Kako za vedno prenehati gristi nohte

Grda navada, ki pa se je lahko odvadimo.

6.1.2017 ob 7:30

nohti.jpg

Priznanje: grizete si nohte. Na to niste ponosni, a vendar je res. Veste, da je početje grdo in ste videti kot 12 letni otrok, posledice pa v zadregi največkrat skrivate. Kako se končno otresti grde navade in jo enkrat za vselej premagati?

Nam že sledite na Facebooku?

Večkrat si privoščite manikiro

Lak za nohte praviloma ni ovira. A profesionalno urejeni ter polepšani nohti, za nego katerih ste odšteli znaten kupček denarja, lahko pomeni veliko razliko. Ko si boste torej zaželeli nove barve na nohtih, pozabite na domačo nego. Raje obiščite salon, kjer bodo poskrbeli za vas in vas ob enem odvrnili od tega, da bi lične izdelke ob prvi priložnosti pogrizli.

Imejte krajše nohte

Daljši, kot bodo, večja bo verjetnost, da se jih boste tedaj, ko boste živčni ali vam bo dolgčas, lotili z zobmi. Kratko postriženi nohti predstavljajo manjše tveganje.

Uporabite grenke premaze

V drogerijah so na voljo premazi za nohte, ki so po okusu res ogabni in namenjeni prav temu, da bi takšne, kot ste sami, odvrnili od tega, da bi svoje krajšali z zobmi. Uspeh tiči v rednih nanosih.

Določite razlog

Skušajte ozavestiti trenutke, ko vaši prsti podzavestno romajo do ust. Je to, kadar ste pod stresom? Ko vam je dolgčas? Ko si boste odgovorili na ta vprašanja, se takšnim situacijam čim dosledneje izogibajte. Kadar to ne bo mogoče, napetost ali dolgočasje premagujte drugače. Ko boste poslušali dolgočasno razpredanje, rišite ali barvajte. Če boste začutili, da se vas loteva neznosna napetost, pa globoko dihajte ali meditirajte.

Premagajte se

Včasih najbolj zaleže zavestna prepoved dejanja. Res ta prinaša pravo malo abstinenčno krizo in če vam navade ne bo uspelo premagati naenkrat, stopajte postopoma. Odločite se, da boste nekaterim nohtom prizanesli: najprej denimo palcu, nato kazalcu ter tako počasi vsakemu naslednjemu prstu. Pogled na nepogrizene nohte na tistih, ki jih boste izpustili, bo vaša motivacija, s pomočjo katere boste s časoma prenehali gristi vse.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)