Ob kateri uri zaspati? Izračun, ki vas pripelje do boljšega spanca

Če se redno zbujate utrujeni in ne morete brez popoldanskega spanca, se držite preprostega izračuna.

3.6.2018 ob 5:40

spanje_zenska_spi.jpg

Spalne navade se razlikujejo od posameznika do posameznika, a večina zdravih odraslih potrebuje sedem ur in pol do devet ur spanca na noč za čim boljše delovanje in spopadanje s stresom. Otroci in najstniki potrebujejo še več ur.

Morda menite, da vam ne primanjkuje spanca, a če lahko na spodnje trditve le prikimavate, ste žal med tistimi, ki nimajo dobro urejenega spalnega urnika:

  • Potrebujete budilko, da se lahko zbudite ob pravem času.
  • Zanašate se na gumb za dremež.
  • Vsako jutro zelo težko vstanete iz postelje.
  • Popoldne se počutite omotično in brez energije.
  • Med sestanki in vožnjo postanete zaspani.
  • Po službi morate zadremati.
  • Zvečer zaspite pred televizijo.
  • Ob vikendih imate stalno potrebo po spanju.
  • Zvečer v postelji zaspite v roku petih minut.

Da bi uredili svoj spanec in se zbujali spočiti, polni energije in zagona, si od zdaj naprej budilko nastavite s pomočjo spalnih ciklov.

En spalni cikel traja približno 90 minut. Če morate denimo vstati ob 5.30, je najbolje, če večer prej zaspite ob 10.00, 11.30 ali celo ob 1.00!

Če boste prekinjali spalne cikle, se boste lahko počutili nejevoljno in nespočito, če pa boste upoštevali mejo ciklov (90 minut), boste sveži in bolj zagnani.

Primer: če boste zaspali ob 22. uri in se zbudili ob 5.30, namesto ob 6.00 ali 6.30, se boste zbudili bolj sveži kot še z dodatnimi 30 ali 60 minutami spanca, saj se boste zbudili na koncu spalnega cikla, ko so možgani in telo že v nizkem startu za prebujanje.

A pozor! Povprečni človek potrebuje približno 14 minut, da odjadra v spanec, zato to upoštevajte pri načrtovanju spanca. Če želite torej zaspati ob 22. uri, morate biti ob 21.45 že v postelji, z ugasnjenimi lučmi, televizijo in računalnikom ali tablico.

Pri računanju ure, ko je priporočljivo zaspati, vam lahko pomaga ta spletna stran. V zgornje okvirčke vpišite uro, ko morate vstati in dobili boste informacijo, kdaj je najbolje zaspati. Od danih možnosti si izberite tisto, ki vam najbolje ustreza.

Avtorica: B. G.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)