Kaj je Vero in s čim lahko izrine Instagram in Facebook?

Ste že slišali za Vero? Kot kaže, bomo o tem novem družbenem omrežju slišali še veliko, saj je ravno ta konec tedna poskrbel za novo virtualno evforijo.

27.2.2018 ob 7:35

micnavero.JPG

Če ste ta konec tedna na Instagramu spremljali svoje najljubše (ne)vplivneže, ste zagotovo naleteli na do zdaj še neznano ime – VERO. Kdo ali kaj za vraga je Vero, se vprašate? 

To je novo družbeno omrežje, ki bo po napovedih z vodilnih mest najbolj priljubljenih daleč naokoli izrinilo Instagram in Facebook. V zadnjih desetih letih smo videli že kar nekaj poskusov osvajanja vrhov vodilnih. Nekaj časa se je na primer trudil Vine, a mu ni uspelo, medtem ko se Google+ sploh nikoli ni zares prijel. Takšnih, ki bi preživeli ob Facebooku, Instagramu, Twitterju in Snapchatu, enostavno ni. A Vero napoveduje, da bo več kot vsi našteti.

To novo družbeno omrežje so nekateri že okronali za "novi Instagram" in čeprav v resnici sploh ni čisto novo, pa je zadnjih nekaj dni poželo pravi val zanimanja po vsem svetu – pa tudi večkrat klonilo pod njegovo težo, saj je velik obisk prinesel tudi nekaj tehničnih zapletov.

Napovedal vojno zoprnim algoritmom in prisluškovalskim oglasom

Zadnje čase veliko govorimo o zoprnih algoritmih, s katerimi Facebook in Instagram skrivata in manipulirata naše objave, nam vsiljujeta oglaševanje in nam – v iskanju podatkov in širjenju baze znanja o nas – celo prisluškujeta. Z Verom naj bi bilo tega konec! 

"Vsebin ne urejamo, manipuliramo ali skrivamo ter jim ne vstavljamo oglasov. Vidite tisto, kar ljudje z vami delijo, ko z vami to delijo. Ne bo vam treba plačevati za spodbujanje objav in za večji doseg," so zapisali pri Veru.

Zbrali smo vse, kar morate vedeti o Veru.

  • Vero v esperantu pomeni "resnica".
  • Leta 2015 so ga ustanovili libanonski milijarder Ayman Hariri, filmski producent Motaz Nabulsi in investitor Scott Birnbaum.
  • Cilja na ljudi, ki želijo pristen prikaz resničnega življenja in razmerij v online okolju.
  • Predstavlja se kot najbolj avtentično omrežje med vsemi ostalimi.
  • Je bolj izčiščena mešanica Facebooka in Instagrama.
  • Videti je podobno kot priljubljena zgoraj omenjena omrežja, torej ima komentarje, všečke in objave, a velik poudarek daje tudi na fotografije, videe in influencerski aspekt, ki je priljubljen na Instagramu.
  • Ponuja možnost, da določite, katere objave delite s kom, ljudi, s katerimi ste povezani pa razdelite v kategorije "bližnji prijatelj", "prijatelj", "znanec" in "sledilec", na podlagi česar bodo določenim tudi vidne določene objave.
  • Objave boste videli v kronološkem redu, ne po priljubljenosti.
  • NIMA OGLASOV, kar pomeni konec zoprnim oglasom in algoritmom.
  • Podjetja bodo (proti plačilu) lahko dodala povezavo na zunanje strani, s klikom na "kupi" pa boste njihove storitve lahko kupili neposredno prek Vera.

Prvi milijon uporabnikov ga ima brezplačno

A če Vero obstaja že od leta 2015, zakaj je takšno evforijo sprožil šele ta konec tedna? Del zaslug gre verjetno kar Facebooku in Instagramu, ki svoje uporabnike vedno bolj jezita z nemogočimi algoritmi, del pa FOMO efektu. FOMO – kratica za fear of missing out, torej strah pred tem, da česa ne bi zamudili – so pri Veru sprožili z novico, da bo to omrežje praktično brez oglasov do konca življenja brezplačno na voljo le prvemu milijonu prijavljenih uporabnikov. 

To novico so nato ta konec tedna po Twitterju, Facebooku, Instagramu in Snapchatu razširili influencerji, s tem pa poskrbeli, da se je Vero ob nenadnem navalu večkrat sesul. Vero bo torej v izogib oglasom kmalu plačljiv, Mična pa je med pisanjem tega prispevka opravila preizkus in prestala brezplačno prijavo, torej omrežje milijontega uporabnika še nima, če se bo evforija nadaljevala še dolgo, pa ga bo kmalu dobilo. 

A vendar še ni jasno, ali gre za novo družbeno omrežje, ki bo pometlo s konkurenco, ki je na prvi pogled nepremagljiva, ali gre zgolj za še en poskus revolucije, ki se ga čez nekaj mesecev ne bo več spomnil nihče …

 

Besedilo in fotografija: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)