Sedem ljudi, ki jih boste v življenju izgubili

Prijatelj, ki vas je razočaral ali tisti, ki ste ga razočarali vi. Pa tudi takšen, s katerim, se ne smete spustiti v prijateljstvo.

20.3.2018 ob 8:50

ts1.jpg

Avtorica knjig Devotion in Still Writing  Dani Shapiro, je v Huffington postu predstavila sedem tipov ljudi, ki vas bodo zapustili ali jih morate zapustiti in podala nasvete, kako se s temi izgubami soočiti s pogumom in empatijo.

1. Prijatelj, ki vas je razočaral

Prav vsak izmed nas ima med prijatelji gotovo vsaj enega takšnega. Dani je opisala, kako je pred 15. leti na obisk povabila prijateljico Helen, ki je s seboj pripeljala žensko, ki je Dani ni poznala. To se je dogajalo ravno v času, ko je bil njen malček v obdobju trme, ko se je metal po tleh in kričal na vse grlo. Ker je bil deček kot dojenček zelo bolan in na robu preživetja, je Dani takšno vedenje prenašala pogumno in z veliko empatije. V trenutku, ko je objela svojega kričečega malčka, je v ogledalu ujela, kako je neznanka vprašala Helen, koliko je otrok star. Helen ji je odgovorila, da dve leti, zavila z očmi in stresla z glavo. »To je bilo zame grozno. Občutek, da me obsoja in ne premore kančka empatije,« je zapisala in povedala, da je kasneje prijateljici povedala, kaj je videla. Ta se je sicer opravičila, a med njima ni bilo nikoli več, tako kot je bilo. »Helen je bila del mojega učnega procesa, s katerim sem se naučila, koga spustim v svoj ožji krog,« je dodala Dani.

2. Prijatelj, ki ste ga vi razočarali

Tudi takšnega ima skoraj vsak izmed nas. Za Dani je bila to prijateljica Sarah, ki jo je spoznala v času študija. V trenutku sta ujeli, povezali, med njima je bila neke vrste sestrska vez, za katero sta bili prepričani, da bo ostala trdna tudi po študiju. A stvari so šle v drugo smer. Ko se je Sarah preselila nazaj domov, se poročila in dobila otroka, je Dani nehala odgovarjati na njene klice. »Zdelo se je, da imava vedno manj skupnih točk. Bila sem premlada, da bi razumela, da smo kot kače, ki menjajo svojo kožo in da je tisto, kar smo nekoč bili vedno v nas. Nisem razumela vseh aspektov prijateljstva in tega, da je prijateljstvo več kot le deljenje soseske, kariere, otrokove šole ali življenjske poti. S Sarah sva bili povezani na drugačni ravni in spoznanje, da starosti najverjetneje ne bova preživeli v istem domu za upokojence, me žalosti. Polomila sem ga.«

3. Tisti, o katerem včasih sanjarite

Za trenutek zaprite oči in pomislite nanj. Morda ste poročeni. Morda je poročen on. Ali pa kar oba. Veliko si delita in imata mnogo skupnih točk. V mislih ste si gotovo večkrat predstavljali, kako bi bilo, če bi bili z njim, a nočete uničiti svojega ali njegovega življenja. Vaše paralelno življenje z njim je le plod vaše domišljije, morda tudi njegove. Ker se zavedate, da bi bilo nevarno, če bi ga spustili preblizu, ga držite na varni razdalji. Takšne osebe se morate znebiti in odpreti oči, pravi Dani.

4. Tisti, čigar smrt je prišla nepričakovano

Življenje je lahko včasih kruto. Rojstvo, življenje in smrt. Tak je naravni red in vsi se zavedamo, da bodo na koncu vsi umrli. A nihče ne pričakuje, da nas bo smrt nekoga doletela v mladosti. Dani je očeta izgubila že zelo mlada, v prometni nesreči. Nenadne izgube nas šokirajo in živijo v nas. Kako hudo je, vedo tisti, ki so že koga izgubili. Dani je zapisala, da je vse življenje živela z mislijo, da mora izpolniti očetova pričakovanja, da bi bil ponosen nanjo.

ThinkstockPhotos-879632270.jpg

5. Smrt, ki jo pričakujete

Ko je Dani umrla mama, je bila že odrasla. »Umirala je počasi. Smrt smo pričakovali, a to ne pomeni, da je bilo kaj lažje. V takšnih primerih se izguba prične že dosti prej, saj si začnemo predstavljati, kakšno bo življenje brez njih. Žalujemo še preden odidejo. Držimo jih za roke, jim skušamo blažiti bolečino in se soočamo s svojo nemočjo,« pove Dani.

6. Terapevt, mentor ali guru, ki ste ga prerasli


Nekateri odnosi imajo že sami po sebi določen rok trajanja. Tako je tudi s terapevti, mentorji ali guruji. Vez, ki jo imamo z njimi lahko s časom postane tako močna, da prerase v prijateljstvo, ki pa je žal enostransko. Ko pride do tega je potrebno zbrati moč in presekati dinamiko prejšnjega odnosa. Konec koncev je bil namen tega odnosa osebnostna rast.

7. Osebo, katera ste želeli postati

Dani si je kot otrok v glavi zamislila, da bo igralka. Živela bi v New Yorku, imela razkošno stanovanje, pet ali šest otrok in uživala v sofisticiranem načinu življenja. A njeno življenje je danes povsem drugačno. Živi v predmestju, je poročena, ima enega otroka, z možem pa oba trdo delata. Življenje, ki si ga je zgradila ji je danes všeč. Zato, da je začela v njem uživati, pa se je morala osvoboditi osebe in življenja, ki si ga je ustvarila v svoji glavi.

»Ljubiti in resnično živeti pomeni, da ste pripravljeni izgubiti ljudi, stvari, sanje in kraje, ki nam ne prinašajo nič dobrega. Vsakič, ko nekaj izgubimo, tudi nekaj pridobimo. Morda ni to, kar smo si zamišljali. A je naše,« še doda.

Avtorica: P. Pa. 
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)