Bolj slavne od filmskih zvezd

Na slavo najbolj znanih sončnih očal so močno vplivali filmi.

24.8.2015 ob 6:30

shutterstock_167186054.jpg

Med večnimi kosi, ki so skozi zgodovino močno vplivali na modo poleg male črne obleke, birkin torbice in Burberryjevega trenč plašča sodijo tudi Wayfarer sončna očala znamke Ray Ban.


Že slediš Mični na Facebooku?

Najbolj ikonična sončna očala je leta 1952 oblikoval Američan Raymond Stegeman, ki si je takrat zamislil povsem novo obliko očal. Takratni modni kritiki so očala opisali, da z značilno obliko trapeza sporočajo nekakšno nepredvidljivo nevarnost. Model očal je spremenil način izdelave in začrtal pot oblikovanju iz plastike ter bil ključen preskok iz kovinskih na plastične okvirje.

Wayfarer očala so svoj vrhunec slave doživele v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja, nato pa je prodaja začela padati, do leta 1980, ko jih je na modno sceno ponovno vrnil film Brata Blues, med leti 1982 in 1987 pa so bila ta očala uporabljena v več kot 60 filmih ali serijah na leto.

Vpliv filmske industrije na modo prikaže podatek, da so leta 1983, ko jih je v filmu Tvegan posel nosil Tom Cruise, prodali kar 360 tisoč, do leta 1986 ko so bila očala še marsikaterem filmu pa je prodaja narasla na milijon in pol. V devetdesetih je šel okvir z mode, leto 2001 pa je bilo znova prelomno. Pri Ray Banu so posodobili dizajn, ki je prepričal številne zvezdnice in kultna očala so znova zasedla nosove številnih modnih poznavalcev.

Avtorica: Da. M.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)