Čas je za pedikuro (tako se je lotimo sami doma)

Temperature so kar čez noč poskočile in zaprte čevlje že menjamo za sandale in natikače. Kdaj pa ste bili nazadnje na pedikuri?

28.5.2022 ob 5:41 | Foto: petrenkod/Getty Images | Avtor: E.N.

Čas je za pedikuro (tako se je lotimo sami doma)

Seveda je redna higiena stopal obvezna skozi celo leto, pred poletjem pa se je pametno odpraviti h kozmetičarki, ki bo strokovno poskrbela, da bomo lahko sproščeno zakorakali v počitniške dni.

Pedikuro lahko doma opravimo tudi sami, pri tem pa se je potrebno držati nekaj osnovnih korakov, ki bodo učinkovito in varno odstranili odmrlo kožo, se nam pomagali znebiti otiščancev, ki so jih pustili zimski čevlji, ter zagotovili, da bodo naša stopala videti zdrava, lepa in urejena.

Nujni pripomočki

Brez pripomočkov ne bo šlo. Potrebovali bomo strgalo za odmrlo kožo, škarjice ali ščipalec za nohte, aceton in vato, osnovo, lak ter pilico za nohte. Potrebno bo tudi vedro tople vode, kjer bomo stopala najprej namočili, da se koža zmehča in pripravi na nadaljnje urejanje. 

Namakanje

Če smo pred pedikuro nekaj časa preživeli v kopalni kadi, ta korak lahko preskočimo, sicer pa v vedro vode dodamo dve veliki žlici soli in vanjo za vsaj 10 minut namočimo stopala. Tega koraka boste deležni tudi v kozmetičnem salonu, zaradi njega pa bodo vsi naslednji koraki do urejenih stopal precej bolj preprosti in prijetni.

Strgalo in škarjice

Po namakanju stopala zavijemo v brisačo, nato pa je čas za odstranjevanje odmrle kože. Pri tem bodite nežni in previdni, saj si ne želimo poškodovati zdravih delov povrhnjice. S strgalom za kožo odstranimo le tiste, ki so med namakanjem postali bele barve in niso prozorni. Nato skrajšamo še dolžino nohtov, pri tem pa nam ni treba skrbeti za popolno obliko, saj bomo to v naslednjem koraku izravnali z uporabo pilice.

Odstranjevanje laka

Če si želite stopala polepšati s pisanimi nohti, je pomembno, da najprej odstranite ostanke stare pedikure. To storite tako, da vatko pomočite z acetonom in z nežnimi potegi odstranite odkrušen lak. Če imate opravka s permanentnim lahkiranjem, bo slednjega najprej potrebno zmehčati. Acetonaste vate naslonite na noht in jih ovijte z aluminijevo folijo. Nato pustite približno 15 minut, da premaz postane mehak, in ga odstranite. 

Lakiranje

Pred nanašanjem laka za nohte je nujno, da nohte prevlečete s primerno podlago. Podlak bo zaščitil noht ter poskrbel, da se toksične sestavine in pigmenti ne bodo zažrli v roževino. Šele nato nohte prevlečemo še z lakom poljubne barve in potrpežljivo počakamo, da se posuši.

Preberite še: Hit po imenu bulletproof kava: kakšna je, zakaj je dobra in kako jo pripraviti

Morda vas zanima tudi: Nudizem v Sloveniji: kje se lahko goli nastavite soncu, pa vas policisti ne bodo oglobili

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)