Zakaj bi si morali obraz umivati z gazirano mineralno vodo

Gazirana mineralna voda na polt vpliva pozitivno, zato bi jo bilo smotrno vključiti v nego obraza.

9.10.2018 ob 5:40

obraz_umivanje_voda_micna.jpg

Da je temeljito umivanje obraza ključ do lepe in zdrave polti, je že dolgo znano. A obstaja način, s katerim boste pri odstranjevanju obraznih nečistoč še učinkovitejši, kot sicer, kar dokazujejo pripadnice nežnejšega spola z Japonske in Koreje.

Te so namreč za svojo porcelanasto polt med drugim lahko hvaležne pripomočku, ki je sicer namenjen gašenju žeje: gazirani mineralni vodi, katere učinke na lepoto že dobro poznajo. 

Zakaj bi jo morali uporabljati tudi sami?

V gazirani vodi se nahajajo mehurčki ogljikovega dioksida. Pod njihovim vplivom v kožna tkiva prihaja več kisika, polt je zato po negi z njimi sijoča, navlažena, dobro prekrvavljena in nahranjena, učinke niza Cosmopolitan.

"Uporaba mineralne gazirane vode v kozmetiki je že dolgo trend v Koreji in deželi vzhajajočega sonca. Tam jo pripadnice nežnejšega spola uporabljajo v obliki tonika ali maske," je povedala kozmetična strokovnjakinja Charlotte Cho. Z njo se strinja dermatologinja Dendy Engelman, po mnenju katere lahko mineralna gazirana voda znatno pripomore k zdravju in lepoti polti: 

"Ne samo zato, ker polt globinsko očisti, saj ogljikov dioksid učinkoviteje mehča umazanijo in jo odstranjuje iz kožnih por, temveč tudi, ker vpliva na krvne žile, ki se ob stiku z njim razširijo in po njih v kožo priteče več krvi ter s tem hranljivih snovi, torej vitaminov, mineralov in kisika." 

Kaj poleg temeljitega čiščenja por in zagotavljanja sijaja kože še zmore?

Kot je še povedala dermatologinja, lahko običajna voda iz pipe, katere pH vrednost znaša približno 7, negativno vpliva na naravno kislost polti, ki je 5,5. Prav tolikšna je tudi pH vrednost gazirane mineralne vode. Torej: če lahko voda iz pipe pretirano izsuši polt in poruši na njej prisotno ravnovesje bakteriji ter s tem vodi v mozolje, gazirana mineralna voda vse to preprečuje ter je zato do kože prijaznejša. 

Kako jo torej umestiti v nego obraza?

  • Na obraz pljusknite gazirano vodo in jo na njem pustite deset sekund.
  • Nato z sredstvom, s katerim sicer čistite obraz, zmasirajte polt.
  • Splaknite jo z gazirano vodo.
  • Obrišite obraz in ga nahranite s primerno vlažilno kremo.

Vendar pozor

Kot priporočata tako dermatologinja kot kozmetičarka, pri tistih z občutljivo poltjo vsakodnevna uporaba gazirane vode sprva ni priporočljiva. Polt se mora nanjo privaditi, zato jo najprej uporabljajte le dvakrat tedensko ali gazirano mineralno vodo zmešajte s tisto brez mehurčkov v razmerju ena proti ena.

Prav tako je po njunih besedah priporočljiva mešanica gazirane vode in zelenega čaja v enakih odmerkih. Vanjo namočite bombažne blazinice, jih za deset minut položite na obraz ter ga nato očistite. Zakaj je takšna maska učinkovita? Dlje, kot bosta gazirana voda in zeleni čaj v stiku s kožo (vendar ne pretiravajte), boljši bo njun učinek.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Priznana newyorška frizerja: 5 lasem najbolj škodljivih navad ali pa To je najboljše sredstvo za nego občutljive aknaste kože


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)