Kreme za samoporjavitev: dobra alternativa nezdravemu nastavljanju soncu?

Zdaj že vemo, da sončenje povzroča poškodbe na koži, zato se nastavljanju soncu izogibamo.

5.9.2021 ob 5:20 | Foto: GettyImages | Avtor: E. N.

Kreme za samoporjavitev: dobra alternativa nezdravemu nastavljanju soncu?

Nekoč je bela neporjavela koža veljala za simbol bogastva in ležernega življenja, saj je bila svetla polt znak, da posameznik živi tako udobno, da mu ni potrebno trdo delati na polju ali biti v kakšni drugi naporni obliki izpostavljen soncu. Vse do dvajsetih let prejšnjega stoletja so se zato tisti, ki jih je skrbelo za ugled, raje držali v senci. Pravo revolucijo pa je nato sprožila Coco Chanel.

Kultna modna oblikovalka je namreč dopustovala na francoski rivieri in tam jo je opeklo sonce. Ko se je vsa porjavela vrnila z oddiha, so bili njeni oboževalci nad njeno podobo popolnoma navdušeni in sončenje je kmalu postalo pravi modni trend. Od takrat naprej poleti vsi stremimo k čim bolj temni polti, a na žalost smo ugotovili, da je izpostavljanje soncu lahko izjemno nevarno našemu zdravju. Sončenje tako močno odsvetujemo, če pa si kljub temu želiš poletnega zagorelega videza, smo zate danes raziskali njegovo alternativo – kreme za samoporjavitev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BALI BODY™ Official (@balibody)

V kozmetičnem svetu je mogoče najti formulo za praktično vsak predel naše kože in seveda je na trgu danes na voljo tudi malo morje krem za samoporjavitev. Obstaja ogromno različnih preparatov, razlikujejo pa se predvsem po teksturi in tem, kako obstojne so. Izbiraš lahko med porjavitvenimi olji, kremami, spreji, celo mousse je voljo. Za nanos katerega od preparatov se odločiš, je odvisno od tvoje kozmetične preference, še preden pa se namažeš, moraš poznati nekaj pravil takoimenovane »selftanning« procedure.

Predpriprava je bistvenega pomena

Še preden odpreš pokrovček izbranega samoporjavitvenega izdelka, naj te obvestimo, da mora biti tvoja koža pripravljena nanj. Vsaj dan prej odsvetujemo depilacijo z voskom ali nanos kakršne koli kozmetike, ki bazira na oljni osnovi. Priporočamo, da pred samoporjavitvijo opraviš tudi piling celega telesa, saj bo »barva« tako lepše in bolj enakomerno prijela. Piling lahko pripraviš kar doma iz mešanice soli in čistilnega gela, s kože tako odstraniš odmrle in suhe delce. Ne pozabi na komolce in kolena!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TAN-LUXE (@tan_luxe)

Gladka koža

Samoporjavitvena koža bo razporejena bolj enakomerno, če na tvoji koži ne bo dlačic. Zato je priporočljivo, da jih pred porjavitvijo odstraniš. A kot smo že omenili zgoraj, nikar tega ne počni z voskom, saj ta na tvoji koži ustvari tanek film, ki bo preprečil, da bi se krema enakomerno prijela.

Kdaj je najboljši čas?

Priporočamo, da se samoporjavitvenega postopka lotiš popoldne ali zvečer. Prvič zato, ker proces zahteva kar nekaj časa, drugič pa z razlogom, da se čez noč krema dobro vpije v tvojo koži in tvoje telo razvije lepo barvo. Nanos speri nato šele zjutraj. Naj te še opozorimo, da po nanosu kreme počakaj minimalno 15 minut, da se ta vpije, preden se oblečeš. Gotovo si ne želiš sledi kreme na svojih oblačilih.

Kako naneseš kremo?

Najbolje je uporabiti priloženo rokavico, ki navadno pride v paketu s samoporjavitvenim produktom. Če znamka, ki si jo izbrala, ne prihaja v družbi rokavice, si to predhodno naroči preko spleta, lahko pa jo kupiš tudi v vsaki dobro založeni drogeriji. Pa še to. Ne pretiravaj s količino kreme. Nanašaj jo počasi in postopoma, da jo koža lepo vpije.

Če se ti ponesreči …

Tudi, če boš pri nanosu izredno previdna, se ti lahko zgodi, da bodo nekateri predeli kože postali temnejši od drugih. Ne skrbi. V tem primeru se temnejših predelov loti tako, da nanje naneseš piling in odstraniš vrhnjo plast barve. Na ta način se bodo odtenki uravnotežili, nekatere znamke porjavitvenih krem pa v ta namen ponujajo tudi tako imenovane »brisalce« barve, ki so navadno na voljo v paketu s kremo.

Preberite še: Pet trikov, s katerimi bo lepo zagorela polt trajala dlje

Morda vas zanima tudi: Lepotni odmerek: Blaga zagorelost brez praženja na soncu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)