11 stvari, ki jih dermatologi počnejo pozimi (in bi jih morali tudi vi)

Dermatologi dobro poznajo potrebe kože in zato nego primerno prilagodijo letnemu času.

15.12.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

11 stvari, ki jih dermatologi počnejo pozimi (in bi jih morali tudi vi)

Mrzle zimske temperature, ledeni vetrovi in suh zrak v ogrevanih prostorih so le nekateri dejavniki, ki pozimi prav nič ne prijajo koži. Zato jo je dobro pred njimi zavarovati. Tako kot to počnejo dermatologi, ki nego polti primerno prilagodijo letnemu času. Kako in zakaj jih je pametno posnemati, navaja Reader’s Digest.

Izberejo primerno čistilno sredstvo

"Zima ni čas za protibakterijska in dišeča mila ter druga čistilna sredstva, ki znatno izsušijo polt. Primernejše so miceralne vode ali čistilna mleka na naravni osnovi," je povedala Christine Choi Kim, dermatologinja iz Santa Monice.

Prhajo se hitro in z mlačno vodo

"Mamljivo je dolgo stati pod vročo prho, vendar ta koži res ne koristi," opozarja dermatolog Nazanin Saedi iz Philadelphije in dodaja: "Mnogo primernejša je kratka prha, ki traja od pet do deset minut z mlačno vodo, saj veliko manjši meri s povrhnjice spira naravne maščobe."

Izbirajo primerne vlažilne kreme

"Vlažilna sredstva, ki jih uporabljate v vročih poletnih dneh, pozimi ne bodo dosegla pravega namena. Boljše kot losjoni, so kreme za telo. Bodite pozorni na njihovo sestavo in naj vsebujejo hialuronsko kislino ter glicerin," svetuje Kimova

Redno vlažijo kožo

Obvezno dvakrat na dan: zjutraj in zvečer. Primerno in dosledno vlaženje je zlasti pomembno pri ekcemih.

Vlažijo pravi čas

Več študij je pokazalo, da je pri vlaženju pomemben pravi čas. "Kar pomeni nanos kreme takoj po kopeli, prhi ali umivanju obraza, ko je polt še nekoliko vlažna. Koža namreč tedaj najlažje posrka aktivne sestavine in dlje ohranja vlago," izpostavlja dermatolog Joshua Zeichner.

Previdni so s pilingi

Pretiravanje s pilingi povzroča več škode kot koristi. Vsakodnevni piling je nepriporočljiv v vseh delih leta, zlasti pa pozimi. "Enkrat tedensko je povsem dovolj, da bi preprečili pretirano izsušitev kože ter draženje, pa jo pred postopkom dodobra očistite z vlažilnim čistilom," svetuje Zeichner.

Vsak dan se zaščitijo pred soncem

"Tudi pozimi ne pozabite na zaščito pred sončnimi žarki. Škodljivi ultravijolični žarki so prisotni vse leto, polt pred njim zaščitite tudi med vragolijami na snegu ali na zimskem sprehodu,"navaja Kimova.

Skrbijo za mehke poljube

"Z nanosom balzama se na zdravih ustnicah tvori zaščitni filter, ki jih varuje pred zunanjimi vplivi. To je preprost korak, ki ustnice ščiti pred pretirano izsušitvijo in poškodbami. Prav tako ustnic ne oblizujte, saj močni encimi iz sline škodujejo njihovi nežni površini," opozarja dermatologinja Jessica Weiser iz New Yorka.

Kožo zaščitijo pred grobimi tkaninami

"Volnen pulover prijetno greje, a do kože ni najbolj prijazen, zlasti ne do preobčutljive," pravi dermatolog David Bank iz New Yorka. Da bi polt pred volno in drugimi grobimi materiali zavarovali, pod debela oblačila vedno oblecite tanko bombažno majico.

Pozorni so na prehrano

Omega tri maščobne kisline so nepogrešljive za lepo in zdravo kožo, zato teh ne sme manjkati na jedilniku v nobenem letnem času, zlasti ne pozimi. Mastne ribe so torej tudi z vidika lepe in zdrave kože pozimi obvezna sestavina jedilnika.

Skrbijo za primerno vlago

V notranjih prostorih. Z vlažilniki zraka omilijo posledice ogrevanja, med katere sodi suh zrak. "Primerna zračna vlaga je nepogrešljiva v preprečevanju suhe in razpokane kože," zadnjo postavko niza Bank.

Preberite še: Lepa koža tudi pod masko

Morda vas zanima tudi: Najboljši način za zdravljenje razpokanih ustnic


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)