Sedem nasvetov dermatologov za vse z občutljivo kožo

S prihodom hladnejšega dela leta težave zaradi občutljive kože postanejo izrazitejše, zato je dobro vedeti, kako jo negovati.

24.10.2019 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Sedem nasvetov dermatologov za vse z občutljivo kožo

Občutljiva polt je širok pojem. Med tiste, ki se z njo spopadajo sodijo posamezniki z izjemno suho poltjo, s kožo, ki se hitro burno odzove z alergijo, tu so še različne kožne bolezni, od dermatitisa so rozaceje, ekcemov in še bi lahko naštevali. Je pa nekaj skupno domala vsem: težave se v mrzlem delu leta zaradi debelejših oblačil, suhega zraka v zaprtih prostorih in neprijaznih vremenskih pogojev še okrepijo, zato je dobro vedeti, kako jo negovati.

Tu je jesen, za njo prihaja zima in dermatologi so za Self zbrali nekaj osnovnih napotkov za nego občutljive polti.

Uporabljajte čim manj kozmetičnih pripomočkov s čim manj različnimi sestavinami

"Osnovni napotek, ki bi ga morali upoštevati vsi z občutljivo kožo se glasi manj je več," opozarja dermatologinja  Shilpi Khetarpal s klinike Cleveland in dodaja: "To ne pomeni le, da ne pretiravajte z različnimi preparati, temveč bodite pozorni tudi na sestavine. Občutljivi polti najbolj prijajo izdelki, v katerih je teh kar najmanj. Tako v smislu konzervansov kot tudi z vidika umetnih barvil in dišav. Osnove so v resnici čisto preproste: nežno čistilo, vlažilna krema in krema za zaščito pred sončmimi žarki."

Ne pretiravajte z umivanjem in pilingi

"Koža se povsem učinkovito čisti sama, grobi mehanski pilingi niso sploh potrebni," navaja Jamie B. MacKelfresh, gostujoča profesorica dermatologije na medicinski šoli Emroy.

"V resnici ti, tako kot preveč temeljito in prepogosto umivanje, s polti izpirajo zaščitni maščobni sloj in še povečajo njeno občutljivost. Zadostuje umivanje z vodo in nežnim čistilnim sredstvom enkrat, največ dvakrat na dan ter nega s kemičnim pilingom največ enkrat na teden."

Previdno z novimi izdelki

"Če je vaša koža izjemno občutljiva, previdno uporabljate nove izdelke za njeno nego. Majhno količino izbranega nanesite na notranjo stran roke in počakajte čez noč," svetuje dermatologinja Shari Lipner. Če se do jutra ne bo pojavila neljuba reakcija, lahko izdelek uporabljate na obrazu.

Primerna za testiranje je tudi čeljustna kost. Izdelek nanesite nanjo in če se v 24 urah ne pojavi reakcija, ga lahko varno uporabljate.

 

Prepoznajte vir težave in berite deklaracije

"Pri blaženju težav z občutljivo kožo se je najbolje izogibati sestavinam, ki na njej povzročijo neljube reakcije. Včasih je te lahko določiti, spet drugič so potrebni testi, ki omogočajo odkrivanje tistega, kar ji ne odgovarja.

Najpogostejši povzročitelji suhe kože so konzervansi, kot so parabeni in tudi dodane dišave. Kar lepo diši, praviloma do kože ni prijazno," je prepričan Binh Ngo, profesor dermatologije na medicinski šoli Keck, ki priporoča izdelke brez dodanih dišav, barvil in parabenov.

Po neljubi reakciji pravočasno in pravilno ukrepajte

Ne glede na vso previdnost se lahko zgodi, da obraz ali drug del telesa pride v stik z nečim, kar izzove neljube posledice. V kolikor do teh pride je pomembno, da koži zagotovite dovolj časa za okrevanje.

 

"Vsaj teden dni istočasno uporabljajte zgolj en izdelek in tako ugotovite, kateri je vir težav. Temu se dosledno izogibajte in sprva polt negujte zgolj z vodo in  s primerno vlažilno kremo, počasi pa v negovalno in lepotilno rutino uvajajte druge izdelke. A ne prej, preden je koža povsem pomirjena," svetuje gostujoča profesorica dermatologije na medicinski šoli Keck, Nada Elbuluk.

Počasi uvajajte nove izdelke

"Čeprav se koža na zapestju ali čeljustni kosti ne odzove, nov izdelek v nego umeščajte počasi," priporoča dermatologinja Emily Newsom. Sprva ga uporabljajte le nekajkrat, denimo trikrat na teden. Če po nekaj tednih ne bo prišlo do reakcije, ga lahko uporabljate vsak dan.

Zlasti velja previdnost pri izdelkih z retinolom. Če pri njih pride draženja, jih nadomestite z izdelki z alfa hidroksi kislinami, ki prav tako izboljšajo teksturo kože, ji nudijo blag piling, a niso tako dražeče.

Prhanje naj bo kratko, a učinkovito

Občutljiva koža praviloma ni le tista na obrazu, temveč je takšna po vsem telesu. Zato previdno tudi pri prhanju: uporabljajte naravna mila brez vonja, z njimi negujte zgolj pazduhe, stopala in telesne pregibe, kjer so žleze znojnice.

Milom prepisujemo preveliko vlogo, največjo čistilno moč ima voda. Prhanje naj, po priporočilih profesorice dermatologije na medicinski šoli univerze Pennsylvania Jules Lipoff, ne traja več kot deset minut, voda naj bo topla, ne vroča, ne uporabljate krp za umivanje ali spužvastih gobic, ki prav tako poslabšajo stanje kože. Takoj po prhi pa na polt nanesite vlažilni losjon, ki ji bo pomagal zadržati vlago.

Priporočamo tudi: Dušan Mravlje: Ljubljanski maraton je skupinski seks

Preberite še: Vse prednosti kopeli s himalajsko soljo

Morda vas zanima tudi: Je moška kozmetika res neprimerna za žensko kožo (pojasnjujejo dermatologi)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)