Kako rešiti posel: Med obupom in idejami z Alenko Košir, Martino Borščak, Urško Centa in drugimi

S podjetniki, umetniki in ustvarjalci o tem, kako se bodo soočili s posledicami koronavirusa.

2.4.2020 ob 5:50 | Foto: Tomaž Mihelič (revija Suzy)

Kako rešiti posel: Med obupom in idejami z Alenko Košir, Martino Borščak, Urško Centa in drugimi

Mnogo kulturnikov, umetnikov in samostojnih podjetnikov se je v tem ustavljenem času znašlo na robu preživetja. A tisti pravi, trdoživi in ustvarjalni so že našli načine, kako kljub izolaciji le ostati aktiven in družaben. Izbrskali smo nekaj najbolj iznajdljivih in ugotovili, da je od obupa do rešitve le en korak.

»Prepričana sem, da smo šele pred začetkom večjih težav in da nas čaka še veliko prilagajanja. Za marsikoga bodo to zahtevne preizkušnje, ampak jaz na vse skupaj gledam kot na nekakšno darilo, ki nam ponuja novo priložnost in čas, da se začnemo bolj posvečati sebi,« pravi vsestransko aktivna Alenka Košir, ki že leta navdušuje s svojo vadbo. »Kljub izolaciji nisem sama, saj imam srečo, da je naša družina velika. Zasledila sem zapis, ki pravi, če ne moreš iti ven pojdi noter, vase. Zdaj je pravi trenutek, da v sebi počistimo vso čustveno navlako.«

Tudi na poslovnem področju se je hitro znašla, saj ima rada izzive. »Tehnologijo sem izkoristila sebi v prid, našla sem aplikacijo, prek katere se povežemo v živo na svojih domovih in trikrat na teden opravimo vodene vadbe. Vedno sem se otepala tega pristopa, saj mi veliko pomeni neposredni stik z vadečimi. Le tako lahko osebo popravljam, se je dotaknem, ji pokažem določene gibe. Pri online vadbah pa moramo znati trenerji zelo dobro opisati navodila ter pokazati gibe,« je dosledna in brez zadržkov priznava: »Vesela sem, da je bila to zame nekakšna brca v rit, ker sem se zelo izogibala takšnega načina, ki se je zdaj izkazal za dobrega. Ogromno mojih sledilk je razpršenih po Sloveniji in že po nekaj treningih so izrazile navdušenje, da jim je tehnologijo omogočila vadbe z mano,« še pove in nas povabi, naj se ji pridružimo.

Po jezi je prišla klofuta

Prikupna vizažistka in lastnica kozmetičnega salona Šminkarnica Martina Borščak, ki masira s kristali in s pojočimi posodami, je nastalo situacijo sprejemala postopno. »Dovolim si kreirati in biti priklopljena na svojo izvorno energijo. S strankami smo ustvarile nekakšno sestrstvo, vsak dan si izkazujemo ljubezen in spoštovanje, kar me je ne nazadnje tudi postavilo na noge. Najprej sem vse skupaj malce prezirala in ljudje, ki so mrzlično kupovali maske, so se mi zdeli trapasti,« nam pripoveduje Martina. 

Četrti dan sem se zbudila in se lopnila po glavi. Nisem edina, gre za kolektivni problem!

»Jezila sem se, saj so naenkrat podražili razkužila za roke, ki jih redno kupujem za svoje delo, težko je bilo dobiti rokavice. Po pogovoru s prijateljem sem se odločila, da salon zaprem. Prvi teden sem bila besna na človeštvo, nato na politiko, pa na nenadne nizke temperature in veter. Padla sem v depresijo, samo jedla sem, jokala in spala. Tri dni nisem vstala iz postelje. Spraševala sem se, kdo sploh sem brez svojega dela in srčnih ljudi, ki se jim tako rada posvečam. Niti rož nisem več mogla zalivati, kristale pa sem pokrila z veliko ruto, da jih nisem videla. Četrti dan sem se zbudila in se lopnila po glavi. Nisem edina, gre za kolektivni problem! Ljubezen še vedno imam, stranke in sledilke me pogrešajo in ostajajo, Šminkarnica ni propadla, zato sem morala ozavestiti, da je potrebna sprememba. Svojo dejavnost moram iz realnega sveta prenesti v virtualnega. Našla sem način, da po skypu svetujem o pravilni negi kože doma s kozmetiko, ki jo stranka že ima. To pomeni, da mi pokažejo svoje izdelke, jaz pa jim povem, da morajo v primeru, da uporabljajo salicilno kislino in če jim izbruhnejo mozolji, vsaj trikrat na teden na mesto, ki se prečiščuje, nanesti glino,« nas pouči s primerom.

»Tako z delom od doma nadomestim stik s strankami in jim lahko pomagam, hkrati pa drugim ponudim primer, kako se je mogoče reorganizirati, ne posegati po prihrankih ter zaslužiti za najemnino poslovnih prostorov in stroškov,« odgovorno pove.

Martina v svoji Šminkarnici

Prebujena bojevitost

»Današnji izkrivljeni, v svoji resnosti na videzno neresnični časi nas nedvomno peljejo v nov svet, v katerem bo marsikaj zelo drugače,« se v nastalo situacijo poglobi mojstrica flamenka Urška Centa. »Umetniki, ustvarjalci in s tem tudi plesalci smo tako še bolj angažirani, da vse na novo pretehtamo in svoje delo zastavimo drugače. Karantena je mnogim med nami popolnoma odvzela dohodke in ogrozila naš temeljni obstoj, a po drugi strani je vsaj pri meni vzbudila novo vrsto bojevitosti. Kdor se preda, ta izgubi, zato je treba še naprej brcati in najti način, da nadaljuješ to, kar te osmišlja in veseli. Zdaj je čas za snovanje novih ustvarjalnih idej, zato v osami svojega doma berem, pišem, se izobražujem in pripravljam na prihodnje projekte. Zdaj je tudi čas za usvajanje novega znanja, saj imam na svojem spisku želja cel kup stvari, ki se mi jih zaradi divjega tempa življenja v zadnjih letih ni uspelo lotiti. Tako pojem, raziskujem nove ritme in tolčem po bobnih, ponavljam ruščino, utrjujem španščino,« je polno angažirana in pripravljena na podvige, četudi za marsikoga situacija ni ravno navdihujoča.

Pojem, raziskujem nove ritme in tolčem po bobnih, ponavljam ruščino, utrjujem španščino.

Še naprej celo poučuje flamenko. »Nadaljevati poskušam svoje redne tečaje in s skupino mi je uspelo vzpostaviti ure po skypu, kar na moje presenečenje teče prav dobro. Med njimi se tudi malce pogovorimo, nasmejemo in spodbujamo, za kar sem jim zelo hvaležna. Ne nazadnje so mi vzbudile občutek, da se marsikaj da in je dejansko vse mogoče. Tako sem enkrat na teden vzpostavila še online delavnice flamenka, ki se jim lahko pridruži vsak. Ples je življenje in življenje vedno najde svojo pot.«

Urška Centa

Olimpijska joga

Tudi naša vrhunska atletinja se je prilagodila danim razmeram. Z atletskih stez in izvajanja aktivnosti v naravi se je preselila na splet. »Z največjo predanostjo že leta delim znanje joge in meditacije svojim skupinam. Zaradi trenutnega stanja po Sloveniji in svetu odpiram prvi program spletne vadbe olimpijske joge z Brigito Langerholc. V vadbi, ki bo potekala dvakrat na teden za zaprto skupino na facebooku, bodo lahko sledilci že zjutraj napolnili telo s svežo energijo. S preprostimi, sproščujočimi in pripravljalnimi telesnimi položaji oziroma asanami se bodo lahko ponovno povezali s sabo, svojim telesom in z notranjostjo. Vse to pomaga pri poglobljenih zaznavah, osredotočenju uma in ozaveščanju o boljši drži, kar posledično korenito odpravlja bolečine v križu, ramah in rokah. Dotaknili se bomo tudi različnih dihalnih tehnik in meditacij, ki bodo vplivale na sproščanje mišic in živčnega sistema.«

Njen namen je, da bi se po vadbi z njo počutili sveže, regenerirane, spočite in napolnjene z energijo. Z njo se boste lahko družili ob torkih in četrtkih.

Brigita Langerholc Foto: Jure Eržen/Delo

Ni predaje!

Tudi borilnih veščin se je mogoče naučiti na daljavo. Za to je poskrbel Tomaž Barada, podpredsednik OKS, predsednik Športne zveze Maribor in nepremagljivi superšampion v tekvondoju ter kikboksu. »V nasprotju s filozofijo svojih disciplin bi bil, če se ne bi z vso odgovornostjo in vnemo uprl pesimizmu ter melanholiji v teh sicer nehvaležnih okoliščinah. Ampak v bitkah ne zmagamo z vdajanjem v usodo in prepričan sem, da bomo iz te situacije prišli še močnejši. Zato organiziram vsakodnevne brezplačne treninge iz svoje telovadnice. Ob 18. uri se na družabnih omrežjih dobimo vsi, tako začetniki kot šampioni. Svoje zveste stranke vendarle moram ohranjati pri kondiciji, hkrati pa z videoposnetki nagovarjam vse druge, da se z mano vsaj pol ure temeljito razgibajo. Tako se bodo lažje spopadali z izzivi, ki nam jih v tem trenutku zagotovo ne primanjkuje.«

Tomaž Barada

Priporočamo tudi - Mama prvošolke: Iščem možnosti za pobeg, a jih ni

Preberite še - Slovenka v Španiji: Upam, da v Sloveniji ne pride tako daleč

Morda vas zanima tudi - Koristni nasveti za vse tiste, ki prvič delate od doma


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)