Vse o negi podaljškov trepalnic (odgovarjajo strokovnjaki)

Podaljški trepalnic lepo poudarijo oči, kako pa v resnici vplivajo na naravne dlačice?

3.9.2019 ob 12:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Vse o negi podaljškov trepalnic (odgovarjajo strokovnjaki)

Podaljški naravnih trepalnic so priljubljeni. Upravičeno, kajti zagotavljajo gostejše in lepše trepalnice, lepo poudarijo oči in kar je najboljše: dlačice na vekah so lepe in opazne, čeprav na njih ni maskare.

Če jih imate tudi sami pa se najbrž sprašujete, kako vplivajo na tisto, kar je dala mati narava. Natančneje: ali škodujejo naravnim trepalnicam.

Na portalu Marie Claire so poiskali nekaj dejstev o podaljških trepalnic, nasvetov, kako jih negovati, kako podaljšati njihovo obstojnost in s pomočjo umetniške direktorice in strokovnjakinje za tovrstno nego Andre Marin ter oftalmologa Alberta Distefana odgovorili tudi na vprašanje, ali škodujejo naravnim dlačicam na vekah.

Niso primerne za vse

Prva in najpomembnejša dilema, ki se nanaša na podaljške trepalnic in ki jo morate, preden si jih omislite, razjasniti je, ali ste zanje primeren kandidat. Marinova pri tem navaja vprašanja, na katera je pred samim postopkom pametno odgovoriti:

 • Ali pogosto spim z obrazom na blazini?
 • Ali pogosto mencam oči?
 • Velikokrat vede ali nevede pulim trepalnice?
 • Sem dovzetna za okužbe oči oziroma sem katero pred kratkim prebolela?
 • Sem bila pred nedavnim na očesni operaciji?

Če v ničemer o tega ne vidite ovire, izberite studio, kjer postopek opravijo strokovno in s primernimi pripomočki.

"Stranke velikokrat zanemarijo ta vidik, kar na koncu drago plačajo. Poškodovani in ne sterilizirani pripomočki namreč lahko povzročijo okužbe in vnetja oči, hkrati lahko neprimerna sredstva, ki se uporabljajo za nanašanje, povzročijo alergije. V tem primeru nedvomno velja, bolje se prepričati, kot obžalovati. Konec koncev gre za oči," pomemben vidik izpostavlja strokovnjakinja.

Preberite še: Šampon za trepalnice obstaja! Pa bi ga morali uporabljati?

Prav tako Marinova pred postopkom priporoča previdnost pri materialih, iz katerih so izdelani podaljški: "Čeprav so nekoč prevladovale trepalnice iz naravnih dlak, so dandanes v prednosti svilene, saj so hipoalergene, medtem ko trepalnice iz naravnih dlak lahko povzročijo neljube alergije."

Zelo dolgi in gosti podaljški niso priporočljivi

"Dolgi podaljški znatno obtežijo naravne trepalnice in zato negativno vplivajo na njihovo gostoto ter kvaliteto," opozarja Marinova in dodaja, da naravne trepalnice preveč obremenijo tudi pregosti podaljški, ki poškodujejo lasne mešičke, posledično naravne trepalnice hitreje odpadejo in se težje obnavljajo. Najboljša dolžina je po njenem mnenju tista, ki za dva milimetra presega naravne dlačice, oblika in ukrivljenost umetnih podaljškov pa je stvar okusa.

Priporočamo tudi: Top 6 modnih kosov za jesen 2019, ki si jih privoščite brez oklevanja

Zdravje oči vedno na prvem mestu

Tud Distefano na prvo mesto postavlja obisk profesionalnega studia, uporabo sterilnih pripomočkov, a kot opozarja, tudi v tem primeru obstaja nekaj tveganj: "Umetne trepalnice oziroma podaljški povečajo verjetnost za vnetja vek in oči. Pod ali na lepilo se lahko ujamejo bakterije, hkrati je umetne trepalnice težje čistiti, na njih nakopičena umazanija pa viša tveganje za težave z očmi, ki jih je treba, zlasti v primeru bakterijskih okužb, pravočasno in primerno zdraviti, da ne bi ogrozile organa vida. Obstaja tudi možnost alergije na lepilo, s katerim se pritrdi podaljške, zato je priporočljivo na notranjem delu zapestja preveriti, kako se nanj odziva imunski sistem."

Alergija se odraža z rdečo kožo in srbenjem, v tem primeru strokovnjak odsvetuje podaljške.

Kako pravilno skrbeti za trepalnice

Obstaja nekaj osnovnih napotkov, ki bi jih vsi s podaljški trepalnic pri negi morali upoštevati:

 • Vsak dan jih nežno očistite s čistilom, ki ni na osnovi olja ali še bolje, uporabite preparate, ki so namenjeni negi podaljškov trepalnic.
 • Po vsakem prhanju ali plavanju s papirnato brisačko nežno popivnajte na njih nakopičeno vodo.
 • Ne mečkajte oči in se jih ne dotikajte z rokami.
 • Na trepalnice ne nanašajte olja ali izdelkov na oljni osnovi.
 • Ne uporabljajte vodoopornih ali drugih izjemno obstojnih ličil za veke ali trepalnice.
 • Ne uporabljajte mehanskih ali toplotnih pripomočkov za kodranje trepalnic.

V vsakem primeru odpadejo

V kolikor se sprašujete, če obstaja čudežni preparati, ki bi podaljšal obstojnost podaljškov trepalnic boste razočarani: "Nemogoče je pretentati cikel, po katerem se obnavljajo naravne dlačice. Te rastejo in izpadajo v svojem ritmu in se v 60 do 90 dneh povsem obnovijo," pojasnjuje Marinova in dodaja, da se ta cikel od osebe do osebe razlikuje, a dejstvo je, da ko naravne trepalnice izpadejo, z njimi odpadejo tudi podaljški. V povprečju na dan izpade do pet trepalnic in temu se pač ni mogoče zoperstaviti.

Morda vas zanima tudi: Za slabe trepalnice smo krivi sami


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)