8 lastnosti, ki jih imajo samo najboljši prijatelji

Z nekom, ki ne premore določenih lastnosti, ni mogoče stkati tesnega prijateljstva.

19.9.2018 ob 8:01

narava_prijateljici_soncni_zahod_micna.jpg

Najboljši prijatelj je tisti, na katerega se lahko zanašate, mu zaupate, vas zna potolažiti in spodbuditi, vas navdihuje, skratka, življenju daja smisel. Dokazano je, da imajo prav prijatelji na življenje posameznika velik vpliv, celo večji, kot družinski člani.

Kot so dognali strokovnjaki s klinike Mayo, prijatelji krepijo občutek pripadnosti, zagotavljajo srečo, blažijo občutke stresa, krepijo samozavest, višajo samopodobo ter pomagajo pri travmatičnih življenjskih izkušnjah, kot so ločitev, smrt bližnjega, resne bolezni, izguba dela. Hkrati spodbujajo k zdravemu načinu življenja ter tako na splošno zagotavljajo kvalitetnejše življenje.

Dolgoročna študija avstralskih strokovnjakov je dokazala še, da široka družbena mreža s pisano množico prijateljev znatno vpliva na življenjsko dobo. Raziskava, ki je trajala deset let, je prišla do zaključka, da otroci in sorodniki ne premorejo tako močnega vpliva.

Druga poizvedba,  ki je vključevala ženske z demenco je dokazala, da imajo prijatelji pozitiven vpliv na kognitivne funkcije.

In še ena raziskava nevroznanstvenikov z univerze Ohio je prišla do sklepa, da socialne interakcije pripomorejo k blaženju bolečine ter k hitrejšemu okrevanju po poškodbah in boleznih.

Nedvomno dovolj razlogov za čim širši krog prijateljev, da pa bi bili odnosi z njimi res spodbudni, morajo tisti, ki jih sprejmete v svoj krog (in vi sami) posedovati določene lastnosti. Brez katerih ni mogoče osnovati tesnega prijateljstva, niza Your Tango.

Pozitiven odnos

Dober prijatelj je nekdo, s katerim je zlahka mogoče najti skupne točke in se z njim hipoma povezati. Ob njem se vam zdi, da se poznata že leta, čeprav od prvega srečanja ni minilo več kot dva tedna. Zaradi pozitivne energije je ob njem vse lažje, počutite se sproščeno in ugodno ter vas prevzame občutek domačnosti.

Prave vrednote

Tesno prijateljstvo lahko osnujete le z nekom, ki ima podobne poglede na življenje, si delita vrednote ter vaju zanimajo iste ali vsaj podobne stvari. Morda imata enake hobije, bereta enake knjige, obožujeta iste vrste filmov, enako hrano, imata podobna življenjska prepričanja, poglede na vzgojo ter prioritete in moralno držo.

Sočutje

Dober prijatelj čuti z vami. Razume vašo bolečino, vam nudi podporo ter se z vami iskreno veseli uspeha. Je vaš največji zaupnik, podpornik in navijač.

Pozornost

Pravi prijatelj resnično posluša in se odziva na vaša pripovedovanja ne glede na to, o čem teče beseda, je pozoren na vaše občutke in sprejema vaše ideje. Hkrati vam v komunikaciji zagotavlja povratne informacije, vas spodbuja v pozitivnih zamislih in kritično presodi, kdaj te morda niso najboljše.

Sprejemanje

Kadar s prijateljem delite nekaj, ob čemer vam je neprijetno in ste v zadregi, vas ne obsoja, temveč vas v pripovedovanju podpira in nikoli ne deli nasvetov, če ga zanje ne prosite. Ve, da se s težavami nanj ne obračate zato, ker bi potrebovali njegove ideje za rešitve, temveč zgolj zato, ker potrebujete nekoga, ki bi vas poslušal in kljub zadregam brezpogojno sprejemal.

Pristnost

Tesno prijateljstvo je mogoče stkati le z nekom, ki je v vaši družbi res takšen, kot je in ob katerem ste vi lahko takšni, kot ste. Brez prenarejanja, igranja in hinavščine. Čeprav sta dve različni osebi, sprejemata drug drugo. Z vrlinami in napakami.

Zaupnost

To je človek, na katerega se vedno lahko zanašate, mu zaupate in veste, da bodo vaše skrivnosti pri njem na varnem ter da bo vselej izpolnil dano obljubo.

Smisel za humor

Humor, ki ga delita in vama je skupen, je pomembna sestavina prijateljstva. S tem, ko se v družbi drug drugega nasmejita, se zmanjša stres ter okrepi sposobnost za premagovanje težav in zadreg. S smehom je namreč vse v življenju veliko lažje.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Samski? 6 zlatih nasvetov, da bo vaša naslednja zveza uspešna ali pa "Bila sem ljubica in to sem se iz tega naučila" (resnična izpoved)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)