Katja Koselj: Unikaten nakit je lahko čudovito darilo za prihajajoče praznike

Pogovarjali smo se z oblikovalko unikatnega nakita.

9.12.2017 ob 6:00

katja_koselj_naslovna.jpg

Katja Koselj, izdelovalka unikatnega nakita, katere nakit nosi kar nekaj znanih Slovenk, je na modni sceni že od leta 2004, večkrat se je pojavila tudi na ljubljanskem tednu mode. Trenutno je polno zaposlena s pripravami na prihajajoče praznike in pravi, da je mesec december precej naporen, saj vse poteka zelo hitro. Mična se je z njo pogovarjala o trendih nakita za letošnjo zimo, kaj priporoča za prihajajoče praznike in njenih delavnicah.

Katja, ki je v našem prostoru že precej znana oblikovalka nakita in jo rade obiščejo tudi znane Slovenke, je trenutno polno zaposlena. “Vsako leto v svojem ateljeju organiziram različne razstave, dogodke in druženja. Nekaj poročnih dogodkov, v obliki sejma, za dolgoletne stranke pripravim večerna druženja, kjer predstavim nove modele nakita oziroma so one prve, ki so vabljene na razprodaje.” Decembra so pri njej najbolj aktualne delavnice izdelovanja nakita, s katerimi želi spodbuditi ljudi, da sami ustvarjajo in podarijo nekaj unikatnega, namesto, da pretirano nakupujejo brez prave vrednosti. “Poleg tega ustvarjanje sprošča, kar je v stresnem decembru vsekakor pametna investicija časa.” Katja pravi, da je december zagotovo zelo natrpan in naporen mesec, kar se kaže tako v ateljeju, kot preko spletnega komuniciranja z ljudmi. “Pozna se nestrpnost ljudi, vse mora biti hitro.”

Zapestnica_micna.jpg

Srebrna, zlata in črna

Za letošnjo zimo je oblikovala nekaj elegantnih dodatkov s kristali, biseri in perjem, pretežno v temnih barvah. “Vsi izdelki sledijo enaki ideji, a jih do sedaj še nisem poimenovala. Pri oblikovanju se ideje sproti razvijajo in nadgrajujejo, včasih je potrebno malo več časa, da se kolekcija dokončno izoblikuje in poimenuje. Sproti pa nastajajo novi kosi nakita, sedaj predvsem bolj svečani - veliki, srebrni, zlati in črni – namenjeni raznim dogodkom in zabavam v decembru.” Za njeno kolekcijo KK Jewellery so drugače značilni veliki, barviti in opazni kosi nakita. “Moji absolutni 'bestsellerji' so ogrlice, mislim, da zato, ker so res prepoznavne. Zelo veliko povpraševanja opažam tudi pri dodatkih za lase in broškah za klobuke in plašče. Za prihajajoče praznike priporoča bleščice. “Sama obožujem bleščice in to strast še toliko bolj izživim v decembrskih dneh. Je pa potrebno paziti, da ni vsega preveč, tako da bi odsvetovala hkrati volančke, bleščice, vzorce in močne barve.” Njen nasvet je, da si izberemo en poudarek in celoten stajling gradimo na tem. “Je pa december tudi čas, ko si lahko privoščimo malo bolj drzno obleko, dekolte, višje pete ali bolj prestižen in opazen nakit.”

ajda_nakit.jpg

Ajda Sitar z ogrlico Katje Koselj. Foto: Katarina Veselič

Najprej nakit, potem oblačila

Sama bo vedno izbrala vpadljiv kos nakita in bo garderobo prej prilagodila krasni ogrlici kot obratno. “Moj najljubši kos so ogrlice, velike ogrlice. Kar nekaj meni zelo ljubih kosov (unikatov) sem že prodala. A je bil potreben tehten premislek, če bo kos šel v roke pravi osebi.”

In kaj bi Katja priporočila za božično ali novoletno darilo iz svoje kolekcije? “Povsem odvisno za koga gre. Ali oseba sploh nosi ogrlice ali ima raje uhane? Ima rada barve ali je ljubiteljica črnine in tako dalje. Velika prednost mojega nakita je ravno ta, da ga izdelujem po naročilu in željah strank. Tako nakit ni le unikaten, ampak tudi izdelan za nekoga osebno.” A ker je nakit zelo osebna stvar, pravi, da je tudi darilni bon dobra izbira. “To je najpogostejše kupljeno darilo mojih moških strank. Ti sicer vedo, da si partnerka želi moj nakit, a ker je izbira (očitno) prevelika, to prepustijo damam.”

Raiven.JPG

Raiven

December ima rezerviran za izdelovanje nakita po naročilu. “Ves nakit je izdelan ročno, zato je dobra organizacija zelo pomembna, da bodo vse moje stranke pravočasno prejele svoje kose nakita, naročenih daril in podobno.” Vzporedno pa tečejo razprodaje starejših kolekcij, ki jih lahko najdete na njeni spletni strani. “Pripravljam pa tudi še nekaj delavnic oblikovanja prazničnih ogrlic.” Načrti za preživljanje novega leta so še zelo odprti, pravi pa, da razmišlja o pobegu v toplejše kraje. V naslednjem letu pa jo čaka predstavitev poročne kolekcije 2018.

otvoritev.jpg

Avtorica: Klavdija Rupar
Foto: Osebni arhiv, Katarina Veselič


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)