Na gube mislite, preden pridejo

Veliko boste naredili, če boste razmišljali preventivno.

31.3.2015 ob 10:00

03_nega.jpg

Gube na človeški koži so dejstvo. Nekateri jih vidijo prej, drugi pozneje, enkrat pa se z njimi sooči vsakdo. Izrazne gube nastajajo zaradi nenehnega krčenja obraznih mišic, zlasti na predelu čela, na nosno-ustnični brazdi in okoli oči. Na izgubo gostote in elastičnosti, ki vodi do njihovega nastanka, vplivajo daljše obnavljanje celic epidermisa, upadanje podpornih vlaken dermisa (elastin, kolagen) in zaspanost celic, ki jih proizvajajo (fibroblasti). Nastanek prvih gub lahko zamaknemo s primerno nego in zdravim življenjskim slogom.

Najboljša nega kože

Prvo pravilo pri negi je, da najdete kremo, ki ustreza vašemu tipu kože. Pozorni bodite na to, kakšno kožo imate. Suho? Mastno? Aknasto? Če boste uporabljali izdelke, ki ustrezajo vašemu tipu, bo veliko bolj zdrava.

Nikoli ne prekršite osnovnega pravila. To je seveda čiščenje. Ne glede na vse, vedno si morate odstraniti ličila, maščobe in bakterije, ki so se na obrazu nabrali čez dan. Preden se odpravite v posteljo, morate obraz očistiti in odstraniti odmrle celice, kožo tonirati ter nanesti vlažilni serum, ki deluje proti staranju.

Vichyjev osvežilni čistilni gel Purete Thermale je izdelek za čiščenje nečistoč z obraza, ki ne povzroči občutka neugodja.

Enkrat na mesec naj bi si vsakdo privoščil obrazno nego s čiščenjem globokih por. Dermatologi jo še posebno priporočajo mladim ženskam, saj uničuje bakterije in prepreči nastanek aken, hkrati pa je najboljša preventiva pred nastankom prvih gub.

Uporabljajte kremo za predel okoli oči. Eden izmed prvih korakov v boju proti gubam je uporaba omenjene kreme. Večini se koža najprej naguba okoli oči, z dobrim negovalnim sredstvom pa boste to območje primerno zaščitili. Poleg negovalne funkcije in obrambe pred staranjem večina krem za ta predel deluje tudi tako, da prekrije podočnjake ter zmanjša oteklost vek. Krema kožo napne, veke pa zaradi učinka takojšnjega liftinga dvigne in s tem oko vizualno odpre.

Nivejina krema za oči Cellular Perfect Skin zmanjša gube in opaznost temnih kolobarjev.

Poleg nege kože 
pozornost tudi hrani

Jejte hrano, ki je polna antioksidantov. S tem boste zmanjšali uničevanje celic, ki se v vašem telesu bojujejo s prvimi znaki staranja. Poleg tega so antioksidanti polni vlaknin, imajo malo maščob in so dober vir vitaminov. Zagotovite si zeleno zelenjavo, sadje in kar koli, kar vsebuje maščobe omega 3.

Pijte veliko vode. Potrebe po tekočini se razlikujejo med ljudmi tudi glede na našo telesno težo, aktivnost, zdravstveno stanje in vremenske razmere. A vseeno nekaj pravil obstaja. Spijte kozarec vode čim prej, ko vstanete. Enega imejte ob postelji, drugega na pisalni mizi in nosite steklenico vode v torbi. Pijte pred vadbo, med njo in po njej. Če vadite več kot eno uro, razmislite o izotoničnih pijačah.

Zaščita pred 
soncem

Čeprav ste slišali že neštetokrat, bomo poudarili še enkrat. Če boste kožo zaščitili pred izpostavljenostjo soncu, boste naredili največ v boju proti gubam.

obraz_nega_shutterstock_211145005.jpg

Spanje

Med spanjem telo popravlja vse napake, ki smo mu jih naredili čez dan. Zato prekinitve spanja proces zdravljenja celic upočasnijo ter tako motijo pravilen pretok krvi, da koža postane bleda. Torej lepotni spanec resnično obstaja.

Nikar prekmalu

Pred tridesetim letom bodite pozorni na pretirano uporabo izdelkov proti staranju. Veliko takšnih proizvodov ima močne sestavine, ki spodbujajo delovanje celic, kar je lahko za mlado kožo preveč intenzivno. V dvajsetih letih je koža še vedno aktivna, zato lahko nega s takšnimi izdelki stimulira izbruhe, ki bi na njej povzročili nepravilnosti.

Avtorica: Daša Mavrič

Foto:  Beiersdorf, Vichy, Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)