Popokane kapilare: zakaj nastanejo in kako se jih znebiti

Drobne, rdeče žilice na licih in nosu vas spravljajo v slabo voljo, kaj pa lahko glede njih sploh ukrenete?

28.11.2018 ob 10:58

zenska_nega_koza_obraz_ogledalo_micna.jpg

Opazili ste jih na svojem obrazu. Drobne, rdeče žilice, ki spominjajo na pajčevino. Res je, ob pogledu nanje niste prav nič veseli, a dejstvo je, da gre za povsem normalen človeški pojav: popokane kapilare.

Ne glede na to, kako nejevoljni ste, ni konec sveta. Kajti s pravilnimi prijemi jih lahko skrijete, tudi odpravite in predvsem preprečite, da bi se pojavile nove. Kako, svetujejo na portalu Marie Claire.

Začnimo na začetku: kaj sploh so popokane kapilare?

Kapilare so najtanjše žilice v telesu, imenovane tudi lasnice. Nahajajo se v sloju kože pod povrhnjico in so zgrajene iz enega samega sloja. Skoznje do tkiv prehajajo hranljive snovi, prav tako se po njih izločajo tiste, ki jih telo ne potrebuje več. Kadar popokajo ali se povečajo, so vidne kot rdeče črtice, ki običajno tvorijo pajkovi mreži podoben vzorec.

Zakaj pride do poškodb?

Najpogosteje jih izzovejo poškodbe kože. Da, tudi stiskanje mozoljev lahko privede do njih, zlasti, če ste pri tem preveč grobi. Drugi vzroki zanje so uporaba agresivnih kozmetičnih sredstev (predvsem tistih z visoko vsebnostjo alkohola) ali grobi mehanski posegi na koži (pilingi).

Med vzroki zanje so tudi pretiravanje s sončenjem, pitje alkohola, kajenje in seveda stres ter preobremenjenost. Krivce je mogoče iskati še v velikih temperaturnih nihanjih, ki jim je koža izpostavljena med denimo prhanjem s prevročo vodo in prehajanem iz ogrevanih prostorov na mrzel zrak ter obratno, nedolžno pa ni niti uživanje začinjene hrane.

"Vsi ti povzročajo širjenje tankih žilic. Res je, da so zelo elastične, a kadar so pogosto izpostavljene omenjenim dražljajem, izgubijo elastičnost in se ne morejo več zožiti v prvotno stanje," je povedal lepotni kirurg Renée Rouleau ter dodal, da veliko vlogo pri celotni zgodbi igra tudi genetika, ki je tesno povezana z naravo kože: če je vaša občutljiva, podvržena aknam in rosaceji, se zlasti v mrzlih zimskih mesecih rade pojavijo popokane kapilare.

Jih je mogoče odpraviti doma?

Žal ne. S primernimi kozmetičnimi pripomočki jih je mogoče zakriti ali vsaj ublažiti njihovo vidnost, povsem odpraviti pa jih je z laserskimi posegi mogoče le v dermatološki ambulanti.

"Za blaženje njihovega videza so priporočljivi izdelki za nego obraza, ki okrepijo stene drobnih žilic, preprečujejo vnetja na mestu pokanja kapilar in zmanjšajo njihovo opaznost. Najboljši za to so izvlečki nepozebnika, ki oža žilice in divjega kostanja, ki krepi stene žil.

Priporočljivi so tudi izdelki z rastlinskimi polifenoli in flavonoidi, ki so znani po svojem antioksidativnem učinku. Nemalokrat so kozmetičnim sredstvom za nego tako poškodovane kože dodani zeleni pigmenti, ki nevtralizirajo rdečino in zmanjšajo opaznost razširjenih kapilar," druge alternative niza dermatolog Arash Akhavan.

Kako preprečiti, da bi se pojavile nove?

Predvsem z izogibanjem tistemu, kar jih povzroča.

Zaščita pred soncem: Prvi korak je redna uporaba krem z zaščitnim faktorjem. "Stene kapilar pod vplivom sončnih žarkov oslabijo, zato je primerna zaščita kože pred njimi v preprečevanju popokanih žilic visoko na seznamu," svetuje Akhavan.

Uporaba nežnih pilingov: Grobi, mehanski pilingi do kože niso prijazni in na njej povzročijo več škode, kot koristi. Pod znatnimi pritiski namreč popokajo tudi drobne kapilare. Namesto mehanskih, zato raje uporabljajte kemične pilinge, ki zaradi v njih prisotnih kislin nežno odstranjujejo odmrle celice s povrhnjice in kože pri tem ne poškodujejo.

Izogibanje vroči vodi: Če se pozimi mrzlemu zraku ni mogoče izogniti, prav tako tudi ne temperaturnim spremembam, ki smo jim izpostavljeni ob prehodu iz zaprtih prostorov na prosto in obratno, pa lahko kožo zaščitite tako, da ne pretiravate s temperaturo vode med prhanjem, kopanjem ali umivanjem obraza. "Pod vplivom vroče vode se kapilare razširijo in nato zožijo. Prožnost sčasoma popusti in žilice ostanejo razširjene," na še en negativen učinek prhanja z vročo vodo opozarja Rouleau.

Zdrav življenjski slog: In za konec še najočitnejše: izogibanje kajenju, pretiravanju z alkoholom in obvladovanje stresa se bo odrazilo na lepši polti. Ne zgolj v smislu manjše količine gub, temveč tudi z vidika zdravih kapilar.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Pozor! Zato je britje intimega predela slaba ideja ali pa To je razlog, zakaj je vagina včasih grenka

Priporočamo tudi: Top izdelki za nego in ličenje ta hip z največje lepotne konference v Sloveniji


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)