Jasna in Althea o težavah, ki jih razumejo le visoka dekleta

Visoke ženske imajo več težav, kot le tisto, da ne uspejo najti dovolj dolgih hlač.

16.4.2018 ob 4:15

Untitled.png

Seveda obstaja veliko prednosti, ko je govora o višini, a visoke ženske vedo, da centimetri s svojimi dobrimi platmi prinesejo tudi marsikatero nevšečnost in težavo, ki je punce, ki so visoke med 160 in 170 centimetrov ne razumejo. Kaj je tisto, kar ju pri njunih 188 centimetrih najbolj moti, smo vprašali dve Mični, 45-letno Jasno Dolinar in 20-letno Altheo Gwashavanhu, sicer košarkarico celjskega kluba Cinkarna Celje.

Čeprav prihajata iz povsem različnih koncev Slovenije in je med njima 25 let razlike, imata precej podobne težave. Tako kot se za pravo Mično spodobi, pa ne glede na to, da sta zaradi tega kdaj slabe volje, znata na vse skupaj začiniti s humorjem in tudi sarkazmom.

Jasna: Jelka, ki jo je lepo občudovati, a težko okrasiti

Visoka ženska, sinonim lepote in privlačnosti. Mit, ki ne gre v pozabo. Resno? Pa se kdo vpraša, kje ta dolgonoga, visokorasla, če ima srečo še vitka 'jelka' dobi cunje? Ali morda obutev, ker pač mora stati na veliki nogi, da se ne prekucne! Verjetno ne! Sebe bom poimenovala Jelka, stara sem 45 let in celo svoje življenje, nesrečno hodim po trgovinah z oblačili. Na lutkah tako lepo vse stoji. Tudi sama bi imela dolge hlače in visoke petke ter bluzico z lepimi gumbki. A kaj, ko dolge hlačnice niso narejene za Jelko, ki v višino meri 188 cm, gumbki na bluzici ne služijo svojemu namenu, saj se rokavi nikoli ne končajo pri zapestju pač pa nekje na pol poti od komolca do cilja. Petke?! Na 188cm resnično ne gre obuti petk, saj je višina vrat skrajno neprimerna in že brez petk so ljudje, tudi moški, precej nižji. Če pa že zbereš pogum za tak podvig, nimaš kje kupiti lepih, estetskih, seksi čeveljcev, no čolničev v številki 44. V kolikor pa ti jih le uspe najti, je cena podvojena. In tako obupaš. Čakaš, kdaj se bo moda spremenila in bo IN, vse kar je 3/4. Od obutve imaš v omari superge, balerinke in natikače. Še dobro, da tudi moški nosijo belo obutev in jim tako lahko kakšen par odtujim.

Skratka, Jelko je lepo občudovati, a jo je zelo težko okrasiti (obuti in obleči). No, seveda ni nemogoče, a je ta šport precej dražji kot pri univerzalnih 'dreveščkih'. Zato si želim le eno: da bi prišel dan, ko se bo našel nekdo in odprl trgovino za visoke, s prav tako ljubkimi krpicami in čevlji, kot jih imajo univerzalke, pri tem pa ne bi rabile seči nič globje v žep kot one. O stolih, mizah, sedežih na avtobusih, avionih in podobnem, pa sploh ne bi izgubljala besed.

Za konec pa le v razmislek nekoliko bolj resno. Generacije, ki prihajajo so vedno višje, res je da se tudi konfekcija spreminja in sledi temu trendu, vendar veliko prepočasi in z absolutno preskopo izbiro. Če se izrazim malo bolj drzno, se velikokrat počutim diskriminirano, pa tega razen mene, nihče ne opazi.

visoke.jpg

Ko ves čas sprašujejo, kakšno je vreme 'tam zgoraj'

Kupovanje oblačil, predvsem dolgih hlač in kavbojk, je nemogoče. Pri tistih, ki so mi všeč, običajno manjka vsaj 6 centimetrov dolžine, moji gležnji so zato skoraj vedno odkriti. Če se po čudežu zgodi, da najdeš dovolj dolge, ki so ti celo prav v pasu, jih kupiš v vseh možnih odtenkih in si narediš zalogo, a pogosto je tako, da je cena podaljšanih nerazumno višja od navadnih. Kar se hlač tiče lahko rečem le, hvala bogu, da so v modi zavihane hlačnice in odkriti gležnji. Zatakne se tudi pri oblekah. Če so prijateljicam do kolen, se rob obleke pri meni konča dosti višje. Pri prepogibanju moram ves čas paziti, da ne pokažem preveč. Težava z oblekami pa je še večja, če je obleka ozka.

Moja noga je velika, nosim številko 41, moja številka se tako pogosto znajde na policah med zadnjimi kosi. Kar je super. A čeprav sama z nogo še nimam tako velikih težav, jih imajo mnoge prijateljice, ki imajo številko čevljev 43 ali več. Za njih je kupovanje čevljev misija nemogoče. Obsojene so na moški oddelek, allstarke in 'unisex' športne superge. Če želijo kaj bolj ženstvenega in modnega, se lahko obrišejo pod nosom.

Tiste, ki imamo veliko centimetrov v višino, imamo običajno težave tudi s centimetri v oprsju. Modrčke seveda najdem, ampak vprašanje je, kakšne. Za vse, ki imajo številko večjo od 80D so na voljo le 'mama modrčki' v črnem, belem in bež odtenku. O kakšnem lepem, barvnem ali čipkastem lahko le sanjamo.

Centimetrov se vsakič znova zavem tudi v vsakdanjem življenju. Povsem sproščen in običajne sprehod s prijateljicami se namreč lahko kaj hitro spremeni v boleče pohajkovanje, saj se vedno trudiš, da ne bi bil videti tako zelo višji od njih. V glasnih prostorih se moraš sklanjati, ko želiš komu kaj povedati, kar ni neprijetno samo zame, temveč tudi za nižje prijateljice. Na težave naletimo tudi pri fantih. Če si ne najdeš ravno kakšnega dvometraša, si obsojena na večno iskanje elegantnih nizkih čevljev in sanjarjenju o visokih petah. Še najbolj neprijetno od vsega pa je, da naključni mimoidoči mislijo, da če si izjemno visok, da te lahko kjerkoli ogovorijo in postavljajo vprašanja o tvojih merah. Eno izmed vprašanj, ki jih slišim vsak dan je tudi 'ali treniraš košarko?' Vsiljivi ljudje pogosto skušajo biti duhoviti in nenehno sprašujejo 'o vremenu tam zgoraj' ali zbijajo šale, ki so smešne le njim. Takšnim običajno odgovorim, da mi smrdi po palčkih, kar jih običajno hitro odžene stran.

 

ThinkstockPhotos-656889092.jpg

Avtorica: P. Pa.
Foto: Thinkstock, Jasnin in Althein osebni arhiv 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)