Kako vemo, katera je najboljša vlažilna krema za našo kožo na obrazu?

Nikoli ne pozabite na vlažilno kremo. Nasvet, ki ste ga slišali že neštetokrat in zato je vlaženje kože postala vaša redna rutina. A ne samo to, da svojo polt negujete z vlažilno kremo, pomembno je tudi, kakšno in kako jo uporabljate.

28.5.2018 ob 6:48

zenska_krema_obraz_nega_maska.jpg

"Na žalost je še vedno veliko takšnih, ki se ne zavedajo pomena rednega vlaženja kože," je prepričana Joyce Imahiyerobo-Ip, direktorica centra za kozmetično dermatologijo South Shore in dodala, da je nepravilno navlažena polt dovzetna za vnetja in mozolje in da vlago potrebuje vsaka koža, ne glede na to, ali je suha ali mastna. Hkrati se je treba med vlaženjem izogibati ključnim napakam, ki izničujejo učinke kreme. Sledeče so dermatlogi nanizali za Self.

Vlažilne kreme pred nakupom ne testirate

Tako, kot pred nakupom testirate puder, senčilo ali šminko, bi morali na manjšem delu kože preveriti tudi, kako se ta odziva na izbrano kremo.

Dermatologinja Dendy Engelman priporoča, da manjšo količino te pred prvo uporabo nanesete na del vratu. Prepričajte se, da ni za vašo kožo pregosta, da ne zapira por, da ne izzove alergijskih reakciji in ne spodbuja mozoljev.

Prav tako pozornost namenite njeni sestavi. Če je vaša polt občutljiva, se izogibajte snovem, ki lahko izzovejo draženje, kot so denimo alfa ali beta hidroksi kisline, retinol, formaldehid in ftalati, poiščite takšno, brez omenjenih snovi, dišav, parabenov in eteričnih olj.

Uporabljate napačno vlažilno kremo

Najboljša vlažilna krema je tista, ki koži zagotavlja vse, kar potrebuje. "To, da vam je izdelek priporočila prijateljica, saj je ona z njim zadovoljna, ne pomeni, da je pravi tudi za vas," meni dermatolog in direktor kliničnih dermatoloških raziskav v bolnišnici Mount Sinai, Joshua Zeichner in dodaja: "Ob pestri ponudbi na tržišču izberite kozmetične pripomočke, ki so idealni za vašo polt." 

Za suho kožo Engelmanova priporoča izdelke, ki vsebujejo hijaluronsko kislino in ceramide. "To so sestavine, ki zagotavljajo boljšo teksturo in zadržujejo tekočino. Ceramidi na polti ustvarijo zaščitni sloj, ki preprečuje izgubo vlage, prav tako je učinkovita za vlaženje kože hijaluronska kislina. Za mastno kožo so primernejše vlažilne kreme brez olj, alkohola in naftnih derivativ, kar zlasti velja za polt, ki je podvržena mozoljem. Namesto teh izberite izdelke, ki vsebujejo sestavine, kot sta benzoil peroksid in salicilna kislina.

Namesto kreme uporabljate olja

Nekatera olja so čudovita za nego suhe in razdražene kože, vendar ne morejo nadomestiti vlažilne kreme. "Vlažilne kreme vsebujejo molekule, ki v koži zadržijo vodo, medtem, ko olja delujejo le na površini," pojasnjuje Lily Talakoub, dermatologinja iz dermatološkega centra McLean in priporoča uporabo olj potem, ko na obraz nanesete vlažilno kremo.

Vlažilno kremo nanašate na suho kožo

Vlažilne kreme so najučinkovitejše, kadar z njimi negujete vlažno kožo, saj se v tem primeru bolje vpijejo in dlje učinkujejo. Na vsakem sredstvu je navedeno, da ga vedno nanašajte na čisto polt, le tako zagotavlja najboljše rezultate. Kremo uporabite tedaj, ko je obraz še nekoliko vlažen. Če ga boste z njo namazali nekaj ur po umivanju, ne bo prav učinkovita.

Izdelke nanašate v napačnem vrstnem redu

Da bi imeli od izdelkov, ki jih uporabljate, kar največ koristi, jih vselej nanašajte v pravilnem vrstnem redu. "Vedno začnite z najlažjim in nadaljujte z gostejšim sredstvom," svetuje Imahiyerobo-Ipova: "Če imate denimo akne in uporabljate zanje zdravilo, bi vaša rutina morala biti takšna: umivanje, krema z aktivnimi sestavinami, vlažilna krema z zaščitnim faktorjem. Če uporabljate serum je vrstni red sledeč: serum, vlažilna krema z zaščitnim faktorjem."

Vaša vlažilna krema nima zaščitnega faktorja

Dermatologi vedno znova poudarjajo na pomen zaščitnega faktorja. Tudi ob oblačnih in deževnih dneh. "Že majhna količina sončnih žarkov s časoma na koži pušča poškodbe, ki jih ni mogoče odpraviti," opozarja Zeichner. Najboljša zaščita pred njimi je vlažilna krema s primernim faktorjem, ki jo na polt nanesete že zjutraj.

krema_micna.jpg

Piling namesto vlaženja suhe kože

Kadar je vaša koža suha in brez zdravega leska, praviloma pomislite na piling, ki naj bi zmehčal njeno teksturo. A polt v tem primeru v resnici hrepeni po vlagi. "Obstaja razlika med pusto in suho kožo," pojasnjuje Zeichner. "Če se vaša lušči, je vneta ter razdražena, potrebuje več vlage. Piling bi v tem primeru storil več škode, kot koristi, povzročil še hujša vnetja in poslabšal zadeve. Ob ekstremno suhi koži je vse, kar ta potrebuje, res dobra vlažilna krema."

Pregrob nanos

Vlažilne kreme bi morali nanašati nežno, brez močnega pritiska. "Res je, da masaža v koži spodbuja pretok krvi in pomaga pri absorpciji izdelka, a vendar pritiski pri nanosu ne smejo biti pregrobi," meni Engelmanova. Močni pritiski vodijo v poškodbe in vnetja, koža postane dovzetnejša za okužbe z mikroorganizmi, kot so bakterije in glivice, prav tega pa zagotovo nočete.

Ponoči uporabljate dnevno kremo

Nočna in dnevna krema obstajata z razlogom, ne zato, da bi proizvajalci kozmetike iz vas izvlekli več denarja. Koža se ponoči obnavlja in potrebuje drugačne snovi, kot preko dneva. "Nočnim kremam so dodane sestavine, ki pripomorejo k obnovi kože, med drugim retinol in peptidi, ki polt izdatno nahranijo ter zmehčajo. Praviloma so gostejše teksture in bolj hranljive od dnevnih krem," pojasnjuje Zeichner ter dodaja: "Jasno je, da koža ponoči izgublja več vlage, prav zato je nanos primerne nočne kreme pred spanjem za njeno zdravje in lepoto ključen korak."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)