Nasvet dermatologinje: Kakšna je moja koža?

Za primerno izbiro negovalne kozmetike moramo poznati svoj tip kože.

10.4.2017 ob 8:40

koza_shutterstock_135941054.jpg

Ali je naša koža mastna ali suha? Večina ima povsem normalno kožo, pravi  dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med.

»Tip kože vsaka ženska razpozna sama glede na to, kako se počuti v svoji koži zjutraj, ko se zbudi, kako hitro jo koža zateguje. Ali se na njej delajo mozoljčki? Ali se pojavijo druge težave, na primer luščenje, srbež? Kako reagira ob stiku z različnimi kremami? Če se vam zdi, da ne znate določiti svojega tipa, je najbolj verjetno, da imate normalen tip. Ekstreme zlahka prepoznamo, namreč, izjemno mastno kožo ali pa suho, ko imamo občutek premajhne kože, ki zateguje in lahko tudi srbi, žari, hitro reagira na vsako spremembo, na primer na prehod iz hladnega okolja v toplo, bivanje v suhem, vročem okolju, pitje alkohola, telesno vadbo, drgnjenje in podobne notranje in zunanje dejavnike. V skrajnih primerih gre lahko za bolezenske težave. Nekje vmes je del ljudi, ki jim koža občasno ponagaja, a še kljub temu imajo normalno kožo. Normalno je, da se koža malenkost bolj masti na predelu nosu in čela ter po bradi, na T-coni, kot jo imenujemo, ne glede na to, da jo kozmetična znanost deli v različne podtipe,« opiše dermatologinja.

Če niste prepričani, kam sodite, se pozanimajte v lekarni, kdaj bodo tam strokovnjaki določali tip kože s posebnimi aparaturami, ki ponudijo konkretno izmerjene parametre pri vas (suhost, rdečina, pigmentacija, razdražljivost, luščenje) in jih primerjajo z velikimi bazami podatkov, zbranih pri ljudeh podobne starosti, podobnega fototipa kože in istega spola. Rezultati takšnih meritev so vam lahko za orientacijo pri izboru primernih negovalnih sredstev.

Dermatologinja Metka Adamič je z nami delila še mnogo nasvetov o koži in negi, ki jih bomo na Mični objavili v prihodnjih dneh.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)