Spanec za lepo kožo brez gub

Poglejte, kako lahko tudi med spanjem poskrbite za gladko kožo in preprečite nastanek gub.

26.9.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Spanec za lepo kožo brez gub

Spanec je nepogrešljiv zaveznik lepe, zdrave ter mladostne kože. A le, kadar tudi med njim poskrbite, da se na njej ne bi prehitro pojavile gube. Zato je dobro poznati načine, ki med nočnim počitkom zavirajo nastanek sledi časa na koži. Nekaj najbolj učinkovitih za Real simple niza dermatolog Joshua Zeichner.

Obvezno čiščenje

Že oguljeno pravilo, ki bi ga morali obvezno upoštevati se glasi: pred nočnim počitkom obvezno temeljito očistite obraz in z njega odstranite ostanke ličil, maščobe in drugo umazanijo ter tako polti zagotovite prave pogoje za regeneracijo.

Ne pozabite na vlaženje

Po temeljitem čiščenju je na vrsti dobra vlažilna krema, ki polt nahrani in hkrati navlaži. Najboljše so nočne hidratantne kreme z dodanimi lipidi ter ceramidi.

Poskrbite za dodatno hidratacijo

Za dodatno vlaženje in obnovo kože pred nanosom kreme nanjo približno štirikrat tedensko nanesite serum z retinolom, enkrat tedensko pa ji privoščite nežen piling in hranljivo vlažilno masko.

 

Pazite tudi na lase

K počitku se nikoli ne odpravljate s preveč mastnimi in umazanimi lasmi, saj se maščobe in umazanija prenesejo na vzglavnik ter od tam na kožo obraza.

Razmislite o položaju spanja

Nekateri položaji med spanjem niso najbolj prijazni do mladostnega videza. Gre za tiste, med katerimi obraz prihaja v stik s površino. Zaradi zmečkane posteljnine in trenja se tako poveča tveganje za gube. S tega vidika je najbolje spati na hrbtu.

Zamenjajte posteljnino

Ker je jasno, da ni mogoče celo noč spati na hrbtu, razmislite o drugi možnosti: namesto bombažne, si omislite svileno ali satenasto posteljnino ali vsaj prevleke za vzglavnike iz teh materialov.

Ti so do polti veliko prijaznejši, ne glede na njihovo sestavo pa jih perite redno, vsaj enkrat tedensko.

Poskrbite za svež zrak

Spanec je izdatnejši pri nižjih temperaturah. Tudi pozimi torej z gretjem v spalnici ne pretiravajte, predvsem pa skrbite za primerno zračno vlažnost v tem prostoru.

Zagotovite si dovolj spanja

In še zadnja postavka: primerna količina spanja. Kajti ta je prvi korak do lepe in zdrave kože. Zato stremite k temu, da bi vsako noč spali vsaj sedem do osem ur.

Preberite še: Vse, kar morate vedeti o serumih

Morda vas zanima tudi: Pet trikov za mladosten vrat


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)