Najmočnejša orožja proti neprijetnemu vonju pazduh

In zakaj do neprijetnih telesnih vonjav sploh pride.

22.4.2018 ob 4:47

pazduhe_micna.jpg

Nobenega dvoma ni, da je znojenje povsem naraven proces. Prav tako kot ni nobenega dvoma, da so znojne pazduhe velikokrat vir zadrege. Kajti vonj, ki se pod pojavi na tem mestu, ni prijeten ne za okolico, ne za nas. Negativen vpliv ima lahko tudi na našo samozavest, zato smo poiskali nekaj sredstev, kako preprečimo, da bi naše pazduhe oddajale neprijetne vonjave.

Kaj ga povzroča?

Večina sicer domneva, da je za neprijetne vonjave kriv znoj. Konec koncev se te pojavijo le tedaj, ko ta teče v potokih. Resnica je drugačna: znoj je sestavljen večinoma iz vode in soli, kar pomeni, da nima vonja.

Krivce za zadrego je treba poiskati drugje. Natančneje v bakterijah, ki se zadržujejo na pazduhah in obožujejo to telesno tekočino. Med tem, ko jo razkrajajo, pa s svojimi izločki ustvarjajo izdajalske arome.

Na človeškem telesu se nahajata dve vrsti znojnih žlez: ekrine, ki so po celem telesu in izločajo bister znoj. Druge so apokrine žleze, katerih znoj je gostejši in se nahajajo zlasti na z dlakami poraščenimi predeli telesa, torej tudi pod pazduhami.

Kombinacija gostega vonja, oviranega dotoka zraka, dlačic in vanje ujetih bakteriji pa je tista, ki prinaša neljube posledice. Izrazit telesni vonj je sicer lahko posledica bolezenskih stanj, denimo sladkorne bolezni, stresa, bolezni ledvic ali jemanja nekaterih zdravil. Na telesne vonje pa lahko vpliva tudi uživanje določenih živil: čilija, čebule, česna in druge pekoče hrane.

Kako se pred njim zavarovati?

Poskrbite za suhe pazduhe: Poleti je to res težko, a bolj, kot bodo pazduhe suhe, manj možnosti bo, da bi se na njih nakopičile neprijazne bakterije. Higienski robčki so tu več kot dobrodošli. Vedno, ko začutite povečano aktivnost znojnih žlez, pazduhe obrišite.

Vsak dan se prhajte: V kolikor si za prhanje ne vzamete časa vsak dan, imajo mikroorganizmi veliko možnosti in priložnosti, da se pod pazduhami hitro kopičijo in opravljajo delo, ki jim ga je naložila narava. Ob povečani telesni aktivnosti tudi prha dvakrat na dan ne bo odveč. Redno prhanje je orožje številka ena proti neprijetnim vonjavam.

Preprečite množenje bakterij: Bakterije so zelo vztrajne in se bodo v zanje primernem okolju pojavljale znova in znova. Da bi preprečili njihovo pretirano množenje, na predelu pazduh redno odstranjujte dlačice. To je pomemben korak v boju proti neprijetnim vonjem, saj se pogosto zadržujejo v dlačicah.

Nosite sveža oblačila: Razumljivo, včasih dva dni nosite isto majico. Če ostajate doma, tega ne bo nihče opazil. Drugi morda res ne, a bakterije bodo to zaznale. Če vsak dan ne oblečete svežih oblačil, boste zanje ustvarili idealno okolje za rast in razvoj. Najboljša so tista iz bombaža, saj v njem koža diha, zaradi dotoka zraka pa je ovirana rast mikrobov.

Prenehajte kaditi: Če sodite med kadilce, je pred vami še en razlog, da se tej navadi odpoveste. Kajti zaradi kajenja v telesu nastane več prostih radikalov, ti se izločajo skozi kožo, privlačijo bakterije in te proizvajajo neprijeten vonj. Veriga, ki jo morate presekati.

Pijte več vode: Voda pomeni življenje in večina je spije premalo. Od sedaj se res skušajte držati pravila: dva litra vode na dan. Tako ne samo, da bo organizem dobil dovolj vlage, prav tako boste s pomočjo primerne hidratacije pregnali neprijetne vonjave.  Ob tem bo vaša koža lepa in bolj zdrava, kar prav tako ni zanemarljiv učinek.

Jejte bolje: V kolikor vas moti močan vonj izpod pazduh, velja pozornost nameniti tudi prehrani. Na prvem mestu uživajte več živil s probiotiki. Zakaj? Ker vsebujejo telesu prijazne bakterije in ustvarjajo zdravo mikrofloro v telesu ter na koži. Najboljši viri teh so fermentirani izdelki. Skodelica jogurta na dan bo dovolj za opazne rezultate. Prav tako jejte več svežega sadja in zelenjave, ki v preprečevanju neprijetnega telesnega vonja prav tako igrata pomembno vlogo.

Avtorica: M. FL., povzeto po pisanju portala Beauty and Tips
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)