Črni petek: Napotki za varno in premišljeno nakupovanje

Dobri popusti lahko povzročijo evforijo, ki nam zamegli trezno razmišljanje.

25.11.2020 ob 5:45 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Črni petek: Napotki za varno in premišljeno nakupovanje

Bliža se črni petek. Dan, ko na svoj račun pridejo ljubitelji zapravljanja in lovilci najnižjih cen ter ugodnih nakupov. Letos gnetenja v trgovinah ne bo, se bo pa zato marsikaj dogajalo na spletu. Oziroma se že, saj trgovci ponujajo akcije že cel teden, nekateri celo dva. Zato je še kako dobro poznati nekaj pravil varnega nakupovanja na spletu. Prav tako pa bo fino, če se, še preden začnemo klikati, spomnimo napotkov za uspešno nakupovanje. Da nas pozneje ne bo pekla vest in bolela glava ob nepotrebnem praznjenju računa.

Mislimo na svojo garderobo

Kot pred vsako razprodajo in znižanjem je tudi pred zadnjim novembrskim petkom smiselno narediti revizijo svoje garderobe. Kaj je tisto, kar res potrebujemo? Kateri kosi nam manjkajo k dopolnitvi že izbranega stajlinga? Najslabše je namreč, da kupimo kos, ki ga ne moremo k ničemur kombinirati. Zato si ne dovolimo, da nas zavede nizka cena in kupimo zgolj en kos, ki ga sploh ne moremo vključiti v svojo že izdelano garderobo. Stilisti prav tako ob vsakem svetovanju poudarjajo kakovost. Izbirajte kose, ki so dobre kakovosti, do teh boste pred plačilom tudi bolj kritični in trikrat premislili, ali jih res potrebujete. Saj veste, veliko hitreje kupimo nekaj izjemno ugodnega, a na takšne obleke tudi hitreje pozabimo. V mislih imejmo tudi okolje!

Letos se črni petek seli na splet, kjer lahko pademo tudi v past. 

In če smo opremljeni z nasveti uspešnega nakupovanja ter vemo, česa si želimo, se moramo podučiti, da bo naše zapravljanje varno. Napotke smo našli na safe.si, točki ozaveščanja o varni rabi interneta. Kritični pogled in ne slepo zapravljanje sta ključna – če se nam zdi ponudba predobra, da bi bila resnična, je zelo verjetno v ozadju slabša kakovost izdelka, ponaredek ali pa izdelek sploh ne obstaja.

Katera stran je varna

Na safe.si svetujejo, da v spletnih trgovinah plačujete z uporabo storitev, kot je paypal. Koristno bo, da pri transakcijah vedno preverite, ali je v naslovni vrstici brskalnika prisotna ključavnica, ki nakazuje, da je spletno mesto varno. Ali je spletna stran varna, vam bo povedal tudi 's' na koncu protokola 'http'. Prav tako vedno preverite, ali je varna vaša spletna povezava. Preden izvedete finančno transakcijo, preverite, ali je omrežje (npr. wifi), ki ga uporabljate, varno. Vedno imejte v mislih, da javne wifi dostopne točke niso nujno varne. Prav tako poskrbite, da na svojih elektronskih napravah uporabljate posodobljeno varnostno programsko opremo, operacijski sistem in druge varnostne storitve.

Preden opravimo nakup, preverimo, da gre za pravo spletno stran in ne prevaro.

Preberite še: Nakupovalna norija v času pandemije: bomo varčevali ali se tolažili z darili? (odgovarja psihologinja)

Morda vas zanima tudi: Nekaj modnih trikov, da boš žarela, tudi, če cele dneve preživljaš doma


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)