Kaj se dogaja s kožo, ko pride jesen

V jeseni se koža hitreje izsuši, postane občutljivejša in se težje obnavlja.

30.9.2015 ob 10:00

shutterstock_261685058.jpg

Ko se leto prevesi v hladnejšo polovico, nas vse pogosteje pozdravljajo hlad, dež in veter. Te spremembe se kažejo tudi na koži. Prav ta jim je od vseh naših organov najbolj izpostavljena. Poglejte, kako se odziva na jesenske vremenske vplive in kako ublažiti negativne posledice.


Že slediš Mični na Facebooku?

Obnavlja se po poletju. Čeprav ste bili poleti previdni, se vsaj blagim poškodbam zaradi sončnih žarkov najbrž niste mogli izogniti. Pomagajte zato koži pri obnovi z uporabo krem ali losjonov, ki imajo v sebi nekoliko več retinola. Da pa bi premagali razširjene pore, ki so prav tako posledica vpliva sonca in vročine, uporabljajte blage tonike in serume za obraz, ki vsebujejo salicilno kislino.


Za še boljšo nego si preberite še:

shutterstock_248907586.jpg

Hitreje se izsuši. Ko zunaj zapihajo hladnejši vetrovi, ni čas le za debelejše jopice in puloverje, ampak tudi za kreme in losjone, ki izdatneje navlažijo polt. Z njimi negujte celotno telo in tekočino koži zagotovite tudi s hrano. Izkoristite vse jesenske darove in pijte dovolj tekočine. Topli, nesladkani zeliščni čaji vam bodo pri tem nedvomno v pomoč.

Koža postaja občutljivejša. Ob hitrih spremembah vremena koža postane občutljivejša. Dermatologi zato opozarjajo, da ne uporabljajte luščil pregrobe teksture. Izberite domače pripravke in jim namesto soli ali sladkorja dodajte pšenični zdrob. Ta je nežnejši in hkrati dovolj učinkovit, da bo odstranil odmrle celice. Dvema žlicama olivnega olja dodajte žlico zdroba, takšno luščilo lahko uporabite po celotnem telesu.

shutterstock_101404111.jpg

Oviran je pretok krvi. Hladnejše vreme oža krvne žile, posledica tega pa je lahko slabša prekrvitev kože. Ta je zato na pogled sivkasta in bleda, strokovnjaki in dermatologi pa priporočajo uživanje hrane z visoko vsebnostjo antioksidantov ter uporabo krem na osnovi rožmarina ali ginsenga.

In seveda to, kar je najpomembnejše: koža je naš največji organ, ki zahteva posebno pozornost vedno, ne samo ob menjavi letnih časov. Nego pa vendarle prilagodite vremenu in zagotovo vam bo skrbnost povrnila z lepim videzom in svežino.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)