Kako lahko nelagodje in zadrega pomagata do poslovnega uspeha

Čeprav na nelagodje in zadrego večina gleda kot na nekaj slabega, lahko vidika kariere predstavlja super moč.

2.10.2023 ob 1:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako lahko nelagodje in zadrega pomagata do poslovnega uspeha

Zadrega, nelagodje in negotovost so del življenja. Tudi kar zadeva dela in kariere. Čeprav jih večina dojema kot nekaj negativnega in slabega, so prav te lastnosti lahko ključ do poslovnega uspeha. Tako vsaj meni Henna Pryor, avtorica dela Dobra negotovost: kako z njo postati pogumnejši. (Good Awkward: How to Embrace the Embarrassing and Celebrate the Cringe to Become The Bravest You)

"Ko na negotovost gledamo kot na pomanjkljivost ali šibkost se nam zdi, da gre za nekaj, kar je treba premagati in odpraviti. Razmišljamo nekako tako: "Če mi je na delu še vedno nelagodno in neprijetno to pomeni, da mi manjka samozavesti."

Pa vendar je treba vedeti nekaj: nelagodje je povsem univerzalno čustvo, nekaj, čemur se pri poklicni rasti ni mogoče izogniti in ne predstavlja nujno ovire na poti do uspeha. S tem ko drugim pokažemo, da nam ni prijetno, da smo v zadregi ali v nelagodju, namreč pokažemo človeški obraz."

Kot rečeno, gre za univerzalno čustvo, zaradi katerega nas drugi, zlasti podrejeni, lažje sprejmejo in zato upoštevajo. 

Tudi osebam, ki jih cenite in so vam za zgled, je včasih nelagodno in neprijetno

"Še tako močne osebe, za katere se zdi, da so polne samozavesti in sto odstotno zaupajo vase, se znajdejo v situacijah, ko jim je neprijetno ali so v zadregi.

Uspešni te občutke sprejmejo, se na njihov račun šalijo ali jih izrazijo drugače, vsekakor pa jih ne utišajo in zanikajo. Za razliko od manj samozavestnih, ki skušajo pobegniti pred njimi, kar se na dolgi rok ne obrestuje," je prepričana Pryorjeva.

 

Še druga mnenja

Tudi študije kažejo, da s sprejemanjem in izražanjem zadrege v očeh drugih delujemo vredni zaupanja, skrbni in kooperativni. Z drugimi besedami: negotovost je prepoznana kot trud in nagrajena z večjo željo po sodelovanju s tistim, ki jo odkrito izraža.

Raziskava, ki je bila objavljena v spletni izdaji publikacije Journal of Personality and Social Psychology je pokazala, da so opazovalci osebe, ki so pokazale nelagodje in zadrego, dojemali kot bolj vredne zaupanja od oseb, ki so te občutke skrivale. Prav zato so bili s prvimi pripravljeni tvoriti globlje odnose, tako poslovne kot osebne.

V drugi študiji so sodelujoči opazovali fotografije oseb z različnimi obraznimi izrazi in kot tiste, ki bi jih najraje imeli za prijatelje, izbrali posameznike, ki so na fotografiji izražali rahlo zadrego.

Osebe, ki zadrege ne skušajo skriti, so v očeh drugih deležne večjega zaupanja.

Njen avtor Matthew Feinberg je za Science Daily takole komentiral rezultate: "Zmerna stopnja negotovosti je v bistvu vrlina. Naši rezultati so pokazali, da je nekaj dobrega in ne nekaj, proti čemur bi se morali bojevati."

Psihologinja Lauren Appio se strinja, da je lahko negotovost na kratek rok sicer res neprijetna, a je na dolgega zagotovo sproščujoča.

Ne glede na to, kaj je njen vir in ali je izražena z besedami ali le gestami, po njeni zaslugi izpademo človeški, družbeno zavestni, drugim dajemo vtis, da nam ni vseeno in da se zavedamo svojih občutkov, kar so tudi znotraj kolektiva pozitivne lastnosti.

Zadrege in nelagodja se torej ne bi smeli sramovati, temveč nanju gledati kot na nekaj pozitivnega.

Skratka neprijetna srečanja in zadrega naj ne bodo razlog za strah in nizko samozavest, temveč nanje glejte kot na nekaj pozitivnega, delovne odnose pa po zaslugi nelagodja pa lahko okrepite še na druge načine:

Definirajte svoja čustva

"Morda vas ne obdaja nelagodje, temveč ste le transparentni in iskreni. Morda ste uvidevna oseba in potrebujete nekaj časa, da oblikujete svoje ideje, preden jih delite z drugimi in tako predstavite jasnejšo sliko svojih zamisli. Vse to so pozitivne kvalitete," je prepričana Pryorjeva, ki nadaljuje:

"Ko boste prepoznali te kvalitete kot darilo, boste energijo lažje usmerili v svoje delo in kariero, saj ne boste imeli vedno občutka, da morate pri sebi nekaj spremeniti."

Na zadrego glejte kot na vrlino in ne kot na hibo.

Vedite, da niste sami

"Vsak, naj deluje še tako močno in samozavestno, je kdaj v zadregi in mu je neprijetno. Te lastnosti ne pomenijo nič drugega kot to, da ste človek s povsem človeškimi lastnostmi in še zdaleč niste edini," zaključuje Henna Pryor, ki na zadrego ne gleda kot na šibkost, temveč kot na nekaj, kar prinaša korist tudi v poslovnem svetu.

Povzeto po portalu Huffpost.com

Preberite še: 6 jasnih znakov, da ste zelo karizmatična oseba

Morda vas zanima tudi: Saša Einsiedler: Še enega takšnega brodoloma ne bi preživela


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)