Kako visok naj bo UV filter

Pred poletjem razbijamo mite o zaščiti pred soncem.

27.5.2017 ob 5:15

sonce_shutterstock_374386558.jpg

Vsak UV filter vsebuje kemikalije, ki za kožo niso koristne. »Te nam mašijo pore ali celo povzročijo nekatere alergijske reakcije,« pravi magistra farmacije in razvojnica pri Afroditi Nina Pečak.

Zaščitni faktor (SPF) je mnogokratnik naše lastne zaščite. Torej to pomeni, da če smo tip 2 (kar v našem okolju v večini smo), imamo lastne zaščite 10 minut in izberemo faktor 30, smo na soncu lahko 300 minut, s faktorjem 50 pa 500 minut.

Nina Pečak, razvojnica pri znamki Afrodita

»A tu gre le za teorijo, saj sončne kreme uporabljamo poleti, ko plavamo, se tuširamo, brišemo ali znojimo. Vse to zmanjša čas zaščite, kar pomeni, da moramo v praksi ves čas ponavljati nanose,« pravi Pečakova, ki ne verjame v kreme z zaščitnim faktorjem 50. »Izdelek za sončenje z zaščitnim faktorjem 30 zaustavi 97 odstotkov UV žarkov. Izdelek za sončenje z zaščitnim faktorjem 50 pa zaustavi 99 odstotkov. Vendar, da lahko dosežemo SPF 50 moramo v kremo vključiti od 50 do 150 odstotkov več UV filtrov, kar torej pomeni veliko večjo obremenitev kože s kemijo.«

Torej, če povzamemo besede strokovnjakinje, za le dva odstotka boljše delovanje, proizvajalci uporabijo mnogo več kemikalij. Uporabnik pa si mora med poletje, ko je izpostavljen soncu tako ali tako kremo nanositi bistveno večkrat, kot bi jo v teoriji glede na višino faktorja lahko, saj jo s plavanje in tuširanjem odstrani s telesa.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)