»Maskne«, tegobe, ki jih povzročajo zaščitne maske

Kako nad akne, ki nastanejo zaradi pogoste uporabe zaščitne maske?

23.10.2020 ob 5:40 | Foto: GettyImages | Avtor: P. Pa.

»Maskne«, tegobe, ki jih povzročajo zaščitne maske

Maske, takšne in drugačne, so postale del nujne opreme vsakega posameznika. A nekaterim povzročajo maske tudi nevšečnosti. Tistim z bolj občutljivo kožo se lahko naredijo akne, ki so dobile ime maskne. Kako nad njih, je na svojem instagram profilu razkrila slovenska zdravnica, ki je tudi velika ljubiteljica nege in na profilu skinology.si objavlja nadvse zanimive in uporabne nasvete o negi kože.

Zapisala je, da do »masken« pride zato, ker je toplo in vlažno okolje idealno za hitrejše razmnoževanje bakterij. Omenja tudi mehanično trenje, ko lahko zaradi trenja tkanine ob kožo pride do poškodbe kožne bariere, zaradi česar je koža bolj dovzetna za okužbe. K temu pripomorejo tudi različni produkti, ki jih nanesemo na obraz, od ličil do mastnih krem, ki zapirajo pore. Na koncu pa poudari še pomanjkanje kisika.

In kako si lahko pomagamo, da bo nadležnih »masken« čim manj?

Prvi in najpomembnejši nasvet je, da redno menjujete masko. »Kirurške maske bi bilo smiselno menjati na dve uri, doma narejene pa vsak dan oprati,« je zapisala. Nadaljuje, da ličila mašijo pore in ne dovolijo koži dihati, zato odsvetuje uporabo pudra in ostalih izdelkov za ličenje. Pri vsakodnevnem čiščenju obraza uporabljajte nežne čistilce, če pride do poslabšanja, se lotite dvostopenjskega čiščenja. Omeni še, da pomagajo tudi aktivne učinkovine. BHA čistijo pore, AHA pa odstranjujejo vrhnjo plast in pripomorejo k čiščenju por in obnovi povrhnjice.

Priporoča še uporabo lahkih vlažilnih krem, SPF kreme pa naj bi bile po njenem nasvetu na osnovi gela. Kot pozitivne omeni še izdelke, ki vsebujejo cink, saj ta regulira nastanek sebuma in tudi deluje protivnetno.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Skinology.si (@skinology.si) on

Preberite še: Kako preprečiti, da bi se ob nošenju maske rosila očala

Morda vas zanima tudi:  Tako pogosto bi morali prati zaščitno masko


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)