Med pandemijo sem spoznala, da sem demiseksualka (osebna izpoved)

Izpoved, ki veliko pove o tem, kako odkrivanje lastne seksualnosti izboljša kvaliteto življenja.

27.1.2022 ob 11:22 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Med pandemijo sem spoznala, da sem demiseksualka (osebna izpoved)

Pojem demiseksualnost označuje  spolno usmerjenost, pri kateri oseba občuti spolno privlačnost šele po čustveni povezavi. Umešča se na sredino spolnega in nespolnega spektra. Demiseksualna oseba ne doživi nobenega vznemirjenja, dokler ni na nekoga čustveno navezana.

Kako je to videti v praksi, kako takšno spolno usmerjenost dojema družba in kako posameznik, ki se v njej prepozna, je za Cosmopolitan zaupala ženska, ki jo je spoznanje, da se demiskesualka, izjemno osrečilo. Takole piše:

"Kot najstnica si nikoli nisem mislila, da bom kdaj v pravem razmerju. Med prijateljicami sem bila edina, ki se ni vznemirila ob spogledovanju s fanti na zabavah. To sem počela, ker so to počeli vsi.

Privoščila sem si avanture, ker nisem hotela zaostajati za drugimi in ker nisem hotela biti drugačna od ostalih. Ne pa zato, ker bi me kdo spolno privlačil.

Tudi kasneje, ko sem bila v internatu ter so dekleta po telefonih dolgo v noč klepetale s svojimi fanti ter se dogovarjale, kje in kdaj se bodo sestajali čez vikend, telefoni pa so zaradi vročih pogovorov pregorevali, sem ležala v postelji in razmišljala o tem, kako dobiti najboljšo vlogo v dramski igri, ki jo pripravlja šola."

Sledenje večini

"Ne, ni me bilo strah kršiti pravil, ni me bilo strah flirta, preprosto nikoli mi nihče ni bil res všeč, sem pa v svetu, ko se je vse vrtelo okoli seksi idolov in resničnih fantov, svoje pomanjkanje zanimanja za nasprotni spol skrivala.

Da bi sovpadala z večino, sem se obkrožila s posterji Chacea Crawforda, ki je tedaj osvajal srca z vlogo v seriji Opravljivka. Z njegovimi podobami sem oblepila sobo v dokaz, da je to zvezdnik, v katerega sem zatrapana. Vzdihovala sem vedno, ko ga je kdo omenil, a v sebi nisem čutila ničesar.

Vse to se je dogajalo več kot deset let nazaj in sedaj vem nekaj, česar tedaj nisem. Sem demiseksualka. Če bi se tega zavedala že v srednji šoli ali kasneje na faksu, se najbrž ne bi pretvarjala, da mi je všeč igralec in se ne bi spraševala, zakaj za vraga še nikoli nisem čutila spolne privlačnosti.

Za vse, ki še ne veste, kaj je demiseksualnost (kar tudi sama dolgo nisem), gre za spolno usmerjenost, ko človek čuti močno seksualno privlačnost do specifične osebe, na katero ga veže tudi močna čustvena navezanost.

Med pandemijo, ko smo veliko časa preživljali doma, sem imel dovolj priložnosti, da sem se posvetila sebi ter raziskovala svojo spolnost in našla odgovore na mnoga vprašanja."

Spoznanje

"Dolgo časa sem se iskala in si skušala odgovoriti na dilemo, v katero skupino, glede na to, kaj me spolno privlači, sploh sodim. Vedela sem, da se glede tega razlikujem od ostalih. Prav tako sem vedela, da nisem aseksualna. Ima močan spolni nagon in s samim seksom nisem imela nikoli težav.

Vedela sem tudi, da nisem aromantična. Kajti nekaj mojih zvez je spominjalo na običajna razmerja. Vsa so se razvila iz predhodnega prijateljstva z moškim.

Sedaj pa vem, da sem demiseksualka. To spoznanje mi je pomagalo osmisliti vsak odnos, v katerega sem bila do sedaj vpeta. Zlasti seksualne stike. In mi ponudilo odgovor na vprašanje, zakaj tedaj, ko sem v klubu poljubila fanta samo zato, ker je pač bil tam ali tudi, ko je šlo za seks za eno noč, nisem čutila nobene seksualne privlačnosti.

Jasno mi je postalo, da takojšnja spolna privlačnost pri meni ob nekom, ki sem ga komaj spoznala, preprosto ni mogoča. Da metuljčki v trenutku, ko se z nekom poljubim, niso pravilo in da me ob prvem pogledu na še tako postavnega junaka nikoli ne spreletijo tisti mravljinci, ki jih je čutiti po vsem telesu, najbolj pa na intimnih predelih.

Ko sem med pandemijo naletela na članek o demiseksualnosti, so se razblinili številni dvomi. Težava je bila v tem, da sem se sestajala z ljudmi, ki jih sploh nisem dobro poznala. Zgolj zato, da bi ustrezala nekim družbenim normam in ne, da bi sledila sebi in svojim vzgibom."

Nismo vsi enaki

"Naša kultura nas nekako sili v to, da raziskujemo spolnost in premikamo meje. Skupaj s seksualno svobodo je prav tako vse pogosteje vsiljeno mnenje, da si pač vse ženske rade privoščimo naključni seks ter v njem neizmerno uživamo.

Opredeljevanje sebe kot demiseksualke ne pomeni, da nikoli ne bom čutila spolne privlačnosti z nekom, ki sem ga komaj spoznala. A vem, da ni nič narobe z mano, če je ne.

Prav to spoznanje me je osvobodilo in z njim sem postala srečnejša. Kajti dojela sem, da nisem čudna, nenavadna in zavrta, sem pa demiseksualka in ponosna sem na to."

Preberite še: Ta Netflixova serija bo za vedno spremenila vaš pogled na seks (in na vse povezano z njim)

Morda vas zanima tudi: To se zgodi z ženskim telesom, če nima spolnih odnosov


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)