Tania Mendillo: Fotografinja, ki estetsko razgalja Slovenke

Tania Mendillo je uspešna slovenska fotografinja, ki je Mično navdušila z boudoir fotografijo.

3.4.2017 ob 5:10

1-min.jpg

Kaj pravzaprav je boudoir fotografija? Beseda boudoir v prevodu iz francoščine pomeni spalnica, oziroma soba. To so bile zasebne sobane dvornih dam, kjer so se oblačile, se ličile in sanjarile. 

Boudoir fotografije so čutne, zapeljive in predvsem zelo estetske. Njihov namen je prikazati lepoto ženske in njenega telesa na estetski način, delno razgaljeno – koliko, pa odločajo ženske same, nam je pojasnila fotografinja Tania Mendillo, ki prav takšne fotografije ustvarja v svojem ateljeju v velikem meščanskem stanovanju v Kranju.

Fotografinja Tania Mendillo

Do zapeljivosti s pravim stajlingom 

"S pravilno postavitvijo v prostor, z usmerjanjem portretiranke in s pravim stajlingom – v perilu ali brez, je lahko prav vsaka ženska videti čutno in zapeljivo," nam zaupa Tania. Stajlingi za boudoir fotografiranje so običajno nežno, ženstveno spodnje perilo, tančnica, kakšen raztegnjen, prevelik pulover ali kaj podobnega.

Pa smo Slovenke glede takšnih fotografij zadržane ali odprte? "Težko rečem, od ženske do ženske je drugače. Odvisno je, od kod prihaja ali kakšna je bila njena življenjska pot ... Generacije po 40 letu so zagotovo bolj zadržane kot mlajše," pravi Tania, ki je imela pred svojim objektivom že marsikoga.

2-min.JPG

"One man band" – fotografinja, ki poskrbi tudi za stajling in ličenje

A Tania se ne ukvarja zgolj s fotografijo. Že od svojega dvajstega leta dela kot vizažistka in stilistka, prej na modnih snemanjih, zdaj za svoja fotografiranja. Fotografija je prišla kasneje, pred približno devetimi leti in danes vse skupaj povezuje v simbiozne projekte.

"Pomembno je vedeti, kakšen make-up gre k različnim vrstam fotografiranj, glede na svetlobo in stajling, saj osebo lahko popolnoma spremeni. Na njihove želje gledam celostno, iz tega izhajam, ko ustvarjam portrete, kar je drugače, če bi morala neki tretji osebi razlagati, kako naj mi pripravi portretiranca. Tudi to sem že počela in iz mojih izkušenj mi je moja različica veliko ljubša," pravi Tania, ki v tem, da stranke s tem prihranijo iz časovnega in cenovnega vidika, vidi zgolj prednost, poleg tega pa se tudi lažje sprostijo, če z njimi dela le ona.

3-min.jpg

Kako poteka samo fotografiranje?

Tania se s portretiranci najprej pogovori, kaj točno bodo delali, pregledajo garderobo in določijo stajlinge. "Pojasnim, kakšne kadre bi delala in povprašam o tem, komu so fotografije namenjene in koliko golote si želijo na fotografijah. Pokažem jim kakšen primer svojih fotografij in jih povprašam, kaj jim je všeč – tako dobim občutek, kakšna je njihova estetika," o pripravah na fotografiranje pove Tania, ki se nato loti oblikovanja pričeske in ličenja.

Najraje dela z naravno svetlobo, njen studio – staro meščansko stanovanje, pa je polno fotogeničnih ozadij. Celoten photoshoot skupaj s pripravami običajno traja nekje od 2 do 4 ure – odvisno tudi od tega, koliko končnih fotografij želi stranka imeti, saj to pomeni tudi več različnih kadrov in stajlingov.

Downloads3-min.jpg

Obstajajo meje med estetsko erotično fotografijo in neokusnim razgaljanjem

In kje se brišejo meje med estetskim in neokusnim? "Menim, da je to stvar estetike fotografa. Stranke navadno niso trenirani modeli in s poziranjem nimajo izkušenj. Zato jih je potrebno usmerjati in če jih fotograf usmerja tako, da se šobijo ali jih postavi v neokusne poze, kar se lahko hitro zgodi, pride do neokusnih končnih izdelkov. Pa tudi portretiranke imajo kdaj svojo predstavo, kaj je seksi in jih včasih zanese. V takem primeru pojasnim, kako jaz to vidim in jih preusmerim v drugačno pozo oziroma pogled," pojasni fotografinja, ki poleg boudoir fotografij opaža tudi veliko priljubljenost glamour portretnega fotografiranja – kot ga je poimenovala sama.

MG_6633-min.jpg

Gre za fotografiranje v elegantnih in glamuroznih stajlingih, po katerem povprašujejo ženske vseh starosti – tudi 70-letnice. Med malo mlajšimi je priljubljeno še lifestyle portretno fotografiranje, kjer fotografije nato uporabijo za poslovne portrete ali pa zgolj za nove profilne fotografije na družbenih omrežij.

Umetnica v vseh pogledih

Fotografinja tako v svoji pestri karieri lahko pokaže kup umetniških projektov, ki vam bodo vzeli sapo. V zadnjih letih je pripravila kar nekaj različnih razstav z ženskami v glavnih vlogah. Njej najljubši je bil projekt z naslovom Skoraj jaz in V procesu, kjer je fotografirala znane ženske osebnosti v aktu in polaktu ter v kombinaciji z besedili pripovedovala svojo osebno zgodbo, ki je zelo zaznamovala njeno življenje.

Avtor: Maja Fister

Foto: Arhiv Tanie Mendillo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)