Lepotni odmerek: Trend mat ustnic

Že lep čas so med šminkami in glosi popularni taki z mat učinkom.

6.9.2016 ob 8:40

sminka.jpg

Sprva so bile pred leti šminke tiste, ki so postopoma opuščale lesk, sijaj ali celo moker videz in postajale vedno bolj 'suhe' (zgolj na videz, negovalna moč se je ohranila) z namenom matiranja.

Potem pa je končno prišel do nas tudi trend čisto pravih mat glosov, ki ob nanašanju sicer delujejo dokaj običajne polnoprekrivne tekoče šminke, kmalu ko končamo nanos, pa lesk izgine in na ustnicah ostane mat tekstura. Barva v vsej svoji veličini in vpadljivosti. Če so bili ob svojem prihodu takšni primerki pri posameznih znamkah v manjšini, je danes njihova popularnost poskrbela za to, da trendne znamke lansirajo skoraj za vsako šminko in glos tudi mat različice.

Ko se je začela ta 'moda', sem bila sprva zadržana, saj se mi je zdelo, da je ravno sijaj tisto, kar da ustnicam sočnost, malo dodatnega volumna in – lep videz. Sčasoma sem se omehčala (kot pri marsikateri lepotilni inovaciji, ko me na koncu le premami želja po preizkušanju novega) in poskusila. Moje hipoteze so se potrdile, in sicer.

1. Gubice in mat šminka se nimajo pretirano radi

Dejstvo je, ko jih že lep čas nimaš več 25, se začnejo ličila na tvojem obrazu obnašati nekam poredno. To pomeni, da je zelo dobro upoštevati določena pravila, sicer si z ličili narediš medvedjo uslugo. Ostre poteze te postarajo in poudarijo gubice (saj ne, da bi jih imela, ampak smejalne in mimične so pač tam). Tako je tudi z mat šminko, sploh če uporabljaš žive in močne odtenke.

2. Poudarjene napakice

Ne le napake, tudi mozoljčki, podočnjaki, neprespanost, utrujenost ipd. nepravilnosti se lahko z mat šminko poudari, in tega pač nočemo, kajne?

sminka_2.jpg

3. Nanos

Če si vajena glose nanašati na slepo, boš pri mat različici to izvedla težko – oziroma bo rezultat precej ponesrečen, zato ne pozabi na ogledalce!

No, ampak ne misli, da je to antireklama za šminke z mat učinkom! Nekaj jih imam in jih rada uporabljam, kadar si želim biti bolj vpadljiva. Moja prva v tej kategoriji, ki jo imam že lep čas in še danes ostaja ljubljenka, je MAC v odtenku Russian Red. To ni šminka za sramežljive, saj je prava živa rdeča barva z močnim pigmentom in seveda polno prekrivnostjo, vse skupaj pa ima še večji učinek na ustnicah, saj je zaključek mat. Obožujem jo, a jo čez dan nosim v glavnem pozimi oziroma v hladnih mesecih, sicer pa je rezervirana za večerne priložnosti. Naslednja je Pupa Matt Lip Fluid, in sicer je tekoča, nanaša pa se jo z gobico. Barva ni rdeča, ampak paradižnikovo rdeče oranžna in v bistvu božanska v smislu odmika od rdeče klasike, ampak v kombinaciji z mat učinkom … kriminalna! Gotovo sem v svojih zapisih že pisala hvalnice rdečim šminkam, ker jih res obožujem, ampak pri tej se je pa zgodilo, da si zaradi barve (in matiranosti) nisem upala od doma. Poslikala sem se in fotko poslala prijateljici in barvni izvedenki v mnenje (sledili so khm, uf in podobni komentarji), potem pa jo hitro zbrisala. Odtenek je 033 in brez imena, a imam predlog, z lahkoto se poimenuje Criminal Red! Šminka je sicer obstojna in čudovita, a sem jo uvrstila med tiste za nočne priložnosti, podnevi namreč okolica potrebuje za prebavljivost barve sončna očala. Kar je hudo, je pač hudo, pohvale znamki za drznost! Zadnja mat kričečka, ki sem jo preizkusila šele pred kratkim, pa je mat glos znamke Golden Rose, ki postaja pri nas vsaj med lepotnimi blogerkami vedno bolj priljubljena. Longstay Liquid Matte Lipstick v odtenku 09 ni tako huda, paradižnikasta in kriminalna kot prejšnja, je pa vseeno dovolj vpadljiva, da me je pritegnila (ampak beri tudi zgornje tri točke, ki jih vedno upoštevam).

sminke.jpg

Mat epilog

Če povzamem – zlasti ker se bojim, da sem bila preveč kritična: mat teksture ličil za ustnice niso med mojimi najljubšimi, zlasti zaradi zgoraj opisanih razlogov. Za mlado kožo brez napak se mi zdijo odlične, za vse druge pa previdno. Tu in tam je že na obrazu kakšna gubica, mozoljček, naspana pa tudi nisem že leeeeta, zato ob uporabi mat šmink upoštevam nekaj pravil (ti pa upoštevaj, da uporabljam samo rdečke, medli odtenki ne pridejo v poštev, sicer imam raje na ustnicah prosojen glos):

• Za mat šminko moram biti posebej pri volji.
• Preostali make up je minimalen.
• Uporabim jo, kadar sem spočita in brez izbruhov mozoljčkov.
• Posebno pozornost namenim pudru, korektorju in osvetljevalcu (da je koža res kar najbolj popolna).
• Ostrino nanosa malo omilim tako, da s konico prsta na koncu nanosa nežno obkrožim ustnice.

Lepotni odmerek piše Katarina Mihelič Bajt.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)