Priznani ljubljanski frizer razkriva ključ do lepih las

V frizerski salon Janija Malija že tri desetletja rade prihajajo ženske, ki si želijo s čudovito pričesko zablesteti v vsej svoji lepoti. Vse se začne pri pravilno negovanih laseh, pravijo v salonu, kjer so nam zaupali nekaj svojih lepotnih skrivnosti.

25.10.2021 ob 5:15 | Foto: Marko Feist | Avtor: Ajda Janovsky

Priznani ljubljanski frizer razkriva ključ do lepih las

Salon Mali je svoja vrata v Šiški v Ljubljani odprl 8. avgusta leta 1991. Jani Mali se je kot sin frizerke pet let pred odprtjem svojega salona pet let kalil že v maminem v Škofji Loki. V Ljubljano je prišel poln znanja in zagona. Mnoge stranke, ki jih je imel na Gorenjskem, so mu sledile, večina jih v salon zahaja še danes. Prav tako se k njemu vedno znova vračajo ljubljanske stranke, ki so prvič vstopile v salon na dan njegovega odprtja.

»Zelo sem ponosen, da ves čas delamo dobro ter se nenehno nadgrajujemo in izpopolnjujemo. In na to, da smo z mojimi zaposlenimi dolgo skupaj,« pove lastnik salona. Večina frizerjev, ki dela v njegovem salonu, je tu zaposlenih 20 let ali več. »To zgodbo gradimo skupaj,« pravi. Salon Mali je, pravi njegov lastnik, salon za vse generacije, njegovo poslanstvo pa je poudariti naravno lepoto. »Nismo trendovski salon v smislu, da bi delali ekstravagantne stvari, ker jih sami niti ne nosimo, niti nimamo takih strank. Tudi meni osebno ekstravagantne stvari niso všeč. Pri nas je pomembno, da so lasje pravilno negovani, pravilno obdelani, pravilno ostriženi in pravilno pobarvani ter da so še dolgo lepi. Seveda spremljamo trende in jih obvladamo ter na njihovi podlagi osvežujemo kombinacije barv in striženja. Radi pa imamo predvsem lep, naraven videz, ker se nam zdi, da ženske tako naredijo najlepši vtis,« poudarja.

Zaščitite lase pred vlago

Frizerke iz Malijevega salona Tina Pirc, Diana Begić in Nadja Šubert so si vzele čas in posebej za vas pripravile nekaj uporabnih nasvetov za lepe lase. »V tem letnem času je priporočljivo zaščititi lase pred vlago,« pravi Diana. »Pri nas v ta namen uporabljamo posebno linijo za zaščito pred vlago znamke Kérastase. Če lase zaščitimo pred vlago, preprečimo, da bi postali 'skrepani',« še doda.

Izdelki so pomembni

Morda se vam zdi vseeno, kateri šampon uporabljate, maske in balzami pa se vam zdijo nepomembna zadeva. Frizerke opozarjajo, da je izbira pravih izdelkov še kako pomembna. »Treba je izbrati izdelke, primerne za naš tip las,« razkriva Nadja. Kateri tip las imamo, določa marsikaj, tudi to, ali jih smemo obdelovati z ravnalnikom ali kodralnikom za lase in kako pogosto ali intenzivno jih barvati ali beliti. »Vedeti morate, koliko vaši lasje prenesejo,« poudarja Tina. Za lase, ki se mastijo, ali lasišče s prhljajem izbiramo naravne šampone, saj preveč kemije stanje le še poslabša.

Nega je obvezna

Ob negi s sredstvi, primernimi za vaš tip las, je dobrodošla še redna nega v salonu. »Ženskam priporočam, da si enkrat na mesec privoščijo globinsko nego las v salonu. Ta nega namreč prodre v lase in jih dlje ohranja lepe. Stranka tudi doma čuti, da so lasje negovani, saj niso pusti,« izpostavljajo frizerke.

Pravilno umivanje

Frizerke v en glas povedo, da si doma večina ljudi las ne umiva pravilno. »Skoraj vsi si preveč sperejo maske in balzame ter lase samo enkrat šamponirajo. Vedno je treba šamponirati dvakrat, saj najprej odstranimo maščevje, pranje glave pa je šele naslednji korak. Maske in balzame nanašamo na lase, ne na lasišče. Nekaj časa jih pustimo delovati, nato lase razčešemo in rahlo speremo. Ne izpiramo vsega. Nato lase nežno obrišemo z brisačo. Ne smemo jih preveč drgniti, saj tako poškodujemo lasne luske in lasje postanejo krepasti,« pojasni Nadja.

Skrivnost lepih las

Za lepe lase lahko poskrbite tudi s pravilno prehrano, denimo z uživanjem prosa in kvasa ali prehranskimi dodatki, kot je kolagen. »Nujno je vztrajati vsaj tri mesece, rezultati pa se zares poznajo šele čez pol leta. Stranke običajno prehitro obupajo,« pove Tina. Dekleta imajo izkušnjo, da za lepe lase v resnici pomaga tudi ravnanje po luni, najpomembnejši nasvet pa je še bolj preprost. »Ženske prihajajo na striženje enkrat na leto. Več bi naredile za lase, če bi prišle vsak mesec po malo, saj so tako lasje lepši, poleg tega pa tudi hitreje rastejo,« razkriva Nadja.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)