Je res mogoče s predahom rešiti dolgo zvezo? (odgovarja strokovnjakinja)

Vsak par se z izzivi, ki jih prinaša večletna zveza, sooča po svoje, nekateri se denimo odločijo za predah, ki pa nastavlja številne pasti.

13.11.2019 ob 12:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Je res mogoče s predahom rešiti dolgo zvezo? (odgovarja strokovnjakinja)

Ljudje se spreminjajo. Okoliščine se spreminjajo. Vsako življenje in razmerje se sooča s spremembami. Te so neizogibne, tako kot izzivi in prilagajanje, ki jih prinašajo ter s katerimi se vsak par sooča na svoj način.

Zgodi se, da se prav zaradi vsega, kar življenje v dvoje prinaša, odnos znajde v slepi ulici. Pojavita se dvom in negotovost v zvezi, razmerje ne prinaša več veselja, temveč postane breme in kot eno od možnih poti iz te zagate partnerja neredko izbereta predah, premor ali pavzo.

Vseeno je, kako poimenujeta trenutni odmik en od drugega, dejstvo je, da se ob njem pojavi vprašanje: res lahko pomaga odnos postaviti nazaj na pravo pot? Odgovor nanj za Your Tango ponuja strokovnjakinja za razmerja, Debby Gullery

Ne najboljša ideja

"Ko pari k meni pridejo po nasvet, ali je dobro vzeti predah ali ne, jim vedno povem: bodite previdni," navaja Debbie. Kajti, kot dodaja, čeprav se zdi ideja na prvi pogled odlična in najlažja pot iz zagate, je v resnici le redko takšna, saj v veliko primerih prav predah zvezo pahne v še globlji prepad. Zakaj?

Čustva bodo zbledela: Kadar partnerja nista drug ob drugem, čustvena povezava kaj hitro lahko izgine. Zlasti, če je med njima veliko nerešenih zamer in prisotne jeze. Kajti rek, daleč od oči, daleč od srca, ni iz trte zvit.

Ne bosta se trudila zvezi v prid: V razmerje je treba stalno vlagati. Kadar je par razdvojen, je njun odnos v drugem planu, zato nanj lahko nekoliko pozabita, predvsem pa vanj ne vlagata primernega truda in energije, da bi obstal.

Ločitev prinese olajšanje: Olajšanje, ki nastopi takrat, ko se partnerja drug od drugega fizično ločita, lahko premami v tolikšni meri, da ne občutita več potrebe in želje, da bi se trudila za odnos.

Prav zato je tedaj, ko dvema v razmerju pride na misel začasna ločitev, treba dobro pretehtati njene pluse in minuse. V kolikor vendarle prevladajo prvi, pa v povezavi s predahom upoštevati nekaj obveznih pravil. Strokovnjakinja kot prvo navaja, da si morata zastaviti vprašanje: Kaj s predahom sploh hočeva doseči? In če nanj ne moreta podati jasnega, nedvoumnega in konkternega odgovora, idejo zanj, če želita ohraniti zvezo, opustita.

Če pa je obema jasno, kakšen naj bi bil njegov izzid, postavita temeljna pravila in se držita napotkov.

 

Poskrbita, da si tega res oba želita

Uspeh tega koraka je v prvi vrsti pogojen s tem, da je iskrena želja obeh partnerjev. Kajti če se z njim strinjata oba, je lažje slediti cilju, ki je ohranitev zveze.

Če je želja po predahu prisotna zgolj pri enem in ga celo skuša izsiliti, drugi pa se le podredi želji ali pritisku je povsem jasno, da oseba, ki ga predlaga, ni več predana zvezi.

Določita osnovno strukturo predaha

Če živita skupaj: kdo se bo začasno odselil, kako bo s plačevanjem računov, s skrbjo za dom. Takšna in podobna pravila morata postaviti preden storita odločilni korak.

Določita natančen časovni okvir

Kdaj bi se predah začel in kako dolgo naj bi trajal. Nikoli se glede tega ne prepuščajta toku življenja.

Določita pravila komuniciranja

Ta morajo biti obema jasna in sprejemljiva. Bosta med predahom komunicirala, v katerih priložnostih je primerno vzpostaviti komunikacijo, kako pogosto bosta v stikih ...

Če imata otroke: kako bosta poskrbela za njihove potrebe?

V kolikor sta starša je neizogibno upoštevati dejstvo, da morata za otroke skrbeti oba. Njihova čustvena in materialna varnost sta na prvem mestu.

Določita jasna paravila, kaj je med predahom dovoljeno in kaj ni

Zlasti z vidika sestajanja z drugimi. V kolikor glede tega ne bosta jasna in dosledna, stopata na pot pogube.

 

Določita, čemu bosta med predahom posvetila največ časa

Kar pomeni, da si pred njim zastavita cilje, ki jih bosta med odmikom vsaj skušala doseči: je to osebnostna rast, reševanje lastnih stisk, več druženja z družino, prijatelji … ne glede na to, kaj bo vajina prioriteta, treba jo je pojasniti in ji slediti.

Predah je zapleten ter prinaša nemalo pasti, zato je vzajemen trud za rešitev zveze po mnenju strokovnjakinje nedvomno boljša pot. A v določenih primerih je lahko koristen.

Denimo, v kolikor je bila v razmerju prisotna zloraba ali poskus zlorabe, je en od partnerjev (ali oba) depresiven ali gre za premagovanje zasvojenosti. V teh primerih imata partnerja nedvomno več možnosti, če vsak zase poišče primerno pomoč. A kot še dodaja terapevtka, tudi tedaj je treba postaviti pravila, ki govorijo odnosu v prid.

Preberite še: Z dragim sva storila to in tako izboljšala najino spolno življenje (resnična izpoved)

Morda vas zanima tudi: 16 dokazov, da ste v nesrečni zvezi (niza jih zakonska terapevtka)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)