Kako priti do lepe zagorele polti na varen način

V prejšnjem stoletju je trend bele polti, ki je veljal nekoč, Coco Chanel obrnila na glavo. Porjavelost je po njenem zgledu postala nadvse zaželena in kar nekaj desetletji je poletni ten kože veljal za lepotni ideal.

16.7.2022 ob 5:06 | Foto: bekisha/Getty Images | Avtor: E.N.

Kako priti do lepe zagorele polti na varen način

Žal se je izkazalo, da sončenje povzroča poškodbe na koži in lahko posledično vodi v težke bolezni. Tako v zadnjih letih vse več beremo o škodljivih vplivih sonca na naše telo, kljub temu pa mnogi porjavelo polt še vedno postavljajo pred svoje zdravje.

Sporočilo, da solariji nikakor ne nudijo "zdrave" podlage za sončenje na dopustu, je v zadnjem času vse glasnejše, kako pa je z drugimi metodami porjavitve? Je porjavitev sploh lahko zdrava?

Dermatologi so vse bolj odločni s sporočilom, da zdrava zagorelost ne obstaja. Sončnim žarkom bi se po njihovih napotkih tako morali izogibati za vsako ceno.

Vsaka porjavitev namreč pomeni mikro poškodbe kože, takoimenovana podlaga pa v resnici sploh ne obstaja. Potemnitev tena je namreč odziv kože na izpostavljenost soncu, kar seveda ni dobra popotnica, če si želimo ohraniti mladosten videz, predvsem pa zdravje. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BALI BODY™ Official (@balibody)

Olja za porjavitev in samoporjavitvene kreme

Miti, ki jih je torej potrebno nemudoma razbliniti, so sledeči. Mazanje z različnimi olji za porjavitev ne nudi zaščite. Ne glede na to, kako hranljive so sestavine, ki jih vsebujejo, poškodb kože ne bodo preprečili.

Prav tako je zmotno mišljenje, da se namazani z visokim zaščitnim faktorjem lahko brez skrbi izpostavljamo soncu ob najbolj kritičnih urah v dnevu. Sončna krema bo sicer poškodbe nekoliko omilila, še vedno pa se jim ne bomo v celoti izognili. 

Skrb za kožo tako izključuje vse oblike sončenja, kar pa na srečo ne pomeni, da se moramo v popolnosti sprijazniti z belo poltjo (čeprav je ta v resnici lepa).

Zdravo porjaveli ne bomo na soncu, pač pa kar v varnem zavetju svojega doma. Na tržišču je namreč vse več samoporjavitvenih kozmetičnih produktov, ki zagotavljajo ten barve, ne da bi se izpostavili soncu.

Vsebujejo različne sestavine, ki kožo obarvajo v poletne odtenke, nekatere pa jo ob tem tudi nahranijo in hidrirajo.

Seveda tudi tukaj velja poudariti, da tovrstni produkti ne zagotavljajo zaščite pred soncem, zato je kljub vsemu redno nanašanje zaščitnega faktorja in izogibanje direktnim sončnim žarkom še vedno v prvem planu.

Prav tako je priporočljivo izbirati produkte, ki vsebujejo sestavine naravnega izvora.

Preberite še: TEST: s pogledom na sliko odkrijte, kaj vam namenja prihodnost

Morda vas zanima tudi: Žival, ki jo najprej opazite na sliki razkriva, kakšnih oseb ne prenašate


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)