LJFW, 1.dan: Futuristično, pleteno in z mislijo na okolje

Prvi dan ljubljanskega tedna mode se je predstavilo sedem modnih znamk.

3.10.2023 ob 11:48 | Foto: Mediaspeed | Avtor: Da. M.

LJFW, 1.dan: Futuristično, pleteno in z mislijo na okolje

Sinoči se je v povsem novem Centru Rog začelo štiridnevno modno dogajanje, ljubljanski teden mode LJFW. Prvi dan so se v popoldanskih urah predstavili študenti Naravoslovnotehniške fakultete in pa Fakultete za dizajn, zvečer pa so kreacije na brv poslali že uveljavljeni modni oblikovalci.

Polna dvorana je potrdila veliko zanimanje za slovensko modo, večinoma izjemno nosljive kreacije pa obetajo, da jih bomo videli tudi na ulici.

Po koncu tedna mode, v petek, bo v Rogu pop-up shop, kjer si boste lahko vse kose oblikovalcev tudi ogledali, pomerili in kupili. Po uradnem odprtju Centra Rog, konec oktobra pa bo svoje mesto dobila stalna LJFW trgovina.

Kaj so oblikovalci predstavili prvi dan?

Znamka M.FICTION, ustanovljena sestrama Matejo in Mio Aleksandro Lukač, je znana po svoji neodvisni, sodobni in uporniški modi. V njihovem oblikovanju se eksperimentira z različnimi stili, tkaninami in oblikami. Njuna kolekcija Na luno in nazaj predstavlja futuristično vizijo sveta po apokalipsi, kjer človeštvo zapusti Zemljo in začne novo življenje na Luni. Kolekcija se ponaša s futurističnim pridihom, uporabo različnih materialov in značilnimi detajli.

M. Fiction

M. Fiction

Timotej Bistan s kolekcijo 2805.30 predstavlja potovanje skozi pokrajino kontrastov, združuje preteklost z prihodnostjo, inovacijo z eleganco ter gradi most med ekstravagantnostjo in mainstreamom. Ta kolekcija izraža moč, drznost in temperamentno silhueto, hkrati pa ohranja ravnovesje in udobje izven cone udobja. Gre za oblačila, ki so namenjena urbani ženski, ki odseva uporniški duh ter nosi v sebi izkušnje preteklosti, hkrati pa napoveduje izzive prihodnosti.

Timotej Bistan

Timotej Bistan

Slovenska družinska blagovna znamka Pletenine Špenko je znana po svojih pletenih oblačilih od leta 1972. Njihove kolekcije izstopajo zaradi raznolikosti modelov in živahnih barv. Kolekcija Factory Girl, ustvarjena v sodelovanju s stilistom Jurijem Fidelom, predstavlja novo svežino znamke. Inspirirana je z mešanjem stilov balletcore in gorpcore ter izraža blagovno znamko skozi raznoliko barvno paleto. Oblikovalka Jana Špeko Kočar je ustvarila pleteninske kose, medtem ko je Jurij Fidel prispeval stilistično zasnovo kolekcije.

Pletenine Špenko

Pletenine Špenko

Maja Đuranović, ustanoviteljica AprilianEarthling, se vrača na modno sceno s preobrazbo iz tekstilne v modno znamko. Njena nova kolekcija “Psychopomp” pripoveduje zgodbo o duševnem potovanju skozi prostor in čas ter vmesnem čarobnem svetu odločitev. Glavna junakinja je povodna ženska, združena s silhueto plavuti in vzorci, navdahnjenimi naravo Ljubljanice in Ljubljanskega barja. Kolekcija Psychopomp je namenjena ženskam, ki cenijo čarobnost življenja in se ne omejujejo z dolgočasnimi oblačili, saj verjamejo, da je življenje sestavljeno iz vseh barv.

AprilianEarthling

AprilianEarthling

Tanja Uvera se osredotoča na unikatne pletenine, kjer se avtorski vzorci in barve združujejo v vsakem oblačilu. Tanja združuje pletenine s tkaninami, ki jih sama oblikuje, in se pri svojem ustvarjanju navdihuje v naravi, kjer odkriva nenavadne barvne kombinacije in vzorce. Njena kolekcija Beautiful people izraža raznolikost sodobne družbe in prinaša duh punk subkulture v modo, kjer se barve, vzorci in kontrasti neomejeno prepletajo v unikatne kose oblačil.

Tanja Uvera

Tanja Uvera

Kolekcije Sanije Reje Aske pogosto odražajo kulturno tradicijo Goriških Brd, kjer je odraščala. Sanija se je uveljavila na modni sceni s sodelovanjem v kolektivu Young@Squat, ki je prejel nagrado Trend. Njene kreacije so bile predstavljene na modnih revijah in razstavah v Sloveniji in tujini. Znamka SOFIANOGARD, ki jo ustvarja oblikovalka Mija Curk, združuje funkcionalnost in humor v svojih kolekcijah. Te se med seboj dopolnjujejo in gradijo osebni stil, ki ne sledi le trendom, ampak izraža zvestobo sebi. Kolekcija “Take a Chance on Me” ali “Frida gre ven” prinaša karakter in dušo Fridi, ki ljubi življenje. Za LJFW sta združili moči in se predstavili kot Sanija Reja Aske X SOFIANOGARD.

Sanija Reja Aske X SOFIANOGARD

Sanija Reja Aske X SOFIANOGARD

Nika Ravnik, slovenska oblikovalka, združuje trajnostno oblikovanje z umetniško spretnostjo v svoji blagovni znamki. Kolekcija Laluli raziskuje človeško psiho in potovanje skozi čustva. Uporablja avtorske vzorce in teksture ter eksperimentira s trajnostnimi materiali, vključno s 100% bombažem in ekološko certificiranimi barvami. Z metodo “zero-waste” ustvarja premišljene kose, ki so harmonično združeni z naravo in spodbujajo skrb za planet.

Nika Ravnik

Nika Ravnik

Preberite še: Poglejte, koga smo opazili na tednu mode (FOTO)

Morda vas zanima tudi: Nina Osenar Kontrec: Niti las si nisem bila sposobna umiti, enkrat mesečno mi jih je mama


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)