poletja s kreacijami Roberta Cavallija – te so igrive, drzne, s tropskimi potiski, ki pričarajo sanje o prestižnem letovanju v kakem mondenem kraju v slogu nanizanke Beli lotos.

Prada zapoveduje predimenzionirane blazerje, zatlačene v hlače ali kratke hlače poudarjeno moških krojev, kot smo pri znamki že vajeni. Očarljivi dodatki so kovinske resice, zaponke in kristali.

Moschino je presenetil z raznolikim naborom kreacij. Ustvarile so jih štiri oblikovalke – Carlyne Cerf de Dudzeele, Gabriella Karefa-Johnson, Lucia Liu in Katie Grand. Rdeča nit so bila Moschinova osemdeseta in devetdeseta leta prejšnjega stoletja, ki so si jih ustvarjalke predstavljale vsaka na svoj način.

Ena od Moschinovih raznolikih kreacij.

Posebno zanimiv je bil kontrast med elegantnim in razkošnim, ki se je med drugim izražal v predimenzioniranem nakitu z umetnimi diamanti (zapestnicami, ogrlicami) v kombinaciji s klasičnim kostimom. Za ščepec navihanosti so v omenjeni kombinaciji poskrbele črne volnene kape, ki so vsemu skupaj dodale kanček uličnega sloga.

Minimalistična eleganca iz Fendija.

Suknjič, ki ga je bilo mogoče videti na nekaterih revijah bolj znanih modnih imen, je kraljeval tudi na predstavitvi znamke Emporio Armani – včasih nekoliko predimenzioniran, a večinoma krojen po ženskem telesu, z ozkim pasom.

Na splošno so bile v ospredju jakne različnih oblik, velikosti in tekstur. Poglede so privabljale prosojne tkanine tudi na oblekah v vijolični in svetlo zeleni.

Prada je pokazala, kako biti hkrati formalen in uporniški.

Do poletja je še nekaj mesecev in kaj od prikazanega na milanskem modnem tednu se bo zares prijelo med ljubitelji mode, je še težko napovedati. Rečemo pa lahko, da je izbor nadvse pester.

Preberite še:

Morda vas zanima tudi:


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)