Joy with Tanja Uvera: Športna oblačila za ženske, ki ljubijo lepo

Tanja Uvera je ustvarila kolekcijo oblačil, ki polepšajo dneve, ko nam čas kroji nevidni virus.

24.10.2020 ob 5:50 | Foto: Doris Markač

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Joy with Tanja Uvera: Športna oblačila za ženske, ki ljubijo lepo

Mariborska modna oblikovalka o oblačilih govori s takšno strastjo, da sogovornika prime, da si še sam takoj nadene najlepšo majico, uredi pričesko in nanese rdečo šminko. Oblačila imajo neverjetno moč, izjemno vplivajo na počutje posameznika in pomembno je, da smo tudi, ko smo doma, urejeni, je prepričana Tanja Uvera. Zato je ustvarila čudovito kolekcijo športnih kompletov.

Letos se je življenje mnogim precej spremenilo, nekateri smo morda preoblikovali vrednote in ena od takšnih, ki silijo v ospredje, je zagotovo skrb za zdravje. Več se gibamo, bolj smo aktivni in športna oblačila nam pomenijo vedno več. Se je ideja za linijo Joy with Tanja Uvera porodila zaradi tega?

Takšna športna oblačila se mi po glavi podijo že ves čas. Odkar razmišljam, kako se želim oblačiti, kaj bi rada delala in kaj se mi zdi zanimivo. Sicer me je potem potegnilo v pletenine, in ko te eno delo zasvoji, se česa drugega težko lotiš. Pri pleteninah delam sama, za eno stranko. Športna oblačila delamo z veliko ekipo in nagovarjamo množico oziroma imaginarnega človeka. Seveda pa je bila karantena povod, da se je moja ideja uresničila. Še dodatno me je spodbudilo to, da smo vsi, ki smo želeli ostati pri zdravi pameti, začeli migati.

Sporočilnost kolekcije je, da mora človek poskrbeti za sebe, ker nihče drug ne bo poskrbel za tebe. Tudi pletenine delam zato, da se ženske dobro počutijo. In prav takšne občutke želim prebuditi v teh športnih oblačilih. Da se ženske spomnijo, kako pomembno je gibanje, da vzljubijo telovadbo.

Tisti odločilni preblisk, ki mi je dal potrditev, da potrebujemo lepo športno kolekcijo, se je zgodil, ko sem pripravljala otrokovo rojstnodnevno zabavo, vse dopoldne kuhala, pekla, pospravljala ... In ko je prišel čas za prihod babice in dedka ter drugih domačih gostov, pred katerimi bi bila brez slabe vesti v trenirki, sem si rekla: 'Tanja, zdaj si daj pa gor obleko, uredi pričesko.' In ta občutek, kaj naredi obleka, kako se spremeni počutje. Čarobnost, ki jo imajo obleke, je resnično neverjetna. Zato vztrajam pri vsem tem.

Oblačila živahnih barv so namenjena teku, aerobni vadbi in vajam za moč. Da nas še dodatno motivirajo. Foto: Doris Markač

Nam opišete svojo prvo kolekcijo iz linije Joy with Tanja Uvera?

Prva kolekcija se imenuje Private party, njeno sporočilo pa je, da se imamo lahko povsem v redu, tudi če smo v bolj zoprnem položaju. Spomnila sem se na film Roberta Benignija Življenje je lepo, kjer sta oče in sin v taborišču, v brezupnem položaju, zaprta ... A on je svojemu sinu tako lepo opisoval dneve. Tudi zdaj so nekateri ljudje zaprti v stanovanjih, niti ven ne morejo. A vsak od nas si lahko naredi malce zabave, lahko si damo glasbo, zaplešemo. In zagotovo tudi obleka pričara določeno vzdušje.

Prihajajo še obleke, puloverji, anoraki. Kosi, ki niso le za telovadbo, a poudarek je na športnih materialih. Saj me je že na faksu zanimalo, zakaj se ti ne uporabljajo pri dnevnih oblačilih. Ti materiali namreč dihajo, se ne mečkajo.

Cela kolekcija je narejena in zašita v Sloveniji, potiske sem narisala sama, materiali pa so španski. Ogromno je bilo testiranja, pomembno je bilo, da so kroji takšni, v katerih se ženske dobro počutijo. Nismo vsi športnih postav, in ko migamo, nam ne stoji vse pri miru. Ta oblačila pa malo stisnejo, ne lezejo dol. Veliko smo delali na tem, da so oblačila tudi za ženske, ki se komaj odpravljajo h gibanju.

Spomladi lahko pričakujemo še veliko več kosov v kolekciji Joy with Tanja Uvera.

Katere športe ste imeli v mislih pri ustvarjanju?

Trenutno je med ženskami izjemno priljubljena črno-zlata kombinacija, ki je namenjena jogi. Oblačila v živahnih barvah pa so mišljena za vadbo za moč in tek. A gre zgolj za barvne kombinacije, materiali so pri vseh enaki, zato so vsi kosi primerni za katero koli rekreacijo.

V življenju nisem tekla, a v času karantene sva začeli s hčerko in zdelo se mi je noro. Kako je to fino za telo! In ta tekaška linija ima ob robu narisano lovoriko, saj je za vsakega, ki gre že za 20 minut teč, to absolutna zmaga.

Kompleti vključujejo top in pajkice, a za vse, ki niso povsem suverene le v tem, je na voljo tudi majčka na preklop, iz rahlega materiala, ravno toliko, da se počutimo povsem udobno.

Zelo je ponosna na kakovost materialov, za katero pravi, da je neverjetna.

Kakšne želje imate s kolekcijo Joy with Tanja Uvera?

V mislih imam tudi pajace za jogo, saj sama navsezgodaj zjutraj ne lezem v pajkice, temveč si dam gor le pajac in mislim, da je to zelo praktično ter tudi želja drugih žensk. In pa anoraki, obleke, puloverji ... Morda preveč kompliciram, a po telovadbi se mi zdi pomembno, da če imaš že lepe pajkice ter majico in greš s prijateljico na kavo, da imaš tudi lep anorak. Ženske smo pač takšne, ambient, obleke ... Vse mora biti lepo. Zato prihajajo anoraki, jope, puloverji, skratka cela kolekcija, ki jo lahko sestavljaš po svoje.

Oblikovalka Tanja Uvera se je do zdaj na ljubljanskih tednih mode predstavljala kot oblikovalka pletenin. Foto: Jure Makovec

Preberite še: Nika Ambrožič Urbas ustvarila čevlje za sodobne ženske, ki spoštujejo klasiko

Morda vas zanima tudi: Divine Bugs: Družinska zgodba, ki se vrti okoli žuželk


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)