Osnova ličenja: Vse se začne pri podlagi

Dobra podlaga je osnova vsakega ličenja, zato je, ne glede na to, kaj želimo na obrazu poudariti, njeno nanašanje vedno prvi korak.

12.11.2019 ob 6:00 | Foto: Gettyimages, Osebni arhiv

Slika avtorja - Ajda  Janovsky Piše:

Ajda Janovsky

ajda.janovsky@delo.si

Osnova ličenja: Vse se začne pri podlagi

Prvi korak h kakovostni podlagi je seveda nakup primernega pudra. A kako v množici pudrov različnih konsistenc, odtenkov in učinkov, ki jih ponujajo trgovine, najti pravega zase? Skrivnosti učinkovitega nanašanja podlage nam je na DM-delavnici razkrila priznana umetnica ličenja Tina Fabjan.

"Pri kupovanju pudra je dobro začeti z odgovorom na vprašanje, kakšen tip kože imate. Je mastna, suha ali mešana? Naslednje vprašanje, ki si ga morate zastaviti, je, kakšen končni učinek si želite. Izbira odtenka je šele tretji korak,« poudarja Tina Fabjan. Pri izbiri odtenka je najbolje, da si v trgovini pomagate s preizkusom. Čeprav mnoge ženske preizkusijo puder na spodnji, svetlejši strani roke, je tester veliko bolje nanesti na zgornjo, temnejšo stran (zgornja stran dlani), ki je bolj podobna odtenku obraza, in nato finalni izbor opravite na spodnjem predelu čeljusti: »Kadar ne veste, ali bi vzeli temnejši ali svetlejši odtenek, se vselej odločite za bolj svetlega – videz lahko pozneje še vedno potemnite s pomočjo bronzerja (denimo tekoči bronzer zamešate med tekoči puder, op. a.)," svetuje strokovnjakinja.

Z bež korektorji nad podočnjake

Police trgovin ponujajo različne aplikatorje za nanašanje podlage. Kateri je najboljši? "Za domačo uporabo je za nanašanje tekočega pudra najbolje uporabljati roke. Te so tople in poskrbijo, da se lepše vtre v kožo. Čopiči pridejo prav, ko želimo doseči prav vse kotičke na obrazu, uporaben pa je tudi, ko želimo puder nekoliko zabrisati ter za natančnejši nanos. Če ne želimo uporabljati rok, lahko uporabimo gobice, ki naj bodo rahlo navlažene. Z njimi tamponiramo obraz (nanašamo puder s kratkimi pritiski na kožo, op. a.), da se čim bolj zlije s kožo. Nanos zaključimo tam, kjer je rob puloverja," pojasni.

Pri kupovanju pudra je dobro začeti z odgovorom na vprašanje, kakšen tip kože imate.

Kar se tiče korektorjev, umetnica ličenja za vsakodnevno uporabo priporoča tekočega, korektor v stiku pa za priložnosti, ko ličenju namenimo nekoliko več časa, in za boljšo obstojnost. "Izberite sredinske, bež odtenke, saj ti bolje prekrijejo podočnjake. Pri nanosu pazite, da se korektor ne dotika trepalnic. Korektor v stiku sama uporabljam pri ličenju oči (kot nadomestke baze, da se senčila ne kopičijo v očesno veko). Na veke ga nanesem res debelo plast, čez njo pa tekoči, nato suhi puder in nazadnje senčila. Na ta način ustvarimo dobro bazo in preprečimo, da bi se ličila zaradi potenja razmazala," razloži.

Pudri, bronzerji, rdečila

Pudri v prahu in kamnu preprečujejo masten videz. Učinek enih in drugih je po mnenju strokovnjakinje bolj ali manj enak, le da so pudri v kamnu bolj priročni za prenašanje in jih imamo lahko v torbici vedno s seboj. "Vedno priporočam, da pri pudrih v kamnu ali prahu izberete svetlejše odtenke, ki le pomatirajo masten videz," pravi Tina Fabjan.

 

Za druge učinke poskrbita rdečilo in bronzer. "Z bronzerjem razbijemo nenaravno enakomeren videz, ki nastane, ko nanesemo na obraz puder. Vsekakor ga nanesimo ob robu lasišča, s čimer bomo dosegli učinek mehkobe. Zdaj, ko se bližajo novoletne zabave, bronzer nanesemo tudi na dekolte. Uporaben je namesto senčila za oči," našteva.

Preden nanesemo bronzer, je dobro vedeti, kakšna je naša oblika obraza. Kako to ugotoviti? "Najlažje je, da spnemo lase v čop, se postavimo pred ogledalo in se pogledamo vanj, nato pa s svinčnikom za oči obkrožimo svoj odsev. Nato stopite korak nazaj in videli boste, kakšna oblika je na risbi," priporoča.

Glede na to, da je bistvo bronzerja ožanje, ga nato nanesemo na tiste točke obraza, kjer ga želimo zožati. V naboru ličil, s katerimi poskrbimo za lepo polt, naj bo še rdečilo za lica. "Preprosto se nasmejte in nato obarvajte lica z rdečilom. Na ta način oponašamo naravno stanje rdečila. Čopič vedno vlečemo z notranje strani obraza navzven."

Preberite še: Marie Kondo: Slikanica, ki pravi, da pospravljanje zbližuje

Priporočamo tudi: Osem čudovitih hlač, ki optično zožijo pas


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)