7 manj znanih razlogov, zakaj imate podočnajke (+ kako si pomagati)

Če vas vsako jutro pozdravijo neprijetni podočnjaki, je skrajni čas, da prepoznate nekatere manj očitne razloge zanje.

30.10.2018 ob 4:45

jutro_ogledalo_oci_micna.jpg

Razumemo, podočnjaki so nadležni. Zlasti, kadar spite dovolj in vas zjutraj vseeno pozdravijo temni kolobarji pod očmi. Od kje za vraga so se vzeli? Razlogov zanje je v resnici veliko in nekatere manj očitne je za Women's Health izpostavil dermatolog Mike Swann.

1 Spite v pretoplem okolju

Hladne noči so vas pripravile do tega, da ste v spalnici vključili gretje. A prav tisto, s čimer se grejete, je lahko krivo za podočnjake. Grelne naprave namreč sušijo zrak, pod vplivom suhega pa se izsušijo oči ter tanka koža okoli njih, kar vodi v izdajalske kolobarje.

"Suh zrak vpliva na očesne membrane, na očesna zrkla in tudi na tanko kožo pod očmi, kar vodi v zateklost in podočnjake. Tudi s tega vidika torej pozimi z gretjem v spalnici ni dobro pretiravati," je povedal dermatolog.

2 Stres vam ne da spati

Seveda to že veste, pa vseeno: kadar je spanec moten, rahel, tedaj se večkrat zbudite ali spite premalo, in oči so zjutraj zatečene. Vse skupaj je še bolj opazno, kadar je nespečnost posledica stresa.

"Kadar je telo pod stresom, se v njem sprošča več kortizola, s tem se spremeni ravnovesje tekočin v organizmu, na preveč tekočine pa se najznatneje odzove tanka koža pod očmi," pojasnjuje Swann.

3 Alergični ste

Zatečene oči in podočnjaki so pogosto povezani z alergijami. Telo ob stiku z alergenom tvori več histamina. Včasih se ta sprošča v kožo, kar je najbolj videti na področju okoli oči.

4 Je tisti čas v mesecu

Poleg vsega drugega, kar spremlja predmenstrualni sindrom, so tu še podočnjaki. Telo tedaj, ko nastopi, zadržuje več vode, kar je videti v obliki napetega trebuščka, zateklih prstov in zatečenih oči, ki pa na srečo s tem, ko kritično obdobje mine, izginejo kar sami.

5 Jokali ste

Tudi to ste že vedeli: podočnjaki in zatečene oči so lahko posledica joka. Med jokom žleze solznice izločajo solze, ki poleg vode vsebujejo tudi sol. Razlika v koncentraciji soli v solzah in tisti, na drugih očesnih tkivih pa je kriva za zatečene oči in za temne podočnjake.

6 Konec tedna ste pretiravali

Oči so občutljive in se odzovejo na vsako spremembo v prehrani. Alkohol denimo povzroča dehidracijo telesa, ki je hitro opazna na tkivih okoli oči in vodi v temne podočnjake. Za to so prav tako dovzetnejši tisti, ki uživajo slano hrano, saj se pod vplivom te začimbe v telesu zadržuje več tekočine, kar se odraža za na pogled utrujenimi očmi.

7 Imate težave s ščitnico

V večini primerov podočnjaki niso razlog za preplah, lahko pa nakazujejo tudi na resne zdravstvene težave.

"Bolniki z določenimi oblikami hiperitiroze, kar pomeni, da je njihova ščitnica preveč aktivna, lahko občutijo tanjšanje tkiv pod očmi, posledično so pri njih izrazitejši podočnjaki," opozarja Swann in dodaja, da v kolikor zanje ne vidite drugega razloga, obiščite zdravnika, ki bo potrdil ali zavrgel diagnozo. Prav tako so podočnjaki lahko posledica nekaterih kožnih bolezni ter slabokrvnosti.

Kako omiliti videz podočnjakov?

Seveda je najprej treba poiskati pravi razlog, nato pa v skladu z njim ukrepati in težavo odpraviti pri koreninah. Obstaja pa tudi nekaj trikov, ki bodo pri podočnjakih v hitro pomoč. Nekaj takšnih niza deramtolog.

Višje vzglavje: Med preprostimi ukrepi je spanje z višjim vzglavjem. Tako se bo na področju obraza zadrževalo manj tekočine in vaš pogled bo zjutraj lepši. Pomaga tudi spanje na hrbtu.

Kumarice in čaj: Na oči položite ohlajene rezine kumare ali ohlajene čajne vrečke pravega čaja. Kumarice so znane po svojih pozitivnih učinkih na podočnjake, saj navlažijo kožo, ji zagotovijo vitamine in minerale ter spodbudijo pretok tekočin v koži na področju oči, tanin v pravih čajih pa zaradi spodbujanja prekrvavitve zmanjša zabuhlost in prepreči obarvanost kože pod očmi.

Obkladki kamilice, mrzla žlica: Pomagajte si s hladnimi obkladki. Lahko bo zadostovalo že umivanje z mrzlo vodo, če to ne bo zaleglo, zjutraj uporabite mrzle kamilične obkladke. Star in že dobro poznan recept proti podočnjakom je tudi v hladilniku ohlajena žlica, ki jo za nekaj minut položite na predel okoli oči.

Zdrava prehrana in manj soli: Jejte veliko sadja in zelenjave, sploh zelja, špinače in druge zelene listnate zelenjave. Vsak dan si privoščite dve skodelici izbrane, tej dodajte peščico mandljeva ali orehov in zmanjšajte vnos soli.

Vitamin K: Pomagajte si z kremami, ki vsebujejo vitamin K ali na nežno kožo okoli oči nanesite mandljevo olje. Ob tem ne pozabite, da je lepi koži prijazen tudi vitamin C. Ne samo v obliki prehrane, temveč tudi kot sestavina negovalnih in vlažilnih krem.

Telovadba, stres, voda: Primerna telesna aktivnost in zmanjšanje stresa še vedno sodita med najboljši orožji za odpravljanje podočnjakov Kajti manj stresen dan obljublja boljši spanec, boljši spanec pa manjše podočnjake. Ob tem bodite pozorni na zadostno količino zaužite tekočine. Dehidracija se namreč najprej pokaže na obrazu, natančneje s podočnjaki.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Pet presenetljivih učinkov prehoda na zimski čas (in kako vpliv premikanja ure zmanjšati) ali pa 7 načinov, kako ohraniti zdravje oči, če cel dan sedite za računalnikom

Priporočamo tudi: Ste sladkosnedi? Tako se boste uprli prenajedanju s sladkorjem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)