LJFW: Plapolajoče obleke, rese in plašnice

Tretji dan Ljubljanskega tedna mode so se predstavile znamke: maja štamol, Young@Squat, Dejan Popovic (RS), Sanija Reja Aske, Svetlana Jaćović, niOka in Sofia Nogard.

16.4.2016 ob 10:35

17_LJFW_april2016_Young@Squat_Foto_by_Jure_Makovec (17).JPG

maja štamol - SHEONA

"Z glavo v vesolju in nogami trdno na tleh" svojo novo kolekcijo opisuje Maja Štamol Droljc. Kolekcija za prihajajoči jesen in zimo združuje dnevne kreacije in kreacije za posebne priložnosti in sledi svetovnim trendom, a ne preveč. Ponavadi v črnini, tokrat posega tudi po barvah in bleščečih materialih. Oblikovalka pravi, da ljubi kroje, kjer materiali telo božajo, spet drugič pa uživa v poudarjanju oblin. Minimalističen stil v kombinaciji z detajli in vpadljivim nakitom. Kreacije so zaživele v kombinaciji z avtorskim nakitom Maje Štamol, torbicami Mure Pehnec in čevlji, izdelanimi v Kopitarni.

Young@Squat – Vincent & Christina

Kolektiv Young@Squat sestavljajo Timotej Bistan, Barbara Krmelj, Maja Leskovšek, Sara Valenci in Barbara Vrbančič. Sezono jesen-zima 16/17 je navdihnil par Vincent Gallo in Christina Ricci. Avantgardni moški je oblečen v nenavadne barve in nove kombinacije osnovnih kosov, kot sta suknijč in jeans jakna. Temačno-romantična ženska nosi izjemno ženstvene sodobne silhuete, ki jim ostrino dodajo sveže kombinacije teksturiranih in vzorčastih materialov. Kolekcijo povezuje igra z detajlom razporka. Ta se zareže v krila, rokave, moške in ženske hlače ter vrhnja oblačila, pri tem pa spreminja smeri in dolžine. Izpod razporkov se pokaže ravno dovolj gole kože in spodnjih kosov oblačil. Skozi kovinske obroče se oblačila prevezujejo s pasovi in vrvicami, kar omogoča oblikovanje različnih silhuet in nošenje posameznega kosa.

Dejan Popovic – Pockets Full of Stones ss2016

Kolekcijo "Pockets full of stones" je navdihnila smrt koralnih grebenov. Paleta barv je omejena na belo ter različne odtenke modre, od svetle, skoraj flourestenčne, do temnih tonov. Kolekcija deluje omejeno, a je hkrati zelo fluidna, ostre oblike se pogosto razcvetijo v plisirane materiale in žive vzorce. Vzorci so nastali z ročnim trganjem različnih slojev blaga, ki so nato spojeni skupaj in ustvarijo amorfne oblike. Silhuete so navdihnile "bomber" jakne, ki zadržijo avtentičnost prek umetniške uporabe materiala. Valovi plisiranja svile in bombaža v nasprotju s težkimi materiali, kot sta neopren in usnje, pa kolekciji dodajo pridih vode.

Sanija Reja Aske – ViennaWien

Kolekcija za jesen/zimo 2016 ViennaWien se vrti okoli zgodbe o naivni mladi zaljubljenosti. Navidezno romantična in igriva, s skritim podtonom nagajivosti. Ljubezen, ki je kot iz starih črno-belih filmov tridesetih let, kombinirana s sodobnim časom. Piko na i pri kolekciji dajejo velike mašne, ki so jih manekenke nosile na glavi, čevljih in pod koleni.

Svetlana Jaćović – Kolekcija "S"

Kolekcija S je nastala v procesu raziskovanja geometrijskih oblik in osnovnih zakonitosti geometrije kot veje matematike, ki se ukvarja s preučevanjem funkcij in odnosov med prostorskimi oblikami – geometrijskimi telesi: površino, črto in točko. V kolekciji so vidni tudi vplivi vzhodnjaških arabesk, optične iluzije, ustvarjene z osnovnimi geometrijskimi telesi. Barva kot osnovno izrazno sredstvo avtorja dobi na videz drugačen smisel in ponekod vstopa skozi oblike, a v resnici odsotnost barve kot glavnega komunikacijskega orodja poudarja njen značaj samostojnega ustvarjalca in pozornost premika k ročno izdelanim podrobnostim – osebni estetiki in umetniškem podpisu.

niOka – JA MAA VOS

Kot je povedala oblikovalka Nika Ravnik je JA MAA VOS ženska kolekcija oblačil, inspirirana po nizozemskem umetniku Janu Maartenu Voskuilu. Njegove izvirne prostorske slike temeljijo na geometrijskih načelih. Z ustvarjanjem tridimenzionalnih umetnin prikliče dvoumne okrogle površine. Asimetrična dela kažejo na neskončno področje "prostih oblik", ki vodijo k še bolj izpopolnjenemu opusu. Nekatera od teh del so postala kroji niOka oblačil, ki na telesu zadihajo na popolnoma samosvoj način.

Sofia Nogard – IZKORENINJENI

Sestavljanje različnih materialov, barv in struktur oziroma način “patcworka” je rdeča nit, ki ustvari prvinskost oziroma videz na novo uporabljenega ali doma narejenega, o kolekciji pravita oblikovalca Mija Curk in Boštjan Mljac. Silhueta je ožja in podaljšana s poudarjenim/voluminoznim zgornjim delom. Telo je povečini skrito, le uporaba prosojnih materialov na strateških mestih telo razkrije in tako ustvari drznost in seksapil, ki pa sta pri Sofia Nogard ženski nepogrešljiva. Barvna paleta zajema odtenke modre, vijolične in rjave do večne črne. Bleščeči odtenki bakrene in zlate dodajo žlahtnost. V kolekciji so prisotne tudi torbe različnih velikosti, ki barvno in stilsko dopolnjujejo in zaključujejo kolekcijo v enovito zgodbo.

Avtor: F. M.

Foto: Jure Makovec


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)