Medeno razvajanje in vse prednosti, ki jih prinaša med

Vaše najljubše sladilo za čaj in eno izmed najbolj priljubljenih naravnih vsestranskih zdravil za številne tegobe je med, ki ima naravne zdravilne učinkovine.

27.12.2019 ob 5:50 | Foto: GettyImages | Avtor: Katarina M. Bajt (revija Suzy)

Medeno razvajanje in vse prednosti, ki jih prinaša med

V lepotnih izdelkih ni prisoten šele od prihoda sodobne tehnologije, ampak so ga ženske uporabljale kot del lepotnega rituala že v starem Egiptu ali celo prej.

Poleg tega, da ima protivnetno delovanje, dognanja sodobne znanosti pričajo o tem, da med spodbuja nastajanje kolagena, kar ga uvršča med izdelke proti staranju. Ta sladka sestavina prenekaterega kozmetičnega izdelka ima naravno antiseptično, protibakterijsko in protivnetno delovanje. Najboljši med za kozmetične namene mora biti surov in nepasteriziran, saj ima takšen največ antioksidantov. Poglejmo, kaj pomeni prisotnost medu v posameznih kozmetičnih izdelkih.

Vlažilna maska za obraz

Ker ima moč vlaženja in obenem mehčanja kože, lahko surov med odlično navlaži in mehča kožo. Sladkorji, prisotni v njem, naravno zadržujejo vlago v njej in odpravljajo izsušenost še dolgo po odstranitvi medu. Če med sestavinami tovrstnega izdelka najdete tudi druge medene sestavine, med njimi matični mleček, ki je odgovoren za proizvajanje kolagena, propolis, ki deluje protivnetno in protibakterijsko, ter cvetni prah, ki krepi kapilare in svetli madeže, gre za pravo regeneracijsko bombico.

Nežni piling

Surov med po določenem času kristalizira, mali kristalčki pa služijo kot odličen nežen piling. Voda in temperatura kože kristalčke topita, zato se vam ni treba bati, da bi s pregrobimi delci na koži povzročali poškodbe. Ker deluje protivnetno, je takšen piling primeren celo za nečisto kožo. Še ena dobra stran: zelo verjetno ga imate že doma v shrambi!

Brisalec brazgotin

Antioksidativne učinkovine v medu (zlasti veliko jih ima ajdov) dobro negujejo poškodovano kožo, saj pospešujejo celjenje. Če je prisoten še propolis, lahko računate tudi na bledenje neenakomernih barvnih površin kože (npr. pri brazgotinah in drugih madežih).

Kako deluje med?

Akne: zaradi antibakterijskega učinkovanja je medena nega primerna za aknasto kožo.

Pomlajevalno: s številnimi antioksidanti upočasnjuje proces staranja kože.

Sijaj kože: ker izdatno vlaži in mehča kožo, je ta sijoča in voljna.

Pore: med odpira pore, zato je čiščenje lažje, koža pa zato bolj zadiha.

Medena kopel za suho kožo

Ob prvih znakih izsušene kože si pripravite domačo medeno kopel. Vodi dodajte dve skodelici medu in si privoščite sproščanje. Zadnjih 15 minut dodajte skodelico pecilne sode, s čimer se boste znebili odmrlih celic brez drgnjenja. Kožo po kopanju nahranite s kremo ali mlekom za telo.

Preberite še: Šest koristnih namigov, ki bi jih morala poznati vsaka ženska z mastno kožo

Morda vas zanima tudi: Štiri nepogrešljive sestavine kozmetike za brezhibno kožo (priporoča dermatologinja)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)