LJFW: V zaodrju bo boj med frizerji in vizažisti

Vizažisti in frizerji si v zaodrju modnih revij podajajo manekenke, se vlečejo in cukajo.

6.4.2016 ob 10:00

01_lj.jpg

Še teden dni nas loči do začetka tedna mode v Ljubljani. Dogodka, ki bo poskrbel, da se bodo po prestolnici sprehajali ljubitelji mode, njihov cilj pa bo Trg republike. To bo namreč prizorišče vsega dogajanja - predstavitev kolekcij slovenskih oblikovalcev, druženje ljubiteljev oblikovanja in vzhičenosti, ki se bo dogajala v zaodrju. Tam bo polno manekenk in manekenov, ki bodo v rokah vizažistev in frizerjev. Pogovarjali smo se s Tomažem Turkom, ki bo z ekipo Mič Stylinga, poskrbel za pričeske, in Vanjo Djuran, ki bo z ekipo MUD Studio, tista, zaradi katere bomo na manekenkah občudovali make up.

Bi modno poslalstico doživela tudi ti? Sodeluj v naši nagradni igri.

07_lj.jpg

Pogovor spremljajo fotografije, ki so nastale na konzultacijah za pričeske in make-up . Na konzultacijah so bili prisotni vodji ličenja in pričesk, modni oblikovalci in produkcijska ekipa LJFW.

Spremljaj Mično na Facebooku. Tam boš izvedela vse o dogajanju na tednu mode.

Pogovor s Tomažem Turkom

Ali pri ustvarjanju pričesk za modne revije obstajajo določena pravila, ki se jih morate držati?

Ni posebnih pravil, saj večina idej izhaja iz tega, kar vidiš na ulici, vzameš. Pa tudi kaj iz preteklosti, kaj, kar je retro. Verjetno je največ razlik pri samem postopku priprave, frizer dela drugače kot nekdo doma; las je treba pripraviti, da se sveti, na koncu pa mora frizura stati.

02_lj.jpg

Ali pri ustvarjanju koncepta pričesk sodelujte z modnimi oblikovalci, glede na to, da je več revij v enem večeru?

Zelo pomemben je prvi sestanek, kjer oblikovalci pokažejo prve predloge frizur in ličenja ter razkrijejo, kakšne so obleke. Treba se je tudi prilagajati, zaradi števila manekenk. Zato imajo manekenke dveh oblikovalcev enako frizuro, mogoče pa je narediti tudi hitro spremembo in v tem primeru gremo iz več v manj, na primer iz spete kite ustvarimo volumen. V sedmih minutah, kolikor je časa med izhodi, se da veliko narediti.

Kako številna ekipa frizerjev dela na tednu mode?

Dva ali trije glavni frizerji in do pet asistentov. En samo pripravlja lase in jih suši, drugi češe, nekdo dela samo kite, glavna frizerja določata končni videz, češeta, lakirata, zaključujeta. Zelo pomemben je zadnji trenutek pred izhodom na oder, ko moraš popraviti vse laske, ker se dekleta vmes še preoblačijo.

05_lj.jpg

Se v zaodrju pogovarjate z manekenkami ali vi in one potrebujejo tišino?

Iz kaosa lahko nastane kaj zelo kreativnega. Manekenke so super, zelo so profesionalne, med seboj smo tudi prijatelji, one razumejo nas, mi pa njih, lepo sodelujemo. Bolj zanimivo je sodelovanje med ekipo, ki liči, in frizerji, ker si podajamo manekenke, se cukamo in vlečemo (smeh).

Ali manekenka po večdnevnem friziranju na svojih laseh občuti kakšne posledice?

Ne, ker ne delamo toliko toplotnih obdelav. Manekenka ima tudi možnost, da ji frizer lase razčeše in pripravi, lahko pa jih sama opere. Načeloma manekenke nimajo kemično obdelanih las, barvanih ali s premeni, imajo naraven las in ta kar veliko zdrži.

03_lj.jpg

Pogovor z vizažistko Vanjo Djuran

Koliko ur pred revijo se začne prvo ličenje, urejanje in priprava manekenk za modno revijo?

Vse je odvisno od sklopov revij in števila manekenk, a če je na primer 30 manekenk in je prvi izhod okoli 19. ure zvečer, začnemo pet ali šest ur prej. Vmes se tudi frizira, ljudje pa morajo tudi kaj pojesti (smeh). Računa se kakšna ure več, bolje je, da začneš prej, kot da bi morali čakati na izhod na brv, ker manekenka še ne bi bila naličena.

Ali pri ustvarjanju koncepta make-upa sodelujte z modnimi oblikovalci, glede na to, da je več revij v enem večeru?

Najprej pogledamo, ali je glede na časovne omejitve mogoče izvesti ideje oblikovalcev. Oblikovalcu pomagamo čim bolj uresničiti njegovo idejo, make-up preizkusimo na modelu, kar tudi fotografiramo, da si lahko oblikovalec predstavlja, kako bo vse skupaj videti. Oblikovalec je tisti, ki mora biti zadovoljen z vsemi elementi, izstopati mora obleka, zaradi tega smo konec koncev tam.

04_lj.jpg

Katerega ličenja se letos najbolj veselite, bo kateri presenetil gledalce?

Izstopalo bo kar nekaj videzov, a jih ne bi izpostavljanja, naj ostanejo presenečenje. Bilo bi tudi neprofesionalno, če bi izpostavljala, katerih ličenj se najbolj veselim. Najbolj se, skoraj kot otrok, veselim ustvarjanja make-up kolekcij, takrat imam povsem proste roke, ker je vsa pozornost na make-upu. Seveda stojim tudi za vsemi videzi na tednu mode, a tako moda kot make-up sta stvar okusa, zato raje ne bi izpostavljala, kaj mi je všeč.

Koliko vizažistov in vizažistk sodeluje na letošnjem tednu mode?

Osem nas bo.

06_lj.jpg

Pogovarjala se je Daša Mavrič
Foto: Damjan Končar


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)