Lepotni odmerek: Lepotni grehi

Načeloma se v življenju držim načela, da ne obžalujem ničesar v preteklosti. Kar se je zgodilo, se je z namenom, pa tudi če morda ni bilo vse dobro.

3.10.2016 ob 8:45

lepotni_shutterstock_112909807.jpg

Vseeno pa so stvari, ki bi jih danes, če bi imela še enkrat možnost biti stara 20, delala drugače. Tokrat ti bom povedala, s čim sem ga najbolj lomila v lepotilni rutini, vse drugo naj raje ostane skrivnost.

Danes vsekakor ne bi šla več spat z neočiščenim obrazom, včasih pa se to ni zgodilo prav redko. Izgovor, da ni časa ali da sem prelena za odstranjevanje make upa in temeljito čiščenje obraza, se mi danes zdi čisto beden. Takrat sem verjela, da se nobena velika napaka, o katerih sem brala v revijah in na spletu, na koži v resnici ne more poznati. Daj no, moja koža bo pa ja vedno lepa in mlada, kaj pa drugega! Hja, pride čas, ko na take poteze gledaš s skepso, ali je možno, da si res kdaj tako razmišljal?? Je možno, je. No, povem ti, da tega raje ne počni. Čiščenje je res zelo pomembno in zanj naj ti ne bo škoda časa.

Masaker nad mozoljčki, pikicami ipd. vabljivimi stvarmi na obrazu, ti je kaj znano? To je bilo redno na meniju, celo na pisalni mizi sem imela ogledalo in tako sem kar naprej šarila po obrazu, stiskala, preverjala, ali je kaj za stisniti … Stiskala sem nekaj, kar sploh ni imelo potenciala za stiskanje, seveda. Priznam, da me še danes zanese in počnem kaj takega, rešuje me edino to, da imam premalo časa za redno in intenzivno opravljanje tega ne pretirano koristnega dela. Zakaj ni v redu? Če se lotiš stiskanja kar tako, na neočiščeno in nepripravljeno kožo (torej da pore niso odprte) s seveda ne ravno odlično čistimi rokami, ne narediš nič posebej dobrega, samo prenašaš nečistočo naokoli in dejansko tako stiskanje v imenu čiste kože prinese samo nove probleme v obliki mini mozoljčkov, ob katerih te seveda popada vedno nova ihta po stiskanju … in tako je začaran krog neizogiben. Predlagam ti, da se sproščaš na druge načine, kožo na obrazu pa pusti pri miru. Vse tisto nepravilno stiskanje pusti tudi mikro brazgotinice, ki se ti pri dvajsetih sicer mogoče ne poznajo, ampak verjemi mi, po tridesetem se počasi vsi grehi pokažejo točno tam, kjer si jih izvajala. Tega nočeš!

Depilator in bikini linija – to sta bila v mojih dvajsetih najboljša prijatelja. Dobri stari mučilni strojček sicer še vedno uporabljam za noge (lenoba je razlog, da se še nisem spravila raziskat bolj dolgotrajne metode), na bikiniju pa – če grozne bolečine pustim ob strani – je bila cena previsoka za preveč kratkotrajen učinek. S ceno mislim stalno vraščanje populjenih dlak. Tako sem imela super poligon za sproščanje tudi na bikiniju, saj je bilo treba vraščene dlake kar naprej reševati iz podkožja. Če bi bil učinek puljenja res dolgotrajen, bi se še splačalo, za dobra dva tedna biti kar naprej v bulah pa pač nima smisla. Do tega sem prišla relativno pozno in od takrat sva spet prijateljici z britvico. Verjamem, da obstajajo novejše in bolj učinkovite metode, o teh bom pisala v bližnji prihodnosti.

lepotni_greh_shutterstock_268133930.jpg

Kaj pa make up? Če dobro pomislim, ga nisem zelo lomila. Upoštevaj, da vsako obdobje prinese določeno modo tudi pri ličenju. Če danes gledaš slike iz osemdesetih, se najbrž smeješ modrim sencam in disko roza šminkam, ampak če pogledaš make upe iz devetdesetih, pa lahko ugotoviš, da se bistveno ne razlikujejo od današnjih (gledano generalno seveda). V tej luči priznavam en greh (in ta je kar velik): nosila sem pretemno obrobo na ustnicah. Ne zato, ker ne bi videla razlike med šminko in obrobo, ampak ker se mi je to zdelo lepo! Še en greh v sorodu s tem pa je bila rjava barva ustnic. Pravzaprav sem jih obrobila kar z rjavim svinčnikom za oči (!!!) in rob razmazala po celih ustnicah. To je bila moja šminka. Rdečilo za lica se mi je zdelo mimo, zato si predstavljam, da bi se danes ustrašila sama sebe, če bi se srečala na ulici, saj sem bila kot posmrtna maska: čisto svetla polt, maskara in temno rjave ustnice. Edina olajševalna okoliščina je bila, da se na mladem obrazu ostre linije in veliki barvni kontrasti ne zdijo tako grozni kot na starejšem. Ob tem se spomnim na slavni izrek zrelejših žensk: Dokler si mlada, ti vse pristaja. Se strinjam, mladost je sama po sebi lepa in tudi spodrsljaji so manj patetični kot kadarkoli pozneje. Ampak vseeno, če nisi Lady GaGa ali kaj podobnega, tega prosim ne prakticiraj, ker je smešno!

Tukaj je moje lepotne spovedi konec, ker sem se ti najverjetneje povedala vse! Lahko pa napišeš še ti, kateri so tvoji grehi – če si upaš. In saj veš, kaj ti bom rekla: čiščenje, čiščenje, čiščenje kože je najboljši nasvet, ki bi ga dala sebi kot najstnici.

Lepotni odmerek je napisala Katarina Mihelič Bajt


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)