Kako uravnotežiti službo in osebno življenje

Najti ravnotežje med kariero in zasebnostjo je lahko pravi izziv.

18.2.2016 ob 2:00

shutterstock_192991700.jpg

Če ste med tistimi srečnicami, ki uživajo v svojem delu in se ne morejo ter nočejo ločiti od njega, lahko zasebno življenje precej trpi. Enako težavo imajo tudi tiste, ki sicer ne počnejo tega, kar bi najraje, a dihajo za službo in ji posvetijo tudi svoje zasebne trenutke.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Čeprav so ženske bitja, ki obvladajo "multitasking", lahko tudi one pregorijo, podležejo pritisku in stresu. Zato je zelo pomembno najti ravnovesje med službo in zasebnim življenjem. Naučite se potegniti črto in se držati pravil, ki ločujejo posel od užitka.

Pozabite na službeno e-pošto. V trenutku, ko zapustite delovno mesto, odmislite službena e-sporočila, razen, če pričakujete nekaj res nujnega. Prenehajte preverjati svoj mobilnik in celo utišajte zvok za e-pošto. Tako boste bolj v stiku z domačimi in celo sami s sabo. Delo bo počakalo do naslednjega jutra, s tem pa tudi stres.

Omejite pogovore o službi s svojim partnerjem. S partnerjem si določita časovno omejitev pogovorov o službi. Namen vajinega razmerja sta vidva, povezanost med vama, ljubezen in naklonjenost. V razmerju ni prostora za stalno razglabljanje o karieri, vse naj ima zdravo mero. Vaš partner ni vaš terapevt, ki vas mora poslušati ne glede na vse, prav tako ni vaš sodelavec. Razen, če seveda je, a potem je to še razlog več, da dela ne nosita domov.

Za prosti čas naredite posebne načrte. Ljudje, ki so predani svojemu delu, težje razmišljajo o tem, kako bodo izkoristili svoj prosti čas, razen za službene zadeve. Zato razmislite o stvareh, ki vas osrečujejo in jih počnete z veseljem (odmislite službo). Raziščite nove hobije, naučite se novih veščin, organizirajte večer družabnih iger za svoje prijatelje, ... Načrtujte izlet v naravno, obisk tečaja joge ali wellnessa.

Če se boste dosledno držali teh pravil, bo vaše psihično počutje kmalu precej boljše, posledično pa boste tudi v službi učinkovitejši.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)