Mozoljčki po britju: Kako se jih znebiti in kako jih preprečiti

Na koži se po britju pogosto pojavijo mozoljčki, ki kazijo videz sveže pobrite polti, tako pa jih lahko preprečite oziroma odpravite.

28.6.2020 ob 5:40 | Foto: Dusan Petkovic/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Mozoljčki po britju: Kako se jih znebiti in kako jih preprečiti

Ne glede na to, kako dolgo dlačice odstranjujete z britjem in s katerim delom telesa se britvica pogosto srečuje, mozoljčki, ki se po postopku pojavijo na koži, niso nobena redkost. Zakaj nastanejo, kako jih preprečiti ali kako se jih znebti, pa sta za Harper's Bazaar pojasnili kozmetičarka Sai Demirovic in dermatologinja Lily Talakoub.

Zakaj mozoljčki po britju sploh nastanejo?

"Gre za vnetja, ki so posledica nepravilnega reza dlačice ali vraščanja te po kožo. Pogosteje je pojavijo na pregibih, denimo pod pazduho, kajti tam na koži prihaja do trenja, svoje prida še povišana vlažnost."

Demiroviceva temu dodaja, da so mozoljčki verjetnejši na mestih, kjer so dlačice debelejše, denimo na bikini predelu in pod pazduhami, saj lasni mešički tam proizvajajo več maščobe, kot lasni mešički tanjših dlačic. Prav tako so mozoljčki po britju pogostejši pri osebah s skodranimi lasmi. Pri njih je po njenih besedah večja verjetnost, da se bo dlačica skodrala in zrasla pod kožo.

Kakorkoli že, mozoljčki, ki so posledica britja, lahko na koži vztrajajo tudi do dveh tednov, kar pomeni, da je bitka z njimi neskončna. Če se seveda pogosto brijete.

Kako se znebiti mozoljčkov

Obe strokovnjakinji priporočata uporabo pripravkov z antibiotičnimi in protivnetnimi učinkovinami ter na mestih, kjer so res izraziti, izogibanje britju, dokler se koža ne pomiri. Primerna za nego so tudi mazila z nepozebnikom in aloe vero.

Kako preprečiti mozoljčke

Pazite na svojo britvico. Uporabljajte res ostro in jo, če je namenjena enkratni uporabi, po vsakem britju zavrzite. Britvic za večkratno uporabo ne shranjujte na vlažnih mestih (pod prho), saj se zaradi tam prisotne vlage na površini rezil hitro začno kopičiti bakterije in plesen, ti pa povišajo tveganje za mozoljčke.

Še en napotek, ki ga izpostavlja Talakoubova: "Britje naj poteka v smeri rasti dlak in pod prho, kajti visoka zračna vlaga zmehča dlačice ter omogoča natančnejši rez in lepšo kožo po postopku."

Pred britjem si privoščite piling, uporabljajte izdatno količino gela ali pene za britje, po negi pa kožo nahranite s primernim losjonom, bogatim z vitaminom E, ki polt navlaži, nahrani ter preprečuje na njej morebitna vnetja.

V vsakem primeru se izogibajte stiskanju bunkic in, če se jih ne glede na vse ne morete znebiti, razmislite o laserski depilaciji.

"Laserska depilacija poškoduje korenine dlačic, kar pomeni, da te ne morejo zrasti. In če dlačic ni, ni ničesar, kar bi med odstranjevanjem povzročalo vraščanja, vnetja in s tem mozoljčke," se strinjata obe strokovnjakinji.

Preberite še: Obvezen korak pri britju intime, na katerega pa večina pozabi

Morda vas zanima tudi: 7 načinov za preprečevanje vraščanja dlačic


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)