Šest malenkosti, zaradi katerih se prehitro starate

O njih nikoli niste razmišljali kot o krivcih za gube ali druge, z leti povezane tegobe.

2.8.2017 ob 4:50

staranje.jpg

Ščitite se pred soncem, ne pozabite na kremo za oči, ne kadite. Te nasvete, ki pomagajo upočasniti staranje, seveda upoštevate. Kaj pa, če bi vam povedali, da h gubicam pripomorejo tudi filmski maratoni pozno v noč? Ali kozarčki alkohola? Poglejte šest manj znanih krivcev za prezgodne staranje in nasvete, kako se jim izogniti.

Več koristnih informaciji najdete na Facebooku. 

Vesele urice

V katerih teče alkohol, naravni diuretik, ki spodbuja dehidracijo telesa, s tem pa zmanjšuje elastičnost kože in pospešuje nastajanje gub. A to še ni vse. Kot je dokazala nedavna študija združenja za raziskovanje alkoholizma Research Society on Alcoholism, pretiravanje z alkoholnimi pijačami negativno vpliva na zdravje celic in spodbuja nastanek kroničnih bolezni, kot so srčno žilna obolenja, sladkorna bolezen, rak in demenca. Naslednjič raje naročite vodo z limono.

PREBERITE še // Kaj se v telesu dogaja po tridesetem letu

Vsakodnevna vožnja

Ne samo, da med vožnjo sedite in s tem prav nič ne koristite mišicam ter da se v gneči jezite na ostale voznike in tako dopuščate, da vaše zdravje in lepoto načenja stres, promet je prav tako povezan z onesnaževanjem našega planeta. Oblaki izpušnih plinov, ki se dvigajo iz avtomobila pred vami, povečajo tveganje za nastajanje starostnih peg, so na podlagi študije zapisali v publikaciji Journal of Investigative Dermatology. Nasvet: vsaj zaprite okna.

Stres

Bliža se rok za dokončanje poročila ali za zaključek velikega projekta, vaša vodovodna napeljava zjutraj je zatajila in iz banke ste prejeli klic o čudnem dogajanju na kreditni kartici. Vsakodnevni stres je odličen recept za izgorelost, ne vpliva pa zdravje zgolj na kratki rok. Kot je dokazala študija univerze Umeå, pretirana količina stresnih hormonov v telesu poveča tveganje za alzheimerjevo bolezen, od te ločena raziskava pa je prišla do zaključka, da stresna dela negativno vplivajo na DNA, kar v telesu vodi do številnih degenerativnih sprememb in seveda negativno vpliva tudi na polt.

Slaba drža

Še en razlog, zakaj bi morali sedeti ali stati pokončno. Torej: nepravilna drža ni kriva le za bolečine v hrbtu ali vratu ter poškodbe hrbtenice. Kot je namreč dokazala študija univerze Idaho, negativno vpliva tudi na kognitivne sposobnosti in na spomin. Pri tistih, s pravilno, je oboje znatno boljše kot pri onih, ki sedijo ali stojijo zgrbljeno.

PREBERITE še // Hrana proti staranju: Mit ali resnica

Pomanjkanje spanja

To, da premalo spanca vodi v številne težave z zdravjem že veste: poveča tveganje za srčno žilne bolezni in za debelost. Pa ste vedeli, da zrenje v male zaslone pozno v noč pripomore tudi k temu, da ste videti starejši? Kot so dokazali strokovnjaki univerzitetnega bolnišničnega centra Case, so bili pri pacientih, ki so slabo in premalo spali, znaki staranja kože, denimo tanke gubice, neenakomerna pigmentacija in neelastična koža izrazitejši kot pri onih, ki s spanjem niso imeli težav in so si ga privoščili dovolj.

Napravice

Če se zaradi Facebooka ali Instagrama ne odpravite k počitku pravočasno, boste to lahko nekoč v prihodnosti obžalovali. Po besedah strokovnjakov z univerze Melbourne modra svetloba z napravic lahko poškoduje vid in privede do makularne degeneracije (okvare rumene pege), ene od težav vida, ki so sicer povezane s staranjem. Ne pravimo, da bi se jim morali povsem odpovedati, a v večernem mraku, ko že ugasnete luči, jih raje pospravite in se pravočasno odpravite k počitku.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)