Toliko sončne kreme je potrebno nanesti za boj proti staranju

O obvezni uporabi zaščitnega faktorja čivkajo že vrabci na strehi, a naj še enkrat ponovimo, da brez SPF poleti ne gre zapustiti hiše.

2.6.2022 ob 5:24 | Foto: evgenyatamanenko/Getty Images | Avtor: E.N.

Toliko sončne kreme je potrebno nanesti za boj proti staranju

O tem, da je zaščita pred soncem nujna, ni dvoma. Faktor naš največji organ ščiti pred škodljivimi učinki UVA- in UVB-žarkov, upočasnjuje procese staranja, nastanek gub in - najpomembnejše - zmanjšuje tveganje za nastanek kožnega raka.

Sončenje že nekaj časa ni več moderno, zdravniki nastavljanje soncu namreč glasno odsvetujejo. Kljub vsemu pa bi morali kremo z zaščito uporabljati vsak dan. Spodaj naštevamo pet zlatih pravil, ki jih morate vedeti o SPF.

Redna uporaba

Sevanje sončnih žarkov našo kožo poškoduje tudi takrat, ko sonce ne pokuka izza oblakov.

Zato je ključno, da kremo z zaščitnim faktorjem na obraz nanašamo vsak dan, poleti, ko kože ne prekrivajo oblačila, pa z njo premažemo tudi nepokrite dele.

Ne pozabite na ušesa in zadnji del vratu, kjer nas sonce še posebno rado opeče.

Ponovni nanos

Seveda enkraten nanos kreme ni dovolj. Čez dan se namreč potimo, na morju pa SPF izpiramo med kopanjem v slani vodi ali bazenu. Kremo za sončenje bi morali ponovno nanesti vsaki dve uri. Če smo bili vmes v vodi, jo na kožo namažemo takoj, ko se posušimo.

Vsaj 30

Čeprav v trgovini lahko najdemo precej krem z zaščitnim faktorjem, ki ne presega števila 10, dermatologi njihov nakup odsvetujejo. SPF naj znaša vsaj 30, še bolje pa je, da izberete takšno, ki se lahko pohvali s faktorjem 50.

Tako boste varni in zaščiteni dlje. Kljub temu je seveda potreben večkratni ponoven nanos.

Koliko kreme

Verjetno se sprašujete, kako debela plast je potrebna za ustrezno zaščito. Dermatologi priporočajo, da kremo nanesete na blazinici kazalca in sredinca ter jo razmažete na obraz. Enaka količina bo potrebna za predel vratu in dekolteja.

Telo bo potrebovalo nekoliko večji odmerek. Bodite pozorni, da prekrijete vso kožo, še posebno pazite na znamenja.

Kozmetična rutina

V želji, da bi zavrli prve znake staranja in upočasnili zguban videz, je uporaba zaščitne kreme obvezen korak v vsakdanji kozmetični rutini. Nanesite jo zjutraj na očiščeno, tonirano in hidrirano kožo, čez njo pa lahko nato nanesete ličila, kot ste vajeni sicer.

Ponoven nanos je nato mogoč tudi čez ličila, da jih ne bi razmazali, pa izberite kremo v spreju, ki jo lahko čez dan brez težav ponovno nanesete.

Preberite še: Maja Malnar blestela na rdeči preprogi, po kateri se je sprehodil tudi Tom Cruise

Morda vas zanima tudi: Pripravi kožo na poletje (nujni ukrepi, ki jih upoštevaj za sijočo kožo na obrazu)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)