Anja Kolenc: Takoj po končanem študiju sem na skrivaj odprla svoj prvi make up studio

Bodi drugačna od ostalih in ne poslušaj ljudi, ki ti ne privoščijo uspeha, mladim dekletom, ki si želijo na samostojno pot, svetuje naša sogovornica, vizažistka Anja Kolenc.

2.6.2021 ob 5:20 | Foto: osebni arhiv | Avtor: Eva Natlačen

Anja Kolenc: Takoj po končanem študiju sem na skrivaj odprla svoj prvi make up studio

Na Mični uživamo v klepetanju o najrazličnejših temah. Od modnih trendov do notranjega dizajna, pa o odnosih, vsakdanjih težavah, tudi kakšen zvezdniški trač nas včasih zanima. Še posebej radi pa čas in prostor na našem portalu namenimo pogovorom o življenju in razmišljanju mladih predstavnic ženskega spola, ki si upajo biti nekaj posebnega. Ena izmed takšnih je tudi make up artistka Anja Kolenc, ki so jo že v osnovnošolskih klopeh veselili čopiči in barve, kasneje pa je svojo strast do ličenja spremenila v uspešen posel. Danes ima pri svojih 27 letih svojo make up akademijo, predvsem pa je pomembno poudariti to, da v svojem delu neizmerno uživa.

Anja, kje vidiš razlog, da se danes lahko pohvališ s tem, da živiš svoje otroške sanje?

Res bi lahko rekli, da živim svoje otroške sanje. Sem sama svoj šef, pa čeprav mi nihče ni verjel, da bo temu tako. Razlog, da se danes ukvarjam z ličenjem, je moja mami, katero sem od malih nog gledala, kako se vsako jutro liči za v službo. Ni dolgo trajalo, preden sem tudi sama poprijela za čopiče in ustvarjala na svojem obrazu. Z leti je moj hobi prerasel v strast. Imela sem ogromno željo po ličenju za reklame, videospote, fotografiranja … S tem se je pričela tudi moja pot vizažista. Počasi sem si utirala pot v ta še popolnoma neznan svet in vse utrinke delila na Instagramu. Zaradi ogromnega povpraševanja sem se odločila za noro potezo. Takoj po končanem študiju sem odprla svoj prvi make up studio – in to na skrivaj! Vedla sta samo moja mami in moj fant. Mislim, da je presenečenje več kot uspelo, saj so vsi ostali odprtih ust!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Kolenc | makeup & brows (@anjakolenc)

Ličenje je bilo že od nekdaj tvoja strast, a v tem času to navdušuje mnoga dekleta. Te je bilo kaj strah, da bi se med njimi izgubila, da je konkurenca na trgu prevelika? Katere lastnosti se ti zdijo najbolj pomemben dejavnik pri tem, da ličenje ni le tvoja služba temveč kariera?

Res je, kdaj se pošalim in pravim, da danes liči že skoraj vsaka druga. Pa vendar, ko sem se podala na pot make up artistke, sem se močno zavedala aspekta unikatnosti. Priznam, da rada izstopam s svojim delom, ker sem ravno zaradi tega danes tukaj. Osrečuje me to, da se razlikujem od ostalih in mislim, da je to ključ do uspeha. Bodi nekaj novega, drugačnega, inovativnega, predvsem pa bodi to, kar si! Ko sem začenjala s svojo kariero, sem nenehno spremljala ostala dekleta in se vedno spraševala, kaj si pa one mislijo o meni. Bolj kot nek strah pred konkurenco sem si vedno želela, da jim bom všeč. Očitno sem iskala neko potrditev za katero mi je danes čisto vseeno. Konkurenca je in vedno bo, boljši od nje pa si lahko le, če se z njo ne obremenjuješ in ves svoj čas in energijo usmeriš vase in svoje sposobnosti. Če želiš, da bo ličenje tvoja kariera, je potrebna ogromna strast. Ni lahko, potrebna sta čas in potrpežljivost. Nič ne pade z drevesa in procesa se ne da pospešiti, zato je vlaganje v svoje znanje in grajenje odnosov s strankami zelo pomembno.

Vpeta sem v svet med realnostjo in nekim namišljenim svetom, ki se vrti v moji glavi. Tipična ustvarjalna duša. 

Velikokrat si predstavljamo, česa si v življenju želimo, pa se kar nekako ne upamo podati na samostojno pot. Skrbi nas, da ne bomo uspešni, da bo šlo kaj narobe … Se je tudi tebi to dogajalo?

Sama imam kar zanimivo zgodbo. Priznam, da me je bilo strah in sem leta in leta oklevala. Vedno sem se spraševala, kaj si bo kdo mislil, ali sem dovolj dobra, vedno sem imela izgovore, da nimam dobre opreme (luči, kamere), da moji produkti niso dovolj dobri. Skratka, BEDARIJE.

Kako si potem premagala strah, kaj (ali kdo) ti je najbolj pomagalo, da si verjela vase?

Leta sem poslušala svojega fanta, prijatelje in znance, da imam toliko potenciala in da škoda, ker nič ne naredim v tej smeri. Potem pa je nekaj kliknilo in začela sem z objavljanjem slik na Instagramu. Danes se temu seveda smejim in vsem svojim tečajnicam pravim, naj ne ponavljajo mojih napak. Nikoli nisi pripravljen ali kako že pravijo? Vprašanje o tem, ali verjamem vase, je zame malo bolj zakomplicirano. Sem perfekcionist, kar je včasih zelo utrujajoče in vedno, ko se znajdem pred neko ''oviro'' si najprej rečem, da tega ne znam in ne zmorem, nisem dovolj dobra … Ja, še danes dvomim vase, ampak vsakič znova pridem do spoznanja, da znam, da sem zmožna in da nihče ne bo naredil tako dobro, kot bi to naredila jaz.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Kolenc | makeup & brows (@anjakolenc)

Kaj bi svetovala dekletom, ki si želijo svoj hobi spremeniti v posel, pa morda oklevajo?

Gremo, AKCIJA. Slej, kot prej splavaš. Bodi drugačna od ostalih in ne poslušaj ljudi, ki ti ne privoščijo uspeha in rasti.

Na tvojem osebnem instagram profilu je mogoče že na daleč opaziti, da v svojem delu uživaš. Se ti kljub temu kdaj ne ljubi priti na delo?

Pridejo seveda tudi dnevi, ko sem zelo utrujena ali imam slab dan. Ampak nikoli mi ni bilo težko priti v studio in oddelati to, kar delam najraje. Moje čudovite stranke me tako dvignejo, da v trenutku pozabim na vse skrbi in na dejstvo, da sem imela slab dan. Velikokrat pozabim tudi na hrano, ter se tekom dneva spomnim, da sem pozabila jesti, haha.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Kolenc | makeup & brows (@anjakolenc)

Se ti zdi, da ima prav vsak v sebi poslanstvo, ki ga mora najti? Bi zase lahko rekla, da si se že čisto našla? Kaj ti je pri iskanju sebe najbolj pomagalo?

Menim, da ja. Ljudje smo si tako različni med seboj in vsak ima svoje poslanstvo ali pa mora stremeti k temu, da ga odkrije. Nekdo uživa v delu od jutra do večera, nekdo rad potuje in je njegov smisel življenja ležanje nekje pod palmami, nekdo pa se ta trenutek sprašuje, kako naj spremeni svoj stil življenja, saj poskuša najti svoj smisel. Sama se zadnje čase kar veliko sprašujem o smislu življenja, ampak o tem kdaj drugič. Z največjim veseljem bi rekla, da sem se že našla, pa vendar se še vedno iščem. Vpeta sem v svet med realnostjo in nekim namišljenim svetom, ki se vrti v moji glavi. Tipična ustvarjalna duša. Se mi zdi, da se mi nikoli popolnoma ne najdemo. Trenutno pa uživam v tem obdobju življenja in edino to je pomembno.

Seveda bomo izkoristili priložnost, da te povprašamo tudi kaj o ličenju. Kateri je trenutno tvoj najljubši make up trend?

Ni ravno make up trend, je pa vseeno na obrazu – govorim o laminaciji obrvi. Kako sem vsa ta leta živela brez tega? Kar zadeva ličil, pa mislim, da sem letos absolutno podlegla trendu »naj se sveti« – koža, ustnice, oči … vse! Naravnost obožujem vse, kar se sveti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Kolenc | makeup & brows (@anjakolenc)

Tako kot vsako oblačilo ne pristaja vsakemu človeku, verjetno tudi vsako ličenje ni za vsak obraz. Kako najti svoj slog, obstajajo kakšna pravila?

Res je. Velikokrat slišim od strank, kako se ličijo in kako si želijo biti naličene. In priznam, da je kdaj kar mučno za moja ušesa. Obstajajo neka pravila, kaj ja in kaj ne. Za primer: če imaš povešene veke, potem se izogibaj črtalu na zgornji veki in črnih barvic, saj bo tvoje oko videti še manjše in bolj utrujeno. Kljub temu pa sem velik zagovornik tega, da pri make upu ni pravil in da naj vsak nosi natanko to, kar si želi. Kdo sem jaz, da sodim? V kolikor pa ima nekdo željo pridobiti znanje iz sveta ličenja ali zgolj osvojiti določeno tehniko, pa se lahko vedno odloči in to pridobi na temu primernem tečaju.

Opažam tudi, da nekatere niso dovolj pozorne na pomembnost večernega temeljitega čiščenja obraza.

Katere napake pri ličenju ali negi kože najpogosteje opaziš pri svojih strankah?

Napaka, ki se največkrat pojavi, je običajno izbira pudra. Od barve in podtona, pa vse do teksture pudra – torej kakšni koži je namenjen. Opažam tudi, da nekatere niso dovolj pozorne na pomembnost večernega temeljitega čiščenja obraza. Dolgoročno vam bo koža zelo hvaležna.

Si kljub ljubezni do ličenja kdaj privoščiš tudi kakšen dan brez ličil?

Uh, velikokrat. Predvsem v teh koronskih časih in poleti. Koža mora tudi malo zadihati. Priznam pa, da grem redkokdaj na delo brez ličil.

Veliko pozornosti nameniš tudi instagramu, ki se velikokrat izkaže za odlično podporo pri grajenju kariere. Nam lahko izdaš kakšen trik ali pravilo, ki se ga držiš pri objavljanju?

Iskreno, nimam nobenega pravila, le bodi to, kar si. Ne maram igranja neke persone samo za to, da te bodo ljudje vzljubili. To je ostalo v osnovni šoli. Povem, kar si mislim, če je dobro ali slabo. Iskrenost je zlata vredna. Glede objavljanja pa je ključnega pomena to, da smo z njim konsistentni (kdaj se pri tem tudi sama lovim).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Kolenc | makeup & brows (@anjakolenc)

Na instagramu gotovo prejmeš veliko lepih komentarjev in podpore. Te kdaj doseže tudi kakšno slabo sporočilo? Kako se spopadaš s kritikami, če jih dobiš?

Res je, v zadnjem času prejemam ogromno podpore in lepih komentarjev, za kar sem neizmerno hvaležna. Kar se tiče kritik pa ne vem, ali živim pod srečno zvezdo, ampak jih res nimam. Občasno se seveda pojavi kakšna kritika, iz katere pa se vedno želim naučiti nekaj novega. Ključno je imeti pozitivno perspektivo in se učiti iz svojih napak. 

Ravno si lansirala svojo novo spletno stran za akademijo ličenja Stojcevska academy. Kaj lahko od nje pričakujemo, kaj vse strankam tam ponujaš?

Tako je, končno sem odkljukala še eno željo s seznama. Stojcevska je znamka, ki je zasnovana tako, da imamo tri segmente: studio, trgovino, akademijo. Torej, trenutno smo lansirali spletne tečaje ličenja in s tem omogočili vsem v Sloveniji in širše, da si lahko ogledajo tečaj kadarkoli, kjerkoli in po zelo dostopni ceni. Poleg spletnih tečajev ponujam tudi tečaje v živo, za ličenje in laminacijo obrvi. Načrti za znamko Stojcevska so obsežni, vendar pojdimo korak za korakom. Proces zahteva ogromno energije in sredstev, za kar pa je potreben čas.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stojcevska Academy (@stojcevskacademy)

Obstaja še kakšna neuresničena karierna želja, načrt ali ideja za prihodnost?

Idej mi definitivno ne manjka, na žalost pa mi primanjkuje časa. Zelo rada bi se podala tudi v dizajnerske vode, saj sem konec koncev diplomirana dizajnerka. Bomo videli, kaj bo prinesel čas. Pustimo se presenetiti.

Preberite še: Gaja Prestor: Imela sem kar nekaj strupenih odnosov

Morda vas zanima tudi: Pika Božič je našla svoje poslanstvo: Uživam v tem, ko dobim sporočilo s slikico pozitivnega testa nosečnosti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)