Ljudje s temi lastnostmi najlažje prebolijo in odpustijo prevaro

Prevara resno zamaja temelje razmerja, najlažje pa jo odpustijo osebe, ki premorejo določene lastnosti.

25.5.2020 ob 5:35 | Foto: Milan Popovic za Unsplash | Avtor: M. FL.

Ljudje s temi lastnostmi najlažje prebolijo in odpustijo prevaro

Nezvestoba predstavlja resno preizkušnjo za intimni odnos in tisti, ki mu je druga stran nataknila rogove, je velikokrat postavljen pred dilemo: mu lahko odpustim in se potrudiva ohraniti zvezo ali jo je bolje končati.

Končno odločitev pogojuje veliko dejavnikov, med drugim tudi osebnostne značilnosti osebe, ki se je znašla pred težko določitvijo.

"So ljudje, ki lahko na pogorišču zveze zgradijo nov odnos. V kolikor gre seveda za enkratno in ne za ponavljajoče se dejanje. Veliko pa je odvisno od tega, ali oseba, ki je bila prevarana, premore določene lastnosti, s katerimi je lažje odpustiti spodrsljaj," je za Well and good povedala zakonska terapevtka Aimee Hartstein in nanizala tri značajske lastnosti oseb, ki vendarle lahko neprijetno epizodo pustijo za seboj in z optimizmom zakorakajo v skupno prihodnost.

Samozavest

Samozavest tedaj, ko je nekdo soočen z nezvestobo partnerja, ni na višku, kar je povsem razumljivo. A če prevarana oseba sicer premore visoko samopodobo, je prepričana vase, v svoje sposobnosti in vrline ter se dobro zaveda, da nečedno dejanje partnerja ni njena krivda in odgovornost, se ne obtožuje in ne krivi, lažje poišče dejanske razloge za nezvestobo ter jih ob pripravljenosti sočloveka tudi odpravi.

"Osebe, ki se cenijo, spoštujejo in verjamejo vase, nekoliko lažje prebolijo skok čez plot kot tiste, ki že sicer dvomijo vase, v svoj videz in v svoje sposobnosti,"na podlagi izkušenj, pridobljenih z delom s pari, navaja terapevtka.

Optimizem

Moč pozitivnega mišljenja pri razvoju dogodkov tudi po prevari igra pomembno vlogo. Ljudje, ki so po naravi optimisti, se lažje prepričajo, da bo v prihodnosti vse v najlepšem redu.

Ko gre za prebolevanje prevare, se ne obremenjujejo s temnimi scenariji, temveč si naslikajo svetlega, s pomočjo katerega lažje prebolijo tisto, kar jih je sicer prizadelo, a verjamejo, da se ne bo več ponovilo.

Zaupanje

In še za konec: posamezniki, ki niso nagnjeni k ljubosumju in niso sumničavi, lažje prebolijo ter odpustijo prevaro. Na drugi strani so, kot navaja Hartsteinova osebe, ki jim zaupanje v sočloveka predstavlja nemalo težav.

Te težko zaupajo že brez pravega razloga in kadar so soočene z dokazom, da je nezaupanje upravičeno, praktično ne morejo vzpostaviti odnosa, v katerem ne bi bil stalno prisoten dvom. Ta pa, ob še tako trdni nameri po ponovni vzpostavitvi odnosa, onemogoča, da bi preteklost in nezvestobo pustili za seboj.

Preberite še: Sedem dejanj, ki zvezo varujejo pred prevaro

Morda vas zanima tudi: Starost, pri kateri vas bo najverjetneje prevaral


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)