7 trendov na področju nege kože, ki bodo v letu 2021 velik hit

Tudi na področju nege kože leto 2021 napoveduje nove smernice.

19.1.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

7 trendov na področju nege kože, ki bodo v letu 2021 velik hit

Čeprav je pandemija večino potisnila v zavetje štirih sten, prodaja kozmetičnih pripomočkov ni upadla. Nasprotno. Skrb za nego kože je še vedno prioriteta, kar dokazuje dejstvo, da je spletna prodaja kozmetike v prvi polovici lanskega leta znatno narasla.

Hkrati je visok delež uporabnic in uporabnikov priznal, da so prav zdaj spremenili svoje negovalne navade. Tako so se že konec lanskega leta zarisali trendi, ki bodo v novem zagotovo velik hit ter odraz številnih kožnih težav, povezanih z maskami, modro svetlobo in še bi lahko naštevali. Med njimi bodo v ospredju sledeči, ki jih izpostavlja Journal.hr.

Nega kože s probotiki

Probiotiki oziroma dobre bakterije koristijo koži, saj na njej vzdržujejo primerno mikrofloro. To dejstvo so izkoristili številni proizvajalci kozmetičnih pripomočkov in svoje linije obogatili z izdelki s probiotiki, za katere se dermatologi strinjajo, da so prihodnost dermatologije in nege polti.

Dejstvo je, da pravo ravnovesje bakterij na koži ohranja zdravo in enakomerno polt, na drugi strani se, kadar je to porušeno, pojavijo različne kožne težave, med drugim mozolji, ekcemi, izpuščaji in podobne.

Znamke s slavnimi imeni

Tudi ta trend se je izrisal že lani, ko so se na tržišču pojavili kozmetični proizvodi z znanimi imeni, denimo Pharrella, Alicie Keys in Jennifer Lopez.

Ti so navdušili uporabnike ter uporabnice in leto 2021 jim napoveduje velik razmah, vse več uporabnikov bo posegalo po lepotilnih in negovalnih pripomočkih s slavnimi imeni, skupaj s povpraševanjem pa bo jasno narasla tudi ponudba.

 

Zaščita pred modro svetlobo

Zasloni, ki smo jim večji del dneva izpostavljeni praktično vsak dan, oddajajo modro (HEV) svetlobo. Ta tako, kot sončni UV žarki, povzroča foto staranje kože.

Ko modra svetloba prodre v kožo, namreč nastajajo reaktivne oblike kisika, te vodijo v poškodbe DNA, kar povzroča hiperpigmentacijo.

Dejstvo, da je lansko leto večina pred zasloni preživela še več časa kot sicer, je spodbudilo k inovacijam na področju negovalne kozmetike, katerih rezultati preprečujejo, da bi modra svetloba prišla v stik s kožo. Proizvodnja tovrstnih izdelkov se je v prvi polovici lanskega leta povečala za 170 odstotkov in trend še kar narašča.

Blaženje vnetij

Vnetja so, tudi ko gre za kožo, en najpogosteje raziskovanih fenomenov. Na povrhnjici in v globljih plasteh namreč puščajo nepopravljive posledice in v tem letu jim bo znanost namenjala še več pozornosti.

En od dejavnikov, ki povišujejo tveganje zanje, je stres, ki ga je okrepila pandemija. Zaščitne maske na kožo prav tako delujejo vnetno in izzovejo draženje, rdečo polt, herpes, rozaceo in druge kožne težave.

Vse to so razlogi, da je na tržišču vedno več izdelkov s komponentami, ki na polt delujejo protivnetno, in njihova ponudba ter uporaba bosta v aktualnem letu še naraščali.

Negovalni izdelki za nego rok

Skrb za higieno rok še nikoli ni bila tako v osredju, pogosto umivanje in uporaba razkužil pa na njih puščata neljube posledice.

Kozmetične hiše izdelujejo izdelke, ki zagotavljajo dezinfekcijo rok, hkrati nastajajo vedno nove kreme za njihovo nego. Leta 2021 bo glavni cilj doseganje nežnih rok brez mastnih sledi. Vsekakor se obeta velika vrnitev parafinskih mask za nego rok.

Izdelki v večkratno uporabni embalaži

Premik na področju kozmetike bo opazen tudi z vidika ekologije. Veliko kozmetičnih hiš že ponuja izdelke v embalažah, ki omogočajo ponovno polnjenje, prav tako so vse pogostejše embalaže iz materialov, ki jih je mogoče v celoti reciklirati.

Sčasoma bo to postalo pravilo, ki bo veljalo za uporabnike in za ponudnike.

Obnova zaščitnega sloja kože

Zaradi vseh dejavnikov, ki negativno vplivajo na polt, bo letos porast ponudbe in povpraševanja izdelkov, ki se osredotočajo na obnovo in krepitev naravne zaščite kože.

Ta oslabi zaradi vplivov iz okolja, fizične abrazije, določenih vonjev in dodatkov v kozmetiki. Posledično se poviša tveganje za rdečo, suho in razdraženo polt.  

Na srečo sestavine v kremah, kot so ceramidi in hialuronska kislina, lahko pomagajo v naravni zaščiti polti in v letu, ki je nastopilo, bo ponudba proizvodov z njimi vse pestrejša in bogatejša.

Preberite še: 11 stvari, ki jih dermatologi počnejo pozimi (in bi jih morali tudi vi)

Morda vas zanima tudi: Lepa koža tudi pod masko


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)