Deset nasvetov za nakup pravih in dobrih čevljev

Da nakupi ne bodo zgrešeni in noge užuljene.

30.8.2017 ob 5:20

cevlji_ThinkstockPhotos-825066864.jpg

Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste prišli domov in ugotovili, da ste si v valu navdušenja nad čudovitim parom, kupili povsem neustrezno številko? Enim se to dogaja pogosto, drugim manj, a nasveti, kako kupiti čevelj ustrezne velikosti vedno pridejo prav.

Pri nakupovanju obutve, ki jo želite nositi kot svojo prvo izbiro, boste razmislili tudi o funkcionalnosti in ohranjanju zdravja vaših nog. Seveda je všečnost in modnost pogosto na prvem mestu, vendar naj udobje ne bo zanemarjeno! Tu je deset nasvetov, ki vam bodo pomagali izbrati pravi čevelj.

1. Trgovino za čevlje obiščite v popoldanskih urah – vaša noga se naravno širi z uporabo čez dan.

2. S seboj imejte enako vrsto nogavic, kot jih nameravate nositi s čevlji. Tako bo pomerjanje najbolj optimalno.

3. V trgovini prosite prodajalca, naj premeri vašo nogo. Noge se spreminjajo s starostjo, številka noge pogosto narašča, spreminja pa se tudi širina. Če je ena noga večja od druge, kupite velikost, ki ustreza večji nogi. Obiščite trgovine, kjer lahko zaupate prodajalcu – da si bo za vas vzel čas in bo razumel obliko in potrebe noge.

4. Čevlje obujte in v njih nekaj časa stojte. Na vrhu čevlja nežno pritisnite, da se prepričate, da imate dovolj prostora med najdaljšim prstom in koncem čevlja. To zagotavlja dovolj prostora za nogo, da pritisnete naprej, ko hodite.

5. Sprehodite se v čevljih in ugotovite, kako se v njih počutite. Ali ima noga dovolj prostora? Ali se pete dobro prilegajo, morda vas rahlo tišči ali noga zdrsava? Ne kupujte čevljev z upanjem, da se bodo omehčali. Poiščite čevlje, ki se prilegajo od začetka.

PREBERITE še // Je primerno goste prositi, naj si sezujejo čevlje

6. Zaupajte svojemu občutku za udobje – ne velikosti ali opisu čevlja. Velikosti se razlikujejo med proizvajalci. In ne glede na to, kaj pravi prodajalec, vi ste pravi sodnik.

7. Pazite na širino in dolžino. Kupujte v trgovinah, ki ponuja tudi različne širine čevljev – saj se tudi te od človeka do človeka razlikujejo. Nakup čevljev, ki so zgolj za številko večji, ne bo nujno rešil problema širine. Prav tako izberite blagovne znamke, ki ponujajo polovične številke in s tem rešite težavo velikosti.

8. Občutite notranjost čevljev in ugotovite, ali imajo oznake, šive ali drug material, ki bi lahko dražil nogo.

9. Preglejte podplate. Ali so dovolj trpežni, da zagotavljajo zaščito pred ostrimi predmeti? Ali zagotavljajo kakršno koli oblazinjenje? Upoštevajte, kako se počutijo, ko hodite po trgovini s čevlji. Poskusite hoditi po trdih površinah in preprogi, da vidite, kako čevelj počuti na obeh.

10. Za bolj zahtevne kupce: s seboj v trgovino prinesite obris stopala ali vložek iz čevlja, ki vam resnično ustreza. Tako boste lahko na licu mesta preverili, če vam bo čevelj ustrezal. Če je čevelj ožji ali krajši od obrisa, ga sploh ne poskusite.

In še to! Stopala in noge ne 'zdržijo' prav vsakega podplata, morda so trije koraki v trgovini še udobni, a kvaliteta čevlja se pokaže po določenem času hoje. Zato je pametno v čevlje investirati malce več denarja. V galeriji smo zbrali znamke, ki slovijo po udobnih in dobrih čevljih.

Foto: Thinkstock in arhiv proizvajalcev


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)