5 idej, kam na nočno sankanje v Sloveniji

Sneeeeeg! Ok, mogoče s(m)o ga res bolj veseli tisti, ki še nis(m)o pripravljeni pozabiti na otroške radosti, obožujemo sankanje, grajenje snežakov in lovljenje snežink. In kdo pravi, da smo prestari za to?

25.1.2019 ob 8:24

sankanje_slovenija_sani_sneg_izlet_ideja_za_izlet4.jpg

Družinski izleti, romantični skoki v idilo in druženje s prijatelji v naravi je pozimi nekaj posebnega že zaradi obilice aktivnosti na zraku, ki kar kličejo po zabavi. Sankanje nikakor ni namenjeno samo otrokom, pravzaprav v njem pogosto še najbolj uživamo kar odrasli.

Nekaj odličnih izletov v zimsko pravljico smo z vami že delili TUKAJ. Kam po Sloveniji pa se lahko odpravite na spust?

Nočno sankanje na Veliki planini

Zimska sezona se je z novo snežno odejo prav ta konec tedna začela tudi na Veliki planini! Dopoldnevi so namenjeni smučarjem, zvečer pa se s sankami lahko spustite po 2,4 km dolgi razsvetljeni progi. Smučati lahko od petka naprej pričnete ob 9. uri. Obratovali bosta sedežnica Šimnovec ter vlečnica Jurček. Za vjuganje po beli strmini bo smučišče odprto vse do 15.30 ure, ko bodo smučišče zaprli za pripravo sankanške proge za nočno sankanje. Ob 17. uri pričnejo z nočnim sankanjem.

Za vse, ki se na nočno sankanje na Veliko planino odpravljate prvič, še nekaj koristnih informacij ter nasvetov. Na začetek proge se obiskovalci povzpnejo z dvosedežnico. Sedežnica v času nočnega sankanja obratuje ves čas ter tako v povprečju omogoča 6-8 spustov. Ob spustu se lahko sankači okrepčate v gostišču Zeleni rob, kjer na vas čakajo okusne domače pripravljene jedi na žlico, sladki skutni štruklji, topel čaj in drugi napitki. V letošnji zimski sezoni so uredili otroški park, prav tako pa bodo urejali in pripravljali tekaške proge, ki bodo potekale od gostišča Zeleni rob do pastirskega naselja ter vse do Male planina. Uporaba tekaških prog je brezplačna.

Vozni red: Smučanje (pet. – ned.): nihalka:  8:30 – 17:00 (vsake pol ure), sedežnica: 9:00 – 15:30 (obratuje neprestano).

Nočno sankanje (pet. – ned.): nihalka:  17:00 – 21:00 (vsako uro, razen ob 19:00), sedežnica:  17:00 – 20:00 (obratuje neprestano).

Zaradi omejenega števila sankačev, ki jih sankaška proga lahko sprejme, je potrebno svojo prisotnost na nočnem sankanju vnaprej najaviti, če nimate svojih, pa si lahko tam izposodite tudi sani. Če se torej želite pridružiti nočni sankaški avanturi, svojo najavo sporočite na 01 8327 258 ali pišite na info@velika planina.si. V času nočnega sankanja velja le sankaška vozovnica. Cenik si lahko ogledate TUKAJ.

sankanje_slovenija_sani_sneg_izlet_ideja_za_izlet2.jpg

Nočno sankanje na Krvavcu

Nočno sankanje na Krvavcu poteka po delno osvetljeni progi, ki je posebej za nočno sankanje pripravljena ob petkih in sobotah zvečer. Na planino vas odpelje kabinska žičnica, sankališče pa je urejeno na progi Ror. Vozovnica za nočno sankanje vključuje neomejeno število voženj s 4-sedežnico Tiha dolina v času nočnega sankanja. 4-sedežnica Tiha dolina obratuje od 16.30 do 19.00 ure, kabinska žičnica za povratek v dolino pa do 20. ure. Veselo vzdušje v času nočnega sankanja je zagotovljeno tudi pri vseh gostinskih objektih na smučišču.

Število sani je omejeno, zato je v primeru izposoje sani obvezna predhodna rezervacija. Sankanje poteka vsak petek in soboto. Cenik ponudbe najdete TUKAJ.

sankanje_slovenija_sani_sneg_izlet_ideja_za_izlet1.jpg

Nočno sankanje na Starem vrhu

Nočno sankanje ponujajo tudi na Starem vrhu, kjer vas čaka trikilometrska osvetljena sankaška proga. S hitro in ogrevano šestsedežnico se boste povzpeli na začetek sankališča, kjer vas čakajo sani. V manj kot dveh urah lahko naredite štiri spuste in presankate kar 12 kilometrov. Proga je primerna vse, za tiste, ki ste željni hitrosti, in tudi za take, ki želite, da spust traja čim dlje ali nimate nobenih predhodnih izkušenj s to vrsto zabave.

Tudi tu ne manjkajo izkušeni inštruktorji s pravimi napotki za varno sankanje, niti gostinska ponudba legendarnih brunaric na smučišču. Rezervacije sprejemajo prek maila na sankanje@starivrh.si in prek telefona na številko 040 748 307. Razmere na smučišču in cenik lahko preverite TU.

Nočno sankanje in krpljanje v Kranjski Gori

Kaj pa če bi z »velikimi nogami« zakorakali čez zasneženo nočno Kranjsko Goro? Seveda govorimo o krpljah, ki omogočajo neovirano gibanje po celem snegu. Z naglavno lučko in krpljami lahko na snegu občudujete sončni zahod in polno luno, ki sta najlepša v zasneženi divjini. V terenskem vozilu vas lahko popeljejo na vrh hriba, od tod pa se v soju bakel odženete po urejenih in osvetljenih sankaških progah. Več o ponudbi najdete TUKAJ.

sankanje_slovenija_sani_sneg_izlet_ideja_za_izlet3.jpg

Nočno sankanje ali vožnja s pležuhi na sankališču Stolp

Če vam je Mariborsko Pohorje bolj priročna destinacija si lahko na novem sankališču Stolp privoščite nočno sankanje na razsvetljeni progi, dodatno svetlobo pa vam nudi naglavna lučka. Po nekaj vožnjah se lahko s kuhanim vinom ali borovničevcem okrepčate kar na sankališču.

Na Mariborskem Pohorju so znova odprli tudi sankališče na Bellevueju, kjer lahko za prevoz s sanmi navzgor uporabljate trakova Bejbika 1 in 2. Prav tako je urejeno sankališče še naprej na razpolago tudi na Arehu.

Avtor: Maja Fister
Foto: Thinkstock

Preberite še: 9 super idej za zasnežen izlet po Sloveniji ali pa 5 trikov, s katerimi pica ne bo le okusna, ampak tudi zdrava

Priporočamo tudi: Goli gležnji Ljubljančanov pozimi nekoga tako zmotili, da je storil to


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)